Ce căutau naziștii la Polul Nord? O stație meteo din timpul războiului, cercetată pentru prima dată în trei decenii jpeg

Ce căutau naziștii la Polul Nord? O stație meteo din timpul războiului, cercetată pentru prima dată în trei decenii

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 7 noiembrie 2016

O stație meteorologică germană de la Polul Nord, datând din anii celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost cercetată pentru prima oară în trei decenii. 

Stația meteorologică secretă a fost construită de armata germană în 1943, pe o insulă izolată din Marea Barents, la circa 1000 de kilometri distanță de orașul rusesc Arhanghelsk. Situl a fost vizitat ultima oară în anii '80, dar în vara acestui an, o echipă de arheologi ruși a explorat locul pentru prima dată în trei decenii.

Printre descoperiri se numără câteva uniforme și arme germane, precum și mai multe bucăți de muniție – gloanțe pentru mitraliere, mine și grenade. Toate acestea au fost abandonate în 1944, când ultimii oameni staționați acolo au fost evacuați cu un submarin. 

Stația făcea parte dintr-o rețea secretă de stații din zona Arcticii, pe care nemții le foloseau pentru a analiza condițiile atmosferice în Europa de Nord, considerate esențiale pentru operațiunile strategice din Europa. Zece meteorologi și muncitori germani au fost staționați pe insulă timp de un an între 1943 și 1944. Oamenii au fost însă evacuați după ce s-au îmbolnăvit în urma consumului de carne de urs polar. 

Numele stației – Schatzgrabber, care se traduce prin „vânător de comori” – a dus la speculații potrivit cărora baza meteorologică ar fi fost folosită și cu alte scopuri. Istoricul William Barr dezmite însă aceste zvonuri și spune că stația a avut un rol strict științific, la fel ca celelalte nouă astfel de stații din insulele Arcticii. Nici cercetătorii ruși nu au găsit dovezi în sprijinul acestor teorii ale conspirației.