A murit fostul președinte francez Valéry Giscard d'Estaing jpeg

A murit fostul președinte francez Valéry Giscard d'Estaing

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 3 decembrie 2020

Fostul preşedinte Valéry Giscard d'Estaing, în vârstă de 94 de ani, a murit miercuri seara ca urmare a infectării cu noul coronavirus, relatează adevarul.ro.

„Valéry Giscard d'Estaing s-a stins miercuri, 2 decembrie, în locuinţa familiei sale din Loir-et-Cher. Starea sa de sănătate se deteriorase şi a murit de COVID-19. În conformitate cu dorinţa sa, înmormântarea va avea loc în cea mai strictă intimitate familială”, anunţă comunicatul familiei sale.. Una din ultimele sale apariţii publice a avut loc pe 30 septembrie 2019, în timpul înmormântării la Paris a preşedintelui Jacques Chirac, care a ocupat funcţia de prim-ministru în timpul mandatului său, în perioada 1974-1976. În timpul mandatului său, până în 1981, el a desfăşurat acţiuni de modernizare a ţării, promulgând reforme sociale importante precum legalizarea avortului sau scăderea dreptului de vot la 18 ani. El a fost, de asemenea, primul preşedinte non-gaullist al celei de-a cincea Republici, după emblematicul general de Gaulle şi moştenitorul său politic Georges Pompidou.

Valéry Giscard d'Estaing a exercitat un singur mandat, fiind învins la scrutinul din 1981 de socialistul François Mitterrand. Acesta din urmă a decedat în 1996, astfel că în prezent doar doi dintre foştii preşedinţi ai Franţei mai sunt în viaţă: Francois Hollande şi Nicolas Sarkozy. Cel mai tânăr preşedinte (48 de ani) al celei de-a cincea Republici în momentul alegerii sale, în 1974, politicianul de centru Valéry Giscard d'Estaing fusese internat de mai multe ori în ultimele luni pentru probleme cardiace. Valéry Giscard d'Estaing a instituit în 1975 reuniunea anuală la nivel înalt a ţărilor celor mai industrializate, devenită ulterior G8.