La Muzeul de Istorie Suceva se deschide o expozitie despre începutul războiului jpeg

La Muzeul de Istorie Suceva se deschide o expozitie despre începutul războiului

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 21 iunie 2011

La Muzeul de Istorie din municipiul Suceava se deschide mâine, la ora 14:00, expoziţia temporară „România în focul marii conflagraţii”, organizată de Muzeul Bucovinei şi Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, în colaborare cu Filiala judeţeană Suceava a Arhivelor Naţionale, relatează Monitorul de Suceava

Destinul României, angajată în cel de-al II-lea Război Mondial

Expoziţia prezintă, prin mijloace specifice, destinul României, angajată-începând cu data de 22 iunie 1941-în campania din Răsărit cu scopul eliberării Basarabiei, nordului Bucovinei şi Ţinutului Herţa.

Operaţiunile militare au antrenat armata regală până în Caucaz, la Stalingrad şi pe ţărmul Mării Azov, iar după lovitura de stat din 23 august 1944 trupele române au ajuns, în calitate de aliaţi ai Naţiunilor Unite, în Cadrilaterul Boemiei şi la porţile Vienei.

Războiul, pe altarul căruia România a plătit un dureros tribut de sânge, a marcat o întreagă generaţie, care şi-a făcut datoria sub drapel, inclusiv populaţia civilă ce a cunoscut drama refugiului din faţa inamicului şi ravagiile bombardamentelor anglo-americane.

225 de fotografii, 16 hărţi cu operaţiuni militare şi 30 de documente militare şi civile

Au fost selectate 225 de fotografii, multe din ele inedite, reprezentând scene de luptă, generali, ofiţeri, eroi, prizonieri, tehnică de luptă (ca de pildă avionul de vânătoare românesc I.A.R. 80, submarinele „Delfinul” şi „Marsuinul”), iar efectele devastatoare ale războiului sunt sugestiv ilustrate printr-o serie de instantanee realizate de prinţul Moruzzi, medic în cadrul Spitalului de Campanie Motorizat Nr. 6.

Acestora li se adaugă 16 hărţi ale unor operaţiuni militare şi un număr de 30 de documente militare sau civile. Caracterul foto-documentar de bază al expoziţiei este completat cu o serie de obiecte, dintre care se remarcă piese de o excepţională valoare, ca de pildă stindardul de comandament al Brigăzii 4 Mixte Munte, care a purtat lupte grele în nordul Bucovinei în vara anului 1941, drapelul Divizionului 1 Tunuri Munte sau drapelul Regimentului II Romanaţi Nr. 19, unitate ce a suferit grele pierderi în Basarabia.

Primul pistol mitralieră românesc şi prima armă de asalt automată

Vor mai fi expuse căşti militare, unele rarisime, ca de pildă cea sovietică model 1936, medalii, arme, dintre care atragem atenţia asupra primului pistol mitralieră românesc, „Oriţa”, sau a primei arme de asalt automate care s-a impus pe câmpul de luptă, MP 44 (unele modele fiind dotate cu dispozitiv de vedere nocturnă sau posibilitatea de a trage după colţ) înainte de apariţia faimosului AK-47 („Kalashnikov”).

Cu prilejul deschiderii expoziţiei va fi adus un omagiu vânătorilor de munte prin prezentarea, de către colonelul (rez.) Eugen Ichim, a personalităţii celui care a devenit o veritabilă legendă a acestei arme, generalul Leonard Mociulschi.