«Blestemul» familiei Kennedy? jpeg

«Blestemul» familiei Kennedy?

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 21 mai 2012

În luna mai 2012, Sinuciderea lui Mary Richardson Kennedy, fosta soție a lui Robert Kennedy Jr., a readus în atenția publicului istoria tragică a uneia dintre cele mai cunoscute și apreciate familii din istoria Americii. De asemenea, au reînceput discuțiile despre așa-zisul „blestem Kennedy”, un mit creat de presa americană în baza numeroaselor tragedii ce au avut loc în această familie pe parcursul deceniilor.

Când se vorbește de „familia Kennedy”, este vorba de fapt de descendenții cunoscutului cuplu Joseph P. Kennedy Senior și Rose Elizabeth Fitzgerald, americani cu origini irlandeze. Cei doi au avut nouă copii, cinci fete și patru băieți. Dintre aceștia, cel mai cunoscut a ajuns cel de-al doilea născut, John Fitzgerald Kennedy, cel care avea să devină președintele Statelor Unite, însă fiecare din copiii Kennedy a avut un destin aparte.

Rosemary Kennedy, născută la 13 septembrie 1918, a fost al treilea copil al familiei și prima fată. Semnele unui handicap mintal au apărut încă din copilărie, când s-a observat că fetița nu se dezvoltă – la nivel intelectual – la fel de repede ca ceilalți copii de vârsta ei. Dacă în vremea adolescenței, Rosemary era o tânără cuminte, cu trecerea anilor ea a devenit din ce în ce mai capricioasă, dezvoltând un temperament dificil.

220px Rosemary Kennedy 0011 jpg jpeg

În 1941, când Rosemary avea 23 de ani, doctorii i-au sugerat tatălui ei că problemele fetei ar putea fi parțial rezolvate cu ajutorul unei noi proceduri chirurgicale: lobotomia. Însă procedura a avut consecințe dezastruoase pentru sănătatea tinerei, astfel încât ea și-a petrecut tot restul vieții în spitale. A murit în 2005:a fost al cincilea copil al familiei care a murit, însă primul care a murit din cauze naturale.

joseph P  Kennedy Jr  JPG jpeg

Cu mult înainte ca John F. Kennedy să intre în politică, tatăl lui, Joseph Kennedy Senior începuse să-și pregătească fiul cel mare pentru o carieră de politician.  Planurile sale s-au năruit însă brusc în august 1944. Tânărul Joseph Kennedy Jr. s-a înrolat în armată și a luptat pe frontul european ca pilot de avion. El a murit în august 1944, la vârsta de 29 de ani, când avionul pe care îl pilota a explodat deasupra Canalului Mânecii. Rămășițele sale nu au fost niciodată recuperate.

La patru ani după moartea primului copil, familia Kennedy s-a aflat în fața unei noi tragedii. Kathleen Kennedy a murit la 28 de ani în urma unui accident aviatic ce a avut loc în Franța.

Cea mai cunoscută tragedie a familiei-și probabil cea mai importantă din punct de vedere al consecințelor avute – a fost asasinarea președintelui John F. Kennedy, din 1963. Moartea tânărului președinte de 46 de ani a șocat națiunea americană la momentul respectiv, iar astăzi – 50 de ani mai târziu – mulți americani încă nu cred că Lee Harvey Oswald a fost adevăratul responsabil pentru asainat.

La cinci ani după asasinarea fratelui său mai mare, Robert F. Kennedy, pe atunci senator al statului New York, a intrat în cursa nominalizărilor Partidului Democrat pentru Casa Albă și a devenit în scurt timp unul dintre preferați. La scurt timp după ce a câștigat alegerile în California, RFK a ținut un discurs în fața suporterilor săi pe 5 iunie 1968, în sala de bal a Hotelului Ambassador. După discurs, părăsind sala de bal, el a fost împușcat de Sirhan Sirhan, un iordanian cu origini palestiniene în vârstă de 24 de ani. Acesta și-a motivat acțiunea spunând că s-a simțit trădat din cauza sprijinului pe care Kennedy l-a acordat Israleului în Războiul de Șase zile. Robert F. Kennedy a murit din cauza rănilor în dimineața următoare.

Robert F Kennedy crop jpg jpeg

În 1964, Edward „Ted” Kennedy, ultimul născut în familia Kennedy, era cât pe ce să-și piardă viața într-un accident aviatic. El nu s-a recuperat niciodată complet de pe urma rănilor suferite în accident. Însă alt incident avea să-l marcheze pe viață pe tânărul Kennedy. Pe 18 iulie 1969, după o petrecere, Edward a pierdut controlul mașinii în care se afla (împreună cu Mary Jo Kopechne) și a sărit de pe un pod. El a reușit să se salveze, dar femeia cu care se afla a murit înecată.

David Kennedy, fiul lui Robert F. Kennedy, nu și-a revenit niciodată după moartea tatălui său. La scurt timp după asasinat, acesta a început să consume droguri pentru a putea face față tragediei. În 1973, el a fost implicat într-un accident de mașină;din cauza rănilor suferite, a ajuns să fie dependent și de analgezice. David Kennedy a murit în 1984 în urma unei supradoze de cocaină, analgezice și medicamente antipsihotice. Pe 31 decembre 1997, Michael Kennedy, un alt fiu al lui Robert F. Kennedy, a murit în urma unui accident la ski la vârsta de 39 de ani.

În iulie 1999, singurul fiu al fostului președinte, JFK Junior, a plecat din New Jersey către Martha's Vineyard, însoțit de soția și cumnata sa. El a pierdut controlul avionului din cauza vizibilității reduse;nici unul dintre cei trei pasageri nu a supraviețuit accidentului.

http://news.discovery.com, http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page,