45 de ani de la Invazia de la Praga: Expoziţia de fotografie Josef Koudelka, la Bucureşti jpeg

45 de ani de la Invazia de la Praga: Expoziţia de fotografie Josef Koudelka, la Bucureşti

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Medeea Stan
🗓️ 22 august 2013

Astăzi se implinesc 45 de ani de la invazia asupra Pragăi, din 21 august 1968, când forţe militare din Uniunea Sovietică şi aliatii săi din Pactul de la Varşovia, cu excepţia României, au invadat Cehoslovacia. Vernisajul expoziţiei „Josef Koudelka-Invazie 68 Praga” va avea loc pe 17 octombrie, de la ora 19.00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, în prezenţa artistului.

În timpul celor şapte zile din august 1968, Josef Koudelka (care are acum 75 de ani) a realizat o serie de fotografii pe care a reuşit, ulterior, să le scoată din ţară. În 1969, agenţia Magnum Photos a publicat lucrările acestuia în numeroase reviste internaţionale, cu ocazia împlinirii unui an de la invazia de la Praga, fără a menţiona numele autorului.    

Josef Koudelka, unul dintre cei mai importanţi fotografi contemporani din lume, a fost recunoscut ca autor al fotografiilor abia în 1985.  

Centrul Ceh Bucuresti împreună cu Institutul Francez din România vor aduce în această toamnă, pentru prima dată în Bucureşti, expoziţia „Josef Koudelka – Invazie 68 Praga”.   

„Mă bucur că această expoziţie unică va fi prezentată în România, o ţară ai cărei cetăţeni au demonstrat solidaritate cu Cehoslovacia în 1968. Invazia a determinat soarta unei întregi generaţii a naţiunii noastre şi poziţia României de atunci este bine ştiută în Republica Cehă”, a declarat Jiri Sitler, ambasadorul Republicii Cehe la Bucuresti. 

Invazia de la Praga a avut loc după „Primăvara de la Praga”/ „Pražské jaro”, perioadă de libertate politică din Cehoslovacia, care a început în primăvara anului 1968, când a venit la putere Alexander Dubček, şi a durat până pe 20 august 1968, când Uniunea Sovietică şi aliaţii săi din Pactul de la Varşovia-cu excepţia României-au invadat ţara.Citeste mai mult: adev.ro/mrvljs