10 ianuarie va fi Ziua Matematicii, Informaticii şi Științelor naturii  De ce a fost aleasă această dată?  jpeg

10 ianuarie va fi Ziua Matematicii, Informaticii şi Științelor naturii. De ce a fost aleasă această dată?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 18 martie 2021

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care instituie, pe 10 ianuarie, Ziua Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii, relatează Agerpres. 

Potrivit expunerii de motive, pe 10 ianuarie 1906 s-a născut academicianul Grigore Constantin Moisil, personalitate care şi-a pus amprenta asupra dezvoltării matematicii româneşti şi care a fost cel mai important pionier al informaticii în România şi unul dintre cei mai importanţi teoreticieni ai informaticii din lume. 

„Sărbătorirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii poate fi organizată de către Academia Română, instituţiile de cercetare, instituţiile de învăţământ, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice, prin organizarea şi/sau participarea la programe şi manifestări ştiinţifice, culturale, educative, artistice, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii”, prevede proiectul de lege. 

Conform acestuia, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor, în limita alocaţiilor bugetare aprobate. 

„Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, vor include în programul zilei emisiuni ori aspecte de la manifestările ocazionate de sărbătorirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii”, mai stipulează proiectul. 

Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, iniţiator al proiectului, a declarat că instituirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii are, în primul rând, rolul de a atrage atenţia populaţiei, dar mai ales a tinerilor, care îşi pot dezvolta calificări şi cariere în acest domeniu. 

„După aceea, trebuie să venim cu legislaţia care să le asigure acestor oameni posibilitatea de a avea o carieră în România, de a avea produse de proprietate intelectuală create în România, în zona ştiinţifică şi tehnologică”, a precizat Pambuccian. 

Proiectul de lege a fost adoptat și de Senat, iar Camera Deputaţilor a fost for decizional în acest caz.

Foto (sus): Grigore Constantin Moisil