45 de ani de la primul 10 în gimnastica olimpică  Ce transmitea Securitatea în țară despre performanța Nadiei Comăneci jpeg

45 de ani de la primul 10 în gimnastica olimpică. Ce transmitea Securitatea în țară despre performanța Nadiei Comăneci

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 19 iulie 2021

Pe 18 iulie 1976, Nadia Comăneci, o fetiță de 14 ani din România, a intrat in istoria sportului cu o performanță nemaiîntâlnită până atunci și greu de egalat: nota 10 la gimnastică, la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal!

Afișajul electronic nici nu era programat să arate nota 10, așa că pe ecranele din sală a apărut nota 1.00. Nadia Comăneci a obținut de șapte ori scorul perfect la aceasta ediție a Jocurilor Olimpice din Canada, câștigând trei medalii de aur, la individual compus, bârnă și paralele, o medalie de argint – echipă compus, și una de bronz la sol.

Tânăra gimnastă din România a intrat in istorie drept prima sportivă cu un exercițiu perfect, două dintre elementele de gimnastică purtându-i azi numele: "coborârea Comăneci" și "saltul Comăneci". Numele Nadia a devenit atât de popular încât imediat zeci de mii de fetițe nou născute din toată lumea au fost numite astfel după campioana absolută de la Montreal!

Vă prezentăm câteva fotografii de la acea excepțională realizare a Nadiei Comăneci și documente diplomatice inedite din patrimoniul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, care redau atmosfera epocii și importanța acordată sportului ca mijloc de diplomație într-o ecuație geopolitică complicată.

Nadia Comăneci s-a făcut remarcată încă din timpul turneului comun al echipelor de gimnastică ale României și Canadei, desfășurat între 18-22 februarie 1976, în localitățile Kitchener și Waterloo din provincia Ontario.

Specialiștii în gimnastică, citați de presa sportivă canadiană și menționați într-o telegramă a Ambasadei României la Ottawa, apreciau că tânăra româncă era „o gimnastă perfectă, fenomenală, superbă, care și-a surclasat net adversarele și care la jocurile olimpice poate obține note de 10 la toate figurile”!

o jpg jpeg
olimpiada jpg jpeg
olimpiada 1 jpg jpeg
o3 jpg jpeg

Mai multe documente și informații, pe pagina de socializare a Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.