650 de ani de secetă au cauzat abandonarea unui înfloritor oraş mesoamerican jpeg

650 de ani de secetă au cauzat abandonarea unui înfloritor oraş mesoamerican

📁 Istorie Medievală Universală
Autor: Redacția
🗓️ 10 februarie 2015

O metropolă mesoamericană, cândva prosperă, a fost complet abandonată acum aproximativ 1000 de ani, când precipitaţiile reduse au cauzat o secetă ce au durat secole întregi. Astfel că oamenii au fost nevoiţi să părăsească oraşul pentru locuri cu mai multă verdeaţă, arată un nou studiu.

Cercetătorii au dezbătut îndelung dacă părăsirea oraşului Cantona – un spaţiu fortificat, aflat la est de Mexico City de astăzi – a fost cauzată de secetă sau de noi realităţi culturale. Nu erau cunoscute multe detalii cu privire la climatul din trecut al zonei, ceea ce i-a determinat pe cercetători să analizeze îndeaproape condiţiile meteorologice care ar fi putut afecta oraşul precolumbian din Mesoamerica.

În zilele sale de glorie, Cantona avea aproximativ 90.000 de locuitori. Oraşul era localizat într-un bazin vulcanic uscat. Zona era bogată în obsidian, sticlă vulcanică ce era folosită pentru comerţ şi pentru confecţionarea unor unelte ascuţite pentru vânătoare şi agricultură. Oraşul a fost părăsit undeva în perioada 900-1050 e.n., susţin specialiştii.

Cercetând motivele părăsirii oraşului, geografii au analizat climatul înainte şi după colapsul Cantonei. Şi-au bazat cercetările pe analiza unor sedimente şi probe din Aljojuca, un lac ce se află la aproximativ 32 de kilometri de oraş.

Fiind un lac închis, Aljojuca le-a permis cercetătorilor să reconstituie istoricul climatologic al regiunii. Cercetătorii au analizat legătura dintre diverşi izotopi de oxigen, sau variante ale elementului, din apă şi au constatat câte precipitaţii au căzut în lac şi care a fost nivelul evaporării. Rezultatele au arătat că, în regiune, verile erau secetoase.

Sigur, Cantona avea parte şi de veri cu umiditate şi ierni uscate, însă sezonul musonic regulat era întrerupt frecvent de secete prelungite, ceea ce afecta, în primul rând, culturile agricole şi aprovizionarea cu apă, susţin cercetătorii. Mai mult, aceste perioade de secetă puteau dura chiar sute de ani.

Specialiştii susţin că secetele frecvente au afectat zona timp de 650 de ani, din anul 500 până în 1150. Această perioadă uscată nu a fost una izolată, ci a făcut parte dintr-un interval secetos ce a afectat ţinuturile muntoase ale Mexicului de astăzi, din 200 î.Hr. până în 1300 d.Hr, înainte ca Imperiul Aztec să preia controlul zonei.

Studiul a fost publicat online pe 26 ianuarie în „Proceedings of the National Academy of Sciences”.