Îndrăgostiţii de la Ain Sakhri   cum arată şi de când datează cea mai veche reprezentare a unui cuplu care face sex jpeg

Îndrăgostiţii de la Ain Sakhri - cum arată şi de când datează cea mai veche reprezentare a unui cuplu care face sex

📁 Antichitate
Autor: Redacția

„Îndrăgostiţii de la Ain Sakhri”, un obiect sculptat în calcit, expus la British Museum, în Londra, este considerat cea mai veche reprezentare a unui cuplu făcând dragoste. A fost descoperit în peştera Ain Sakhri, în deşertul de lângă Betleem.

Figurina realizată din calcit, cunoscută sub denumirea „Îndrăgostiţii de la Ain Sakhri”, are 10, 2 centimetri înălţime şi se pare că datează din 9000 î.Hr., deci are o vechime de 11.000 de ani. 

Micul obiect a fost găsit de un beduin lângă Betleem şi chiar dacă este o statuetă rudimentară, un documentar realizat de BBC arată cât de complex este aceasta de fapt. Artistul vizual britanic Marc Quinn a precizat faptul că sculptura pare diferită în funcţie de unghiul din care o priveşti. 

627x0 45 jpg jpeg

Dintr-o parte vezi clar pasiunea din îmbrăţişarea celor doi îndrăgostiţi, dintr-o altă poziţie descoperi forma unui penis, dintr-o alta întrezăreşti forma unui vagin, apoi a unei perechi de sâni, de parcă în faţa ochilor privitorului s-ar desfăşura un act sexual (foto jos). Atât de bine este realizată figurina, a explicat acesta, citat de publicaţia Huffington Post.

Iniţial, figurina a fost păstrată într-un muzeu mai puţin important, iar în 1933, cu implicarea unui diplomat francez, René Neuville, s-a descoperit că obiectul a fost realizat într-o peşteră unde locuiau reprezentanţii culturii Natufi, care a existat în regiunea Mediteraneană a Levantului. Era o cultură mezolitică (Mezolitic-Epoca de Mijloc a Pietrei), dar neobişnuită prin faptul că era sedentară sau semi-sedentară, dinaintea introducerii agriculturii. 

ain1319209543699 png png

Comunităţile de Natufi sunt posibilii strămoşi ai constructorilor primelor aşezări umane din neolitic din acea regiune, care probabil a fost cea mai timpurie din lume. Nu există probe că ar fi cultivat deliberat cereale, dar oamenii acelor vremuri cu siguranţă au folosit cereale sălbatice şi de asemenea au vânat animale.

Artistul Marc Quinn consideră că bunăstarea de care se bucurau oamenii din cultura Natufi le-a oferit şi răgazul de a deveni creatori, de a medita asupra anumitor aspecte ale vieţii, de a deveni creativi, aşa că au apărut şi astfel de reprezentări artistice ale celei mai intime şi emoţionante legături între oameni.

Pentru că natufienii se îndeletniceau şi cu creşterea caprelor şi oilor, inclusiv cu împerecherea şi domesticirea lor, se presupune că au devenit mai atenţi la actul reproducerii, la ideea de fertilitatea. De aceea, se crede că figurina ar fi fost inspirată de anumite ritualuri de fertilitate.

Deşi datează din urmă cu 11.000 de ani, actul sexual, al dragostei fizice, nu pare cu nimic diferit de ceea ce cunoaştem azi. Dincolo de a înfăţişa un ritual al fertilităţii sau un act sexual, figurina vorbeşte în mod evident şi despre dragoste, ceea ce se poate observa din felul în care cele două personaje se sărută şi se contopesc într-o îmbrăţişare care pare să-i transforme într-un singur trup.