Piaţa Tahrir: Revoluţia din Egipt

“Piaţa Tahrir: Revoluţia din Egipt” este un documentar despre revolta populară din Egipt, în regia lui Jon Alpert şi a lui Matthew O'Neill. Documentarul însumează 36 de minute şi prezintă modul în care egiptenii au doborât, în numai 18 zile, un regim totalitar cu o durată de peste 30 de ani.  Joi, 28 noiembrie 2013, ora 20:00, aveţi ocazia de a viziona documentarul pe HBO şi HBO HD.

Piaţa Tahrir este una din principalele pieţe publice din Cairo şi punctul central al desfăşurării Revoluţiei egiptene din anul 2011 împotriva fostului preşedinte Hosni Mubarak. Documentarul este cronica unei revoluţii moderne, iar telespectatorii sunt purtaţi pe străzile din Cairo şi în Piaţa Tahrir pentru a înţelege pasiunea şi dorinţa de evoluţie a unui popor constrans de regimul politic. Pe 25 ianuarie 2011, mii de egipteni s-au strâns în piaţa Tahrir ca să ceară, paşnic, demisia preşedintelui Hosni Mubarak, cel care se afla la putere de 30 de ani. Impulsionaţi de proteste similare din alte ţări arabe, egiptenii din toate zonele şi păturile sociale au ocupat piaţa Tahrir pentru 18 zile, iar protestele au culminat cu un succes naţional pe 11 februarie, când Mubarak şi-a anunţat demisia.

Piaţa a devenit un simbol nu doar pentru poporul egiptean, iar o serie de personalităţi au vizitat locul după momentul revoluţionar: David Cameron, Hillary Clinton şi Catherine Ashton fiind doar câteva exemple.

Documentariştii Jon Alpert şi Matthew O’Neill, câştigători ai unui premiu Emmy, au înregistrat sentimentele protestatarilor chiar din primele zile ale revoltei şi au captat bătăliile teribile cu forţele pro Mubarak. Documentarul ne oferă o perspectivă unică, fierbinte, asupra celei mai mari revolte din istoria Egiptului.