Top 10 al celor mai mari tragedii produse de incendiile izbucnite în cluburi jpeg

Top 10 al celor mai mari tragedii produse de incendiile izbucnite în cluburi

Incendiul din Clubul Colectiv din București a îndurerat o țară întreagă. Tineri participanți la un concert de muzică rock au văzut iadul cu ochii. Unii au murit, iar alții au suferit pe patul de spital. Astfel de incidente din păcate nu sunt singulare în istorie. Evenimentul de la București este al 31-lea de acest gen consemnate de istorie în întreaga lume, într-un top sinistru al incendiilor produse în cluburi de noapte. Din păcate, 8 din ultimele 10 incidente de acest fel au pornit de la combinația letală burete plus scântei.

Iată un top 10 al celor mai mari tragedii produse de incendiile izbucnite în cluburi în ultimii 100 de ani  

1. Incendiu de la Cocoanut Grove Boston, MassachusettsNoiembrie 28, 1942Număr de morți:492

Cel mai mare dezastru din istorie,  produs de un incendiu într-un club de noapte,  s-a întâmplat la Clubul Cocoanut Grove din Boston. Se întâmpla în timpul celui de-Al doilea Război Mondial în 28 noiembrie 1942. Cocoanut Grove a fost un club de noapte extrem de popular încă din perioada prohibiției. Designul clubului era tropical, cu palmieri și plante false, bambus, iar acoperișul putea fi dat la o parte în zilele de vară. Locul a fost deținut de Barney Welansky, un tip cu legături puternice atât cu mafia cât și cu primarul din Boston din acel moment-Maurice Tobin. Din acest motiv nu ar trebui să surprindă pe nimeni faptul că Welansky nu îngrijit de regulile cu privire la securitate la incendiu. Mai mult chiar ieșirile erau blocate astfel încât clienții să nu se strecoare înăuntru fără a plăti taxa de intrare. 

cocoanut grove aftermath 3 jpg jpeg

Ca și în cazul tragediei de la noi din București, era un week-end în care avea loc o sărbătoare-Ziua Recunostinței, și peste 1000 de oameni erau înghesuiți în interiorul clubului, a cărui campacitate era de mai puțin de jumătate. La un moment dat după ora 22, în Melody Lounge, ceva a aprins unele frunze de palmier artificiale (care era foarte inflamabil). Focul s-a extins rapid la decorațiunile de perete și tavan. 

Imediat s-a instalat panica, iar cei din club au încercat să iasă prin singura intrare din față, unde era o usa de rulment. Oamenii s-au îngrămădit în jurul ușii. Cu greu celelalte căi de evacuare au fost tăiate, scoase din șuruburi, sparte ferestre. Scena a fost dintr-un film de groază-oameni arși dincolo de recunoaștere, morți de la inhalarea fumului și respirație vapori toxici. Unele victime au fost găsite de pompieri stând cu băuturi în mână, fiind uciși de fum rapid.

cocoanut grove fire aftermath 2 jpg jpeg

De la tragedia, în care 492 de oameni au pierit, noi tehnici de îngrijire a victimelor cu arsuri au fost descoperite. De asemenea a fost descoperită penicilină pentru a trata supraviețuitorii. Noile standarde de siguranță au fost implementate, interzicerea anumitor tipuri de decoratiuni, semne obligatorii de ieșire vizibile și alte modificări aferente. Barney Welansky a fost condamnat pentru omor prin imprudență și a fost condamnat la 15 ani de închisoare.

Incendiul de la Cocoanut Grove a fost puternic și mai mortal produs într-un club de noapte vreodată din întreaga lume.

2. Incendiul de Crăciun produs în clubul Luoyang  

Luoyang, Henan, China

Ziua de Căciun – Decembrie 25, 2000

Număr de morți:309

Cea de a doua tragedie club de noapte din acest top sinistru s-a produs în China în 2000. Se pare că din cauza regimului comunist multe din informațiile cu privire la această tragedie au fost ascunse. Este o ciudățenie deoarece cauza a incendiului nu a fost una tipică pentru un incendiu produs într-un club / bar. În acest caz, clădirea Dongdu, situată în Luoyang (provincia Henan), a fost un magazin în centrul vechi a orașului. Clădirea avea, de asemenea, o sală de dans la etajul 4, unde a fost organizată o gală de Crăciun. Se pare că clubul nu ar fi operat legal. În clădire la etajele inferioare se efectuau renovări, iar focul ar fi fost declanșat accidental de o echipă de sudori.

f6031415a753301352572b2054e717ee jpg jpeg

Clădirea nu avea detectoare de fum sau alarme de incendiu, iar oamenii din discoteca intrat în panică atunci când fumul a început să umple camera. Ieșirea de urgență a fost blocată, lifturi nu mergeau, iar ferestrele erau prea mici pentru se aerisi și pentru a intra pompierii. Unii oameni au sărit de la balcon pentru a scăpa. Când s-a terminat dezastru, 309 de oameni zăcea morți. În urma incendiului 12 persoane, inclusiv sudorii au fost arestați.

3. Incendiul din Kiss Club 

Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazilia

27 Ianuarie 2013

Număr total de morți:242

Acest dezastru oribil care a avut loc în Santa Maria, Brazilia a dus la 242 de decese și la rănirea altor 168. Fiindcă Santa Maria este un oraș studențesc, în acel club avea loc o petrecere care reunea elevi și studenți de la mai multe colegii și facultăți. Scenariul dezastrului arată în parte ca cel din clubul Colectiv din București: pe la ora 02:30, au fost niște artificii, iar o scânteie a aprins spuma izolatoare din tavan. Încercarea de a stinge incendiu cu un stingător a eșuat pentru că acesta era defect, iar singura singura ușă de evacuare era cea pe care se și făcea intrarea. Celelalte erau blocate.

Se pare că materialele pirotehnice folosite erau de exterior și nu de interior, dar pentru că acestea erau mai ieftine și de aceea au fost cumpărate. În plus, clubul Kiss nu a avut alarmă de incendiu sau sisteme sprinker.

kiss club fire 03 jpg jpeg

Fumul greu, toxic a cauzat panică-aproximativ 50 dintre victime au fost prinse în baie pentru că prin fumul gros au confundat ușile de baie cu ieșirile. Și mai rău a fost din cauza faptului că ușa din față a clubului de noapte a fost închisă deoarece agenți de pază erau îngrijorați că oameni vor părăsescă localul fără să plătească nota. Pompierii au descoperit că mulți au murit intoxicați și călcați în picioare. 

kiss club fire 01 jpg jpeg

4. Incendiul din discoteca din Fuxin Fuxin, ChinaNoiembrie 27, 1994Număr de morți:234

0 6 jpg jpeg

La sfârșitul lunii noiembrie 1994, un incendiu a izbucnit la Art Palace, discoteca din Fuxin (provincia Liaoning). Tinerii și adolescenți s-au dus să danseze duminică, iar un individ pe numele Xing Shengli a aprins o țigară și o bucată de ziar și a aruncat-o sub o canapea. Focul a omorât 234 de persoane, inclusiv pe Xing. Oficialii au declarat că cele mai multe victime au fost găsite îngrămădite lângă singura ieșire. Managerii clubului au fost arestați și primarul orașului a fost îndepărtat din funcție. Este unul dintre cele mai mai puțin documentate evenimente de acest tip. Autoritățile au fost extrem de restrictive cu informatiile.

5. Incediul din Rhythm Club Natchez, Mississippi23 Aprilie 1940Morți:209

Acest lucru sa întâmplat în anul 1940. Rhythm Club era o sala de dans din Natchez, Mississippi. Această era făcută pe o structură de lemn. Cea mai mare parte a clineților erau afro-americani care s-au adunat pentru a viziona un spectacol de Walter Barnes. Se spune că cineva aruncat un chibrit aprins, care a aprins o parte din decorațiunile care împodobeau căpriorii. Decorațiunile erau de origine vegetală și erau stropite cu insecticid care prin ardere a generat gaz metan. Întreaga clădire a fost scrum într-o oră.

rhythm club natchez 1940 jpg jpeg

Ca de obicei în astfel de cazuri tragice, ieșirile de evacuare erau blocate. În cele din urmă, 209 persoane au fost ucise de la fum, arsuri și au fost călcate în picioare. Majoritatea membrilor formației au murit, inclusiv Walter Barnes. Incendiul din Rhythm Club a inspirat o serie de melodii care amintesc de eveniment, iar în 2010 a fost deschis un muzeu.

6. Incedniul din clubul República Cromañón Nightclub Buenos Aires, ArgentinaDecemberie 30, 2004Morți:194

În Buenos Aires, în anul 2004, a fost un incident construit parcă după acelasi scenariu:incendiu într-un club de noapte care avea avize în ciuda faptului că măsurile de siguranță la incendiu nu existau. Focul a început de la niste efecte pirotehnice care a aprins spuma de izolare din tavan precum și materialele decorative și mobilierul. 194 de oameni au murit de această dată. 

Trupa care cânta în clubul República Cromañón, era un grup de rock argentinian foarte popular. Totuși incendiu din clubul República Cromañón a fost celebru într-un alt mod. Fanii trupei obișnuiau să folosească materiale pirotehnice la concerte, dar trupa la începutul serii le-a cerut să renunțe la acest obicei. Oamenii nu au ascultat, cineva a folosit artificii și clubul a luat foc. Printre cei morți au fost iubita de solistul Pato, soția managerului trupa, și rudele altor membri ai trupei.

cro magnon republic club fire jpg jpeg

S-a constatat că ieșirile de urgență din club au fost blocate pentru motivele pentru care aceste uși sunt de obicei blocate în cluburi-ca oamenii nu poată intra fără a plăti. Ca urmare a incendiului, primarul Aníbal Ibarra a fost îndepărtat din funcție, și multe alte persoane au primit pedepse cu închisoarea. 

7. Incediul din Beverly Hills Supper Club

Southgate, Kentucky

Mai 28, 1977

Numarul mortilor:165 

Beverly Hills Supper Club era un local care atrăgea multă lume și mulți interpreți cunoscuți în SUA.Clubul avea o istorie, datând din anii 1930. Pe 28 mai, aproximativ 3.000 de clienți umplut clubul încântați să-l vadă pe John Davidson care cânta live. La ora 21, peste 1.000 de persoane erau în sala mare a clubului, și  alți clienți în diverse baruri, restaurante, și camerele ale imensului complex.

Incendiu s-a declansat de la un scurt circuit produs în pereții unei încăperi. Au fost chemați pompierii, dar până să ajungă focul a cuprins întraga încăpere. Ceilalți clienți din încăperile adiacente nu s-au grăbit să iasă până când nu a fost prea târziu, iar tot localul a fost învăluit în fum și luminile s-au stins.  Atunci s-a instalat haosul. În cele din urmă, 165 de oameni au murit, inclusiv două femei gravide și director muzical al lui John Davidson.

beverly hills supper club fire jpg jpeg

Diverse aspecte au contribuit la tragedia din Kentacky:supraaglomerarea extraordinară în club, insuficienta ieșirilor (iar cele care existau au fost în locuri greu accesibile), improvizatiile electrice, lipsa sistemelor împotriva incendiilor, precum și lipsa unor sisteme de sprinklere și alarme. Au existat și suspiciuni de incendiere, dar aceste acuzații nu s-au putut confirma.

8. Incendiul din Ozone Disco Club 

Quezon City, Filipine

Martie 18, 1996

Numarul mortilor:162

ozone disco jpg jpeg

Ozon Disco a fost situat în Quezon City, cel mai populat oraș din Filipine. La 18 martie 1996, aproximativ 350 de persoane și 40 de angajați au umplut clubul (acesta vea aprobări pentru 35 de persoane). Cei mai mulți clienți din acel moment erau tineri care sărbătoreau sfârșitul anului școlar. După miezul nopții, ceva sa întâmplat în cabina DJ-ului care a provocat flăcări. În curând incendiul s-a răspândit la restul mezaninului și l-a determinat să se prăbușească. Datorită faptului că ieșirea de urgență nu funcționa, mulțimea s-a panicat și s-a îmbulzit către sigura ușă existentă. Mai târziu acest lucru a fost confirmat de cadavrele descoperite, îngrămădite în jurul ieșirii. Focul s-a răspândit rapid din cauza izolației acustice. Au murit 162 de oameni și alti 95 au fost răniți.

Șase dintre proprietarii clubului au fost judecați și trimiși la închisoare timp de 4 ani. 12 oficialii orașului au fost de asemenea acuzați pentru că au permis clubului să treacă superficial peste controlul pompierilor. 

9.Incendiul din Lame Horse Club

Perm, Rusia

5 Decembrie de 2009

Numarul mortilor:156

entrance of the lame horse club after the fire jpg jpeg

Peste 300 de persoane au fost la clubul de noapte Khromaya Loshad ("Lame Horse"), în Perm, Rusia pentru a VIII-a aniversare a clubului. Patronii s-au gândit să facă această aniversare memorabilă și așa a ieșit... Au fost folosite artificii, și câteva scântei au aprins tavanul. Incendiul s-a răspândit pe pereți și pe decoratiunile din lemn. Când ușile de ieșire din spate s-au deschis, o nouă sursă de oxigen a mărit focul, provocând mari cantități de fum, care a cauzat o panică și panică. 156 de oameni au murit-94 la fața locului, iar restul în spitale după aceea. Aproximativ 160 de oameni au fost răniți. 

În urma anchetei au fost puși sub acuzare, proprietarul Anatoly Zak, director executiv Svetlana Yefremova, art director Oleg Fetkulov (a cărui soție a murit ca urmare a rănilor produse de incendiu), Serghei Derbenyov (director al companiei pirotehnice Pirotsvet), și inspectorii PSI Vladimir Mukhutdinov, Dmitri Roslyakov, și a Nataliei Prokopyeva (pentru neglijență de serviciu).

10. Incediul din Club 5-7 

Isère, France

Noapte de Halloween / Noiembrie 1, 1970

Morți:146

Clubul Cinq-Sept (Club 5-7), situat aproape de Saint-Laurent-du-Pont, era o clădire tip bloc, fără ferestre, cu un acoperiș din fier, iar intrarea se făcea printr-un turnichet. În noaptea de Halloween (o zi de sâmbătă), un grup de rock parizian, numit Storm, a urcat pe scenă. În jurul valorii de 01:45, cineva aruncat un chibrit aprins din greșeală. Acesta a aprins o tapițerie de scaun, iar de aici s-a răspândit rapid la decor înconjurător. 30 de persoane au ieșit înainte ca incendiul să ia proporții. Nu a fost dat nici telefon pentru a cere ajutor;în momentul pompieri a ajuns, era mult prea târziu.

club 5 7 fire aftermath jpg jpeg

Pompierii au găsit trupurile îngrămădite în jurul ieșirilor, care au erau locate pentru a preveni intrarea frauduloasă.  Se crede că dansatorii s-au călcat în picioare până la moarte în busculada creată la intrarea principală.

142 de persoane (cea mai mare parte cu varste intre 17 si 30) au murit la locul faptei, iar 4 au murit mai târziu în timpul tratamentului. Membrii grupului de rock Storm au murit acolo precum și doi manageri ai clubului.

O ancheta a arătat că clubul nu a fost inspectat de oficialii de securitate, nu exista nici un echipament de urgență și materiale inflamabile decorau locul. Întreaga clădire a fost de fapt un Tinderbox. Manager clubului, Gilbert Bas, a fost găsit vinovat de omor prin imprudență și a primit o pedeapsă cu suspendare de 2 ani.