2011, văzut de prezicătorii din 1931 gif

2011, văzut de prezicătorii din 1931

📁 Istorie Urbană
Autor: Mihaela Dincă
🗓️ 6 ianuarie 2011

În urmă cu aproximativ 80 de ani, cei mai mari gânditori americani de la acea vreme au fost întrebaţi ce va aduce anul care tocmai a început. Prezicătorii din 1931 credeau că în 2011 vor exista „motoare cu aer“, iar femeile vor avea o viaţă asemănătoare cu cea a bărbaţilor. 

Unele dintre previziunile acestora, publicate atunci de „New York Times", au oglindit întocmai realitatea actuală. Altele sunt însă eronate, scrie AbcNews. Timothy Mack, preşedintele World Future Society, a analizat prezicerile de la acea vreme şi şi-a făcut publice propriile previziuni pentru următorii 80 de ani, adică până în 2091. Gânditorii de acum 80 de ani s-au axat, în primul rând, pe schimbările sociale, crede Mack. În privinţa tehnologiei, prezicătorii sunt catalogaţi drept „în afara contextului" de către şeful World Future Society.

„Să luăm transporturile ca exemplu", spune Mack. „Gânditorii vorbeau despre «maşini cu aer», dar fără să aibă vreo idee concretă despre cum ar putea fi create acestea." Ideea din 1931, a maşinii cu motor cu aer, părea la acea vreme la fel de greu de realizat precum cea pe care Timothy Mack o preconizează pentru 2091. „Tehnologia ne va permite transportul virtual, prin mijloace holografice. Oamenii vor ajunge de la unul la celălalt fără să se mişte din locul în care sunt", spune el.

A crescut speranţa de viaţă

Progresele tehnologice nu i-au ajutat pe oameni doar să se mişte mai repede, dar i-au făcut şi să trăiască mai mult, potrivit predicţiilor. William J. Mayo, unul dintre fondatorii Mayo Clinic, spunea în 1931 că vârsta medie până la care trăiau oamenii crescuse în acea vreme la 58 de ani. Specialistul în medicină prognoza că, până în 2011, speranţa de viaţă va ajunge la 70 de ani. În realitate, în prezent, speranţa de viaţă este de 78 de ani în SUA.

Până în 2091, susţine Mack, oamenii vor trăi mai mult, până la 120 de ani, în medie. „Cea mai în vârstă persoană din lume are acum în jur de 120 de ani şi cred că oricât am studia vor exista întotdeauna resurse naturale pentru viaţă", mai spune cercetătorul. Unul dintre lucrurile pe care Mack le consideră justificate este afirmaţia lui Henry Ford care spunea că orice maşinărie produsă în 2011 va face ca cele din 1931 să pară stupide. Sociologul William Ogburn a făcut însă prezicerea cea mai apropiată de adevăr.

Acesta spunea în 1931 că, până în 2011, „magia controlării lucrurilor cu telecomandă va deveni un fapt comun" şi că rolul guvernărilor va fi din ce în ce mai important. „Viaţa femeilor va fi din ce în ce mai asemănătoare cu cea a bărbaţilor, iar acestea vor petrece mai mult timp în afara casei", mai spunea William Ogburn. Pe vremea lui, doar 25% din femei erau încadrate în câmpul muncii, iar în prezent proporţia a ajuns la peste 60%. 

La final, Timothy Mack le-a dat gânditorilor din 1931 un calificativ de trecere. „Aceştia nu s-au făcut de râs, însă nu au fost de prea mare ajutor societăţii cu aceste previziuni", a încheiat Mack.