Boala din cauza căreia Regina Maria a României era să rateze Unirea de la 1 decembrie 1918 jpeg

Boala din cauza căreia Regina Maria a României era să rateze Unirea de la 1 decembrie 1918

Figură impresionantă a vieţii României din Primul Război Mondial, Regina Maria a suferit enorm din cauza unei răceli sâcâitoare. Vreme de două săptămâni, Majestatea Sa a stat în pat şi a primit medicaţie. Febra şi durerile de cap erau s-o ţină la distanţă pe Regină de Marea Unire de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918.

Într-un Monitor Oficial ce datează din anul 1918 şi păstrat în stare perfectă în depozitul de documente al Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Ialomiţa, medicul familiei regale I. Mamulea descrie starea de sănătate a Reginei Maria. Potrivit însemnărilor făcute de specialistul Casei Regale a României, Majestatea Sa a avut probleme de sănătate. Vreme de două săptămâni, Regina a fost ţinută la pat de o gripă sâcâitoare.

Primele simptome ale bolii au apărut pe data de 27 noimebrie 1918. „M.S. Regina suferă de gripă cu determinaţiuni tracheo-bronşice. TD:38, 5, P:78, TS:39, 8 P:86. Stare de sănătate se menţine favorabilă“ consemna medicul regal I. Mamulea în documentul oficial.

646x404 110 jpg jpeg

Însemnările făcute de medicul I. Mamulea în ziua de debut a gripei reginei Maria FOTO:M.S. (Monitorul Oficial 1918-Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Ialomiţa)

Medicii îngrijoraţi de starea Alteţei Pe parcursul zilelor următoare, starea de sănătate a Reginei începuse să se înrăutăţească. Durerile de cap, tusea, febra şi ameţelile o chinuiau îngrozitor pe Regină. La patul Alteţei aflate în suferinţă au fost chemaţi cei mai buni medici pe care România îi avea la vremea respectivă. Fiecare dintre aceştia au încercat să-i ofere cele mai bune tratamente, astfel încât Majestatea Sa să-şi revină şi să poată participa la evenimentele de la Alba Iulia, desfăşurate pe data de 1 decembrie 1918.

Din cauza gripei şi a simptomelor sâcâitoare, Regina a fost la un pas de a rata Marea Unire, eveniment pentru care Casa Regală a României a militat încă de la înscăunarea sa. Medicul I. Mamulea consemnează starea de sănătate a Majestăţii Sale în acelaşi document oficial, chiar în ziua de 1 decembrie 1918. „Examinând pe M.S. Regina am constatat că fenomenele bronşice au devenit mai intense la baza stângă. TD:38, 5, P:76, R:18 pe minut. TS:38, P.76.“ precizează medicul regal. Regina a început să-şi revină abia la o săptămână după Marea Unire, când acelaşi medic regal prezia că se află în afara oricărui pericol.

Sursa:www.adevarul.ro