25 de ani de libertate, comemorați pe zidurile blocurilor comuniste jpeg

25 de ani de libertate, comemorați pe zidurile blocurilor comuniste

📁 Antichitate
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 23 septembrie 2014

În onoarea aniversării a 25 de ani de la căderea comunismului în Europa de Est, un grup de artiști din Gdansk a creat, pe zidurile blocurilor din București și Chișinău, mai multe picturi monumentale ce amintesc de anul 1989. Proiectul a fost inițiat de Institutul Polonez de la București.

Picturile din capitala României și capitala Moldovei fac aluzie la transformările politice care au început în Polonia în urmă cu 1989, după alegerile parlamentare din 4 iunie.

Pe 6 septembrie 2014, opera intitulată „Fluturii libertății” a fost dezvelită la Chișinău. Pictura reprezintă un nor de fluturi ale căror culori evocă steagurile țărilor est-europene;fluturii lasă în urmă fundalul roșu-închis, aluzie la natura criminală a regimurilor comuniste, și se îndreaptă spre cerul albastru, cerul libertății.

img 1383391 thumbs 600x440 1423511 jpg jpeg

O săptămână mai târziu, în data de 13 septembrie, la București a fost dezvelită o pictură în care apar macaralele ce simbolizează șantierul naval din Gdansk, locul de naștere al „Solidarității”, cea mai mare mișcare socială din Polonia, cea care a declanșat transformările politice din Europa Centrală. „Ce au început polonezii în 1980, au terminat românii în iarna anului 1989” a declarat, cu privire la opera sa, pictorul Rafał Roskowiński.

zid jpg jpeg

În urmă cu doi ani, Institutul Polonez de la București a luat legătura cu autoritățile orașelor București și Chișinău, propunându-le un proiect pentru revitalizarea zonelor rezidențiale și promvoarea artei în spațiul public. Rezultatul acestei colaborări sunt cele trei picturi monumentale din cartierul Botanica, din Chișinău, și din cartierul bucureștean Militari.