45% din ruși cred că teroarea stalinistă a fost justificată jpeg

45% din ruși cred că teroarea stalinistă a fost justificată

📁 Stalin și stalinism
Autor: Redacția
🗓️ 6 aprilie 2015

Aproape jumătate din ruși cred că sacrificiile făcute în timpul dictaturii lui Stalin au fost îndreptățite de rapidul progres economic, arată rezultatele unui sondaj realizat la sfârșitul lunii martie. Sondajul a arătat, din nou, că popularitatea lui Stalin în Rusia a crescut constant în ultimii ani. 

45% din cei chestionați de Centrul Levada consideră că sacrificiile făcute de poporul sovietic în timpul lui Iosif Stalin au fost justificate, asta din cauza dezvoltării rapide a țării în acei ani. În urmă cu doi ani, numărul acestora nu trecea de 25%. 

Sondajul a mai arătat că, deși un număr mare de respondenți – 46%-cred că moartea lui Stalin a pus capăt represiunii și terorii, procentul acestora a scăzut față de anii trecuți, când era la 56%. În aceeași perioadă de timp, numărul rușilor care văd în moartea lui Stalin o mare pierdere a crescut de la 18 la 24%. 

Reprezentanții centrului care a realizat sondajele spun că acest ultim studiu indică o schimbare în percepția publică față de Stalin. „Dacă atitudinea predomanintă față de Stalin era negativă la începutul mileniului, acum o mare parte din respondenți îl evaluează pozitiv.” 

Această schimbare este rezultatul politicii duse de actualul guvern al Rusiei. „Stalin este reabilitat deoarece autoritățile ruse de azi și președintele Putin caută legitimarea și justificarea propriilor acțiuni recurgând la trecut”, a declarat Alexei Levinson, șeful centrului de studii culturale și sociale de la Levada.  

Liderul ONG-ului Memorial, care se ocupă cu reabilitarea victimelor represiunii staliniste, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la rezultatele acestor sondaje. „E un semn alarmant. Este edificator nu doar în termenii atitudinii față de Stalin, dar și în termenii relației dintre individ și stat. Stalin e perceput drept simbol al unei națiunii mărețe și puternice, iar faptul că politicile sale au fost anti-umane rămâne o chestiune secundară”, a declarat acesta. 

În urmă cu câteva săptămâni, mai mulți membri ai Partidului Comunist au cerut ca mai multe străzi din Rusia să primească numele lui Stalin și în cinstea fostului lider să fie ridicate mai multe monumente, ca acțiuni premergătoare ale aniversării a 70 de ani de la victoria sovietică împotriva Germaniei naziste. Întrebați în cadrul sondajului ce părere au despre această inițiativă, 39% din ruși au declarat că ar fi de acord cu ridicarea unui monument în cinstea lui Stalin, care a fost comandantul suprem al Armatei Roșii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Sondajul a fost realizat între 20 și 23 martie pe un grup de 1600 de respondenți din 46 de regiuni diferite ale Rusiei. Marja de eroare nu depășește 3.4%. 

Sursa:The Moscow Times