Roxelana lui Suleyman Magnificul, sclava care a condus Imperiul Otoman

Autor: Irina-Maria Manea | 195278 vizualizări

Deşi conducerea Imperiului Otoman era clar dominată de bărbați, a existat o femeie în istoria sa care a sfidat această regulă, reuşind să îşi croiască drum în cercul sultanului şi ajungând să-l influențeze decisiv. Această femeie se numea Roxelana.

Era cunoscută drept Roxelana (n.1504) în Europa şi Rossa în Istanbul. Era o sclavă ucraineană cel mai probabil capturată în Caucaz  de către tătari şi adusă pe piața de sclavi din Istanbul, unde a fost cumpărată pentru haremul sultanului, nu inainte de a fi întâi vândută în Caffa. Haremul lui Suleyman, ca al majorității conducătorilor otomani, avea în componență patru concubine principale dintre care una avea să-i ofere un urmaş, pe lângă alte 300 de concubine. Ca şi Roxelana, femeile proveneau de obicei din prăzile de război ale otomanilor. În plus, majoritatea erau creştine.

Numele său se presupune a deriva din cuvântul ‘rus’, folosit pentru a-i desemna atât pe ruşi cât şi pe ucrainenii din secolul al 16-lea. Istoricii slavi i-au localizat oraşul natal în Rohatyn, Ucraina de vest, dar care aparținea Poloniei pe vremea aceea. Ucrainenii erau cunoscuți sub numele de ruteni, derivat din aceeaşi rădăcină, ‘rus’. Rohatyn-ul se afla la 68 de km. de Lvov, capitala Galiției.

Roxelana aparține la început straturilor inferioare ale haremului, dar la scurtă vreme îşi începe ascensiunea. Protejată de eunucul responsabil de harem şi de către mama sultanului, se străduieşte să-i câştige afecțiunea şi ajunge favorita lui, câştigând titlul de ‘hasseki’. Dobândeşte numele de Hurrem, însemnând ‘cea care râde’ din pricina bunei sale dispoziții şi a talentului său de povestitor. Devine rapid una dintre favoritele sultanului, însoțindu-l la diverse evenimente publice. Tratamentul său special a atras ura consoartei Mahidevran, al cărei fiu Mustafa se presupune că ar fi trebuit să moştenească tronul Imperului. În 1541, un incendiu distruge vechiul palat şi haremul este mutat la Topkapî, în apropierea sultanului, începând era numită ‘domnia femeilor’. Apriga femeie începe acum să-şi elimine rivalii.

Roxelana profită de influența asupra sultanului pentru a determina exilul lui Mahidevran şi Mustafa într-o provincie îndepărtată din Imperiu, la Manisa. Roxelana îi naşte sultanului un moştenitor la scurt timp după aceea, sperând să-l înlocuiască pe Mustafa ca urmaş. Mustafa va fi ulterior asasinat, de teama unei rebeliuni, întrucât în 1553 este interceptată o scrisoare falsă a printului prin care ii cerea ajutor şahului Persiei pentru a-l răsturna de pe tron pe tatal său. Pe lângă aceasta, Roxelana-Hurrem îl convinge că marele vizir Ibrahim este un trădător care complota pentru a-i lua puterea. Ibrahim, care se opunea legăturii dintre cei doi şi deținea într-adevăr un control destul de mare asupra Imperiului, este executat. Acesta o avusese însă pe Roxelana înaintea sultanului, sperând să-i intre în grații oferindu-i-o, dar se înşelase.

Eliminând astfel obstacolele, Roxelana devine concubina principală în harem. Suleyman ii permite să rămână la curte alături de el deşi tradiția spunea că după majoratul moştenitorilor imperiali aceştia trebuie să plece împreună cu mama lor să guverneze provinciile periferice ale Imperiului şi să nu se mai întoarcă decât dacă este vorba despre urmaşul la tron. Cu abilitate îl opreşte să construiască un nou palat unde risca să fie inchisă într-un nou harem, poruncindu-i în schimb arhitectului Sinan ridicarea moscheii Suleymaniye, în 1549.

Sclava ucraineană reuşeşte să facă ceva la care nicio altă femeie nu îndrăznise vreodată să spere: îl convinge pe Sulyman să o ia de soție. Legea islamică permitea unui sultan să-şi ia patru soții, pe lângă atâtea concubine câte îşi permitea să întrețină. Totuşi, până la Suleyman niciun conducător otoman nu se însurase. Căsătoria a încins spiritele şi în lumea islamică, şi în Europa creştină. Odată măritată, Roxelana era acum asigurată că fiii ei vor deveni moştenitorii tronului otoman. Istoricul Fontenelle menționeaza în opera sa felul în care Roxelana a obținut mariajul: mai întâi a cerut să primească o educație în spiritul religiei musulmane, lucru pe care Suleyman l-a aprobat, iar apoi şi-a exprimat dorinta de a se converti, ceea ce l-a bucurat şi mai tare, hotărându-se să o elibereze. Cu toate acestea, după ceremonia de convertire religia nu îi mai permitea relații intime în afara căsătoriei, iar la trei zile sultanul cedează şi o cere de soție.

Ca sfetnic al padişahului în afacerile externe, se pare că opinia sa cântăreşte greu în ceea ce priveşte relațiile internaționale. Două dintre scrisorile pe care le trimite regelui polonez Sigismund Augustus s-au păstrat şi datorită contribuțiilor sale Imperiul Otoman este în relații paşnice cu Polonia. Ambasadorii statelor europene i se adresează soției lui Suleyman şi îi trimit cadouri. Unii istorici afrimă că ar fi avut şi un rol important în oprirea raidurilor tătarilor din Crimeea în zona geografică din care provenenea. În afara treburilor politice, ea se mai ocupă şi de susținerea unor proiecte edilitare, de la Mecca la Ierusalim, probabil luând-o ca model pentru acțiunile sale caritabile pe Zubaida, soția califului harun al-Rashid. Printre contribuțiile sale arhitectonice se numără o moschee, două şcoli sau un spital pentru femei lângă piața de sclavi din Istanbul. Soția sultanului era talentată şi la țesut, unele dintre creațiile sale care au supraviețuit fiind daruri oferite şahului Persiei în 1547 sau regelui Sigismund Augustus în 1549.

Fiul său Selim îi urmează lui Suleyman în 1566 după o luptă pe care o duce cu fratele său Bayazid care culminează cu moartea acestuia în 1561. Roxelana moare însă încă din 1558, cu 8 ani înaintea sultanului, dar lasă în urmă povestea nemuritoare a sclavei care a ajuns să țină frâiele Imperiului Otoman.

Hurrem este îngropată într-un mausoleu decorat cu faianță de Iznik, cu scene reprezentând grădina raiului, poate şi ca omagiu adus spiritului său vivace. Mausoleul se află lângă acela mai sobru al soțului său. A devenit personajul principal în numeroase picturi sau piese muzicale, printre care o simfonie de Haydn şi o operă de Sichynsky, romane, piese de teatru, poezii.

Recomandari:

Galina Yermolenko, "Roxolana: The Greatest Empresse of the East," The Muslim World, 95, 2, 2005;

Thomas M. Prymak, "Roxolana: Wife of Suleiman the Magnificent," Nashe zhyttia/Our Life, LII, 10, New York, 1995.Comentarii

A fost o tipa super

inteligenta , frumoasa si a profitat de viata usuratica din seraiuri si hareme . Filmul are si multa parte artistica , nu numai istorie .

Postat de: Anonymous, 16 Ianuarie 2015 |

A fost

A fost o tipa superinteligenta ROSSA si a putut usor in lumea usuratica din seraiuri si hareme sa se impuna . Filmul e realizat si artistic nu numai istoric .

Postat de: Anonymous, 16 Ianuarie 2015 |

foarte frumos

Eu urmaresc si filmul pe kanal d suleyman magnificul sub domnia iubiri

Postat de: Anonymous, 06 Septembrie 2014 |

dana

De fapt toti se bat pt putere si bani ca si in viata de zi cu zi

Postat de: Anonymous, 11 Aprilie 2014 |

Hurrem

unde este ingropata Hurrem?

Postat de: Anonymous, 13 Februarie 2014 |

frumusetea lui hurem

Hurem este frumoasa si admirata de Soliman magnificul si de copii ei

Postat de: Anonymous, 12 Februarie 2014 |

Ucraineancă?

Mi-ar plăcea să aflu, dacă este posibil, care sunt sursele (...istorice) în baza cărora s-ar certifica faptul că Roxelana ar fi fost ucraineancă. Sau că cei numiţi (în epoca respectivă, nu mai târziu; în zona din preajma Cernăuţilor de azi) ruteni erau "ucraineni". Vă mulţumesc!

Postat de: Anonymous, 16 Decembrie 2013 |

tare

o capodopera a filmului turcesc .cinste lor

Postat de: Anonymous, 22 Noiembrie 2013 |

hiurem

este un balaur.

Postat de: Anonymous, 20 Noiembrie 2013 |

gramatica

invata sa scrii

Postat de: Anonymous, 10 Februarie 2014 |

ISTERIE NATIONALA!

Sunt surprins de atata naivitate doamnelor si domnilor.Consider ca avem ceva mai util de facut.

Postat de: Anonymous, 20 Noiembrie 2013 |

suleiman

ce, draguta, ce ?!?!?! zi matale ca poate ai o parere

Postat de: Anonymous, 11 Decembrie 2013 |

isterie nationala........

normal k avem si altceva de facut dar istoria turciei am ajuns sa o cunoastem datorita serialului care daca il urmarim e si normal sa vedem cum s-au intamplat de fapt cu adevarat actiunile sultanilor.

Postat de: Anonymous, 02 Decembrie 2013 |

io

Hurrem se pare ca era scorpion, iar sultanul tot scorpion. E genul de dragoste care sfarseste tot in jur. Hurrem l/a iubit, dar in acelasi timp si/a dorit puterea lui. A exploatat pozitia ei de femeie pentru a obtine tot ce a vrut. L/a determinat pe sultan sa isi omoare singurul, si cel mai bun prieten, doar pentru interesele ei meschine. Priviti istoria. Ce a mai facut Suleyman dupa ce l/a omorat pe Ibrahim? I/a pus Hurrem aproape oamenii pe care i/a vrut ea si cu asta s/a incheiat tot. Punct.

Postat de: Anonymous, 19 Noiembrie 2013 |

eu

a luptat pentru dragostea ei si pentru viitorul copiilor ei si-a iubit sotul si mai mult de atat copii a lasat ceva in urma ei de admmirat asa o sotie mama si o mare sultana rar vor mai fi ca sultana hurem mare respect in memoria ei

Postat de: Anonymous, 10 Noiembrie 2013 |

Sultana

"Sultana" e un titlu detinut exclusiv de fiicele sultanului, printesele de sange imperial. Nici nu exista de fapt un feminin propriu-zis al cuvantului "sultan". Roxelana a fost "bas-kadin", marea cadana, sotia principala (de fapt unica).
Cea mai inalta pozitie in stat pentru o femeie, in perioada imperiului, era "Valide Sultan", titlu detinut de mama sultanului. Ea avea dreptul sa apara in public cu chipul descoperit, sa se amestece in afaceri de stat, sa il sfatuiasca pe sultan. Spre pozitia asta tintea Roxelana, si asta nu avea nimic de-a face cu dragostea pentru sot sau copii. Iubea puterea si voia sa obtina tot ce se putea obtine, in situatia in care se afla.

Postat de: Anonymous, 09 Decembrie 2013 |

O adevarata femeie

Hurrem a reusit prin ambitie un lucru pe care nicio alta sultana nu l-a putut face!!!!

Postat de: Anonymous, 27 Octombrie 2013 |

Vipera veninoasa!

Hurem este o rautatea intruchipata.Pentru a-si atinge scopurile distruge in mod nemilos pe orcine ii iese in cale.

Postat de: Anonymous, 26 August 2013 |

Vipera?...CU SIGURANTA NU!

Poate a fost veninoasa,dar cum altfel putea sa se apere de atatia dusmani? eu consider ca a facut ceea ce trebuia pentru a apara familia(ea,copii sultan)...

Postat de: Anonymous, 05 Ianuarie 2014 |

eu mai spun ...O FEMEIE

eu mai spun ...O FEMEIE ADEVARATA...PUTERNICA,HOTARATA...nicidecum viperea...barbatii trebuie condusi...sa stii asta....

Postat de: Anonymous, 27 Septembrie 2013 |

da,asa este

Sunt de acord cu tine.

Postat de: Anonymous, 17 Octombrie 2013 |

hurem

admirabil pentru turci ,un film mare, scenarii avem si noi dar suntem prea departe de cultura, pentru ai intelege,ar prinde bine si la noi ca intodeauna filme istorice educative-culturale pentru popor,un film merge mai usor decit a citi o carte in ziua de azi,..nu suntem destul de inteligenti pentru vremurile prezente,ca de obicei

Postat de: Anonymous, 04 Iunie 2013 |

SUMENELE NEGRE

Articolul contine cel putin o eroare: Ibrahim nu putea s-o aibe pe Roxlanda inaintea sultanului fiindca in harem patrundeau doar fete firgine

Postat de: Anonymous, 23 Mai 2013 |

VIRGINE

VIRGINE

Postat de: Anonymous, 11 Ianuarie 2015 |

Ibrahim

Nu a avut-o in pat,a retinue-o ca si sclava

Postat de: Anonymous, 29 Decembrie 2013 |

Dragii mei ,

Este un exemplu de inteligenta si ambitie , nu credeti ?

Postat de: Anonymous, 13 Mai 2013 |

de acord!

ai mare dreptate.

Postat de: Anonymous, 25 Septembrie 2013 |

zodie

in ce zodie era hurrem?

Postat de: Anonymous, 08 Mai 2013 |

huremm

...exista mari indoieli si deosebiri in ce priveste varsta , anul nasterii etc ale sultanei ...unii zic nascuta 1504 altii 1510!!! ce aiureala desi subiectul filmului este interesant e destul de controversat

Postat de: Anonymous, 07 Mai 2013 |

Ba frate daca stiti atît de

Ba frate daca stiti atît de multa istorie de cand dracu intre Nipru si Prut e Ucraina Sau Caucazul in Polonia?

Postat de: Anonymous, 06 Mai 2013 |

ce se intampla cu voi

ce se intampla cu voi tovarasi ? lecrati cumva la kanal d ?
chiar nu mai exista altceva decat suleyman ?
suleyman, cruciade si ceausescu...mai bine ma lipsesc

Postat de: Anonymous, 19 Aprilie 2013 |

cristina

Imi place foarte mult Suleyman Magnificul si as vrea sa nu se mai termine niciodata.e foarte interesant .Si mie imi place de Hurem.nu imi place de Gulsa.

Postat de: Anonymous, 18 Aprilie 2013 |

Adevărul despre Suleyman şi Hurrem

Serialul e idealizat, fiindca fiecare vrea sa-si prezinte istoria cat mai frumos. Numai noi aratam doar balacareli, injuraturi si mizerii.
Vedeti aici http://nazone.ro/ Adevărul despre Suleyman şi Hurrem Suleyman (Soliman pe romaneste) si-a omorat propriii fii alegand unul singur, care s-a dovedit a fi un betiv incapabil sa conduca! Halal

Postat de: Anonymous, 21 Aprilie 2013 |

imperiul otoman

serialul este incitant. vrei sa sti mai multe. eu personal am inceput sa citesc carti istorice.sultanul este fascinant.intrigile din serial sunt totusi exagerate.se trage prea mult cu urechea!

Postat de: Anonymous, 17 Aprilie 2013 |

imi place mult aces film istoric

o admir pe hurrem pentru cea ce a reusit si imi pace mult acest film la un moment dat cand am auzit ca se se termina si inepe tocmai la toamna am inceput sa plang ador filmu asta

Postat de: Anonymous, 14 Aprilie 2013 |

Istorie

De ce nu ai regizat tu un film pe aceasta tema daca esti asa destept,poate nu stii istoria lor dar pe a poporului Roman o stii .Va place sa va aflati in treaba !!!!!

Postat de: Anonymous, 08 Aprilie 2013 |

hurrem

o iubesc pe hurrem(meryem uzerli) in serialul suleyman magnificul

Postat de: Anonymous, 02 Aprilie 2013 |

film si istorie

Filmul este ceva realizat, pentru prosti,facut de prosti.nu respecta nimic din istoria turcilor.Cineva a dorit sa arate lumii se civilizati si spalati sint.Nu au fost decit o hoarda de barbari ca si hunii care au trcut prin foc si sabie tot ce au intilnit in cale.

Postat de: Anonymous, 01 Aprilie 2013 |

Dar Hitler ce a facut ?

Dar Hitler ce a facut ?

Postat de: Anonymous, 24 Mai 2013 |

prost

esti prost de puti; am facut istorie, filmul e f bine documentat, ici colo picanterii de umplutura dar ceea ce tine de istorie e adevarat

Postat de: Anonymous, 15 Aprilie 2013 |

raspuns

Daca esti tu mai destept de ce nu ai realizat un film pe aceasta tema?????????Citeste istoria lor si dupa aceea sa vorbesti sau tu n-o stii nici pe cea a poporului ROMAN??//////Va place sa va aflati in treaba .Analfabeti

Postat de: Anonymous, 08 Aprilie 2013 |

suleiman magnificul

o ecranizare remarcabila. poate nu in intregime reala...totusi , realizata chiar de studiourile turcesti ;; s -au documentat;; nu isi permiteau sa -si ignore propria istorie.

Postat de: Anonymous, 27 Martie 2013 |

de cand cu telenovela

de cand cu telenovela toata lumea vorbeste de Suleyman si gasca lui :))

Postat de: Anonymous, 26 Martie 2013 |

Bla bla

Lipsesc informatii!

Postat de: Anonymous, 25 Martie 2013 |

raspuns

te referi la cultura ta generala, presupun

Postat de: Anonymous, 08 Octombrie 2013 |

oo9i

9

nj

k

Postat de: Anonymous, 18 Martie 2013 |

ticalosii si prostii

asa e lumea facuta: ticalosii ajung departe si prostii se inchina la ei!

Postat de: Anonymous, 15 Martie 2013 |

istoria imperiului otoman afisata aici

superba ....cine a stiut ca dintr-o sclava poti ajunge foarte sus si mai ales la inima unui sultan (hurrem si suleiman )

Postat de: Anonymous, 12 Martie 2013 |

consoarta Gulfem, al carei fiu Mustafa

mahidevran-fiu mustafa

Postat de: Anonymous, 12 Martie 2013 |

documentarea, mama stiintei

"consoarta Gulfem, al carei fiu Mustafa..." din cate stiu eu consoarta era alta. Gulfem a avut un copil cu Soliman Magnificul dar in momentul in care acesta(fiul) a murit a fost repudiata.

Postat de: Anonymous, 12 Martie 2013 |

Publică un comentariu nou

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Credeţi că achitarea lui Corneliu Zelea Codreanu în 1925 a fost justă?
Te abonezi la Historia şi câştigi
Aboneaza-te la NEWSLETTER
 

 HISTORIA, Nr. 156, Ianuarie 2015

HISTORIA, Nr. 156, Ianuarie 2015 -
14 Ianuarie 2015

La cumpăna dintre anii 1944-1945, Germania se lupta pentru supravieţuire. Rămas fidel concepţiilor sale, Hitler a lansat o ofensivă de mari proporţii pe Frontul de Vest (bătălia din Ardeni) la 16 decembrie 1944. Aliaţii occidentali au fost complet luaţi prin surprindere de amploarea atacului; serviciile de informaţii erau convinse că armata germană nu mai e capabilă să pună laolaltă suficiente forţe. Vedeţi mai multe detalii
Realitatea.net

Popular content
Soluţie implementată de Tremend
SATI