Moartea lui Suleyman Magnificul – un secret de stat

Autor: Dipratu Radu | 516640 vizualizări

Timp de 46 de ani, între 1520-1566, Europa a privit cu groază cum Imperiul Otoman, condus de Suleyman I (pentru occidentali – Magnificul, pentru turci - Legiuitorul), înregistra victorie după victorie, ajungând pentru prima dată sub zidurile Vienei în 1529. Ajuns la bătrâneţe, sultanul a pornit o ultimă mare campanie pentru a-l supune pe Maximilian de Habsburg, care pretindea Ungaria otomană.

În căutarea gloriei din tinereţe

În iarna anului 1566 în Imperiul Otoman s-a dat ordin de mobilizare a trupelor pentru campania din vară, care avea drept ţintă Viena. Sultanul în vârstă de 71 de ani urma să conducă personal marea oaste, însoţit de marele vizir Sokollu Mehmet Paşa.

Bătrâneţea lăsase urme adânci pe corpul lui Suleyman: picioarele umflate de gută, trupul îndoit,faţa palidă pe care şi-o ascundea cu ruj (se parea că suferea şi de cancer intestinal). Medicul său personal, evreul Moise Hamon, i-a administrat o perioadă opiu pentru a-i reduce durerile, însă colegii săi musulmani au interzis acest tratament din motive religioase.

Nici sufletul sultanului nu era odihnit după moartea iubitei sale soţii Roxelana în 1558. Intrigile l-au făcut să-i ucidă pe marele vizir şi prietenul său din copilărie, Pargali Ibrahim Paşa (1536), pe fii săi Mustafa (1553) şi Bayezid (1561). Mai mult, în 1565 flota otomană s-a întors înfrântă din faţa Maltei de către Cavalerii Ioaniţi, din mâinile cărora cucerea cu 43 de ani înainte Rodosul.

Drumul şi asediul Szigetvarului

În aceste condiţii, Suleyman pleacă din Istanbul în fruntea armatei la 1 mai 1566. Falnicul armăsar pe care l-a călărit la ieşirea din capitală a fost repede înlocuit cu o caleaşcă şi apoi cu o litieră. Când traversa localităţi mai importante sau doar pentru a infirma bârfele, îşi relua locul în şa. Lângă Belgrad, şezând pe tronul său de aur, l-a primit pe Ioan Sigismund Zapolya, regele Ungariei şi adversarul lui Maximilian de Habsburg. În aceeaşi manieră ce trăda adevăratele suferinţe au fost primiţi şi solii regelui Franţei, Carol IX.

În drumul său spre cetatea Eger, ultimul bastion înainte de Viena, Suleyman a hotărât să asedieze cetatea Szigetvar, a cărui comandant Nikola Zrinski (Miklos Zrinyi) îi hărţuia armata. Mica cetate şi cei aproximativ 3000 de apărători nu păreau să aibă vreo şansă în faţa celor peste 100 000 de turci, tătari şi moldoveni, însă asediul s-a prelungit o lună de zile, de pe 5 august pe 7 septembrie. Zrinski, văzând că înfrângere este inevitabilă, a dat foc la depozitele de pulbere ale cetăţii, incident ce a dus la moartea câtorva mii de turci. În final, turcii au cucerit cetatea, însă cu pierderi grele.

Ca după orice altă victorie, Suleyman a trimis scrisori hanului tătar, şerifului Meccăi sau şahului Persiei pentru a-i înştiinţa de victorie. În tot acest timp el a fost văzut examinând trupele de la fereastra cortului său, fiindu-i servită masa la ore fixate şi a ascultat muzicanţii ce îi cântau dinafara cortului.

Momente de îngrijorare au fost atunci când şi-a anulat în ultimul moment prezenţa de la prima rugăciune de vineri susţinută în nou-construita moschee din Szigetvar. A doua zi a supravegheat şedinţa divanului imperial, însă dintr-o cameră separată. Spiritele, dacă deveniseră uşor agitate, au fost calmate pe 18 octombrie, atunci când trupele şi-au primit solda.

După ce au fost terminate reparaţiile cetăţii Szigetvar, sultanul a decis să se întoarcă în capitală din cauza încheierii sezonului de război, promiţând să se întoarcă la primăvară. Suleyman a plecat la drum cu tot fastul unui mare învingător, în zgomotul tobelor şi trompetelor, arborând steaguri cu versete din Coran, înconjurat de dregărtori călare. Marele vizir Sokollu se apropia din când în când de caleaşcă pentru a se sfătui cu sultanul.

Marele vizir dezvăluie moartea lui Suleyman

Trecând râul Sava, marele vizir a hotărât să dezvăluie marele secret. Cu câteva ore înaintea răsăritului, în jurul caleştii imperiale, unde de obicei stăteau apropiaţii sultanului, un grup de cântăreţi invocau numele lui Allah şi recitau versuri din Coran. Vestea morţii lui Suleyman, a cutremurat întreaga oaste. Sultanul încetase din viaţă în noaptea dintre 6 şi 7 septembrie, chiar înaintea atacului decisiv împotriva Szigetvarului, iar Sokollu a anunţat tragicul eveniment abia după 48 zile!

Moartea sultanului a fost ascunsă prin iscusinţa marelui vizir care a înfăşurat trupul lui Suleyman în aşternuturi îmbibate cu ulei parfumat, l-a aşezat pe un pat lângă fereastra cortului şi la sprijinit cu perne, pentru ca oştenii să-şi vadă conducătorul veghind asupra lor. Scrisorile trimise după victorie au fost scrise de Sokollu, care cunoştea bine scrisul defunctului.  După un timp, un paj bosniac ce semăna cu Suleyman a fost îmbrăcat în straiele împărăteşti, acesta fiind cel cu care marele vizir vorbea în timpul marşului de întoarcere.

Însă de ce a ales Sokollu să ascundă moartea sultanului atât de mult timp, mai ales că islamul prevede ca mortul să fie îngropat în până la apusul soarelui?. Evident, nu putea anunţa moartea sultanului chiar înaintea atacului deoarece soldaţii ar fi abandonat orice acţiune militară. Apoi, marele vizir cunoştea foarte bine obiceiurile succesiunii în statul otoman.

Probleme de succesiune

Teoretic, toţi fii unui sultan putea să-i succeadă tatălui la tron, neexistând legea primogeniturii ca în statele europene. Din această cauză, pretendenţii fie apelau la fratricid şi cel care supravieţuia devenea sultan, fie porneau războaie civile care devastau imperiul. Din secolul al XVII-lea, acest obicei sângeros a încetat, fiind înlocuit cu sistemul kafes („cuşcă”). Devenea sultan cel care reuşea să-i atragă de partea sa pe cei mai influenţi demnitari (aga ienicerilor, eunucul negru ce păzea haremul) sau a cărui mamă avea cea mai mare putere, deoarece începând cu Roxelana, palatul a ajuns să fie condus de mama sultanului (Sultana Valide) sau de soţia acestuia. Ceilalţi fraţi erau închişi în camerele lor din palat („cuştile”), fiind înscăunaţi dacă fratele lor murea.

În acest caz, Selim rămăsese singurul fiu al lui Suleyman, Mustafa şi Bayezid murind cu câţiva ani înainte, după cum am menţionat mai sus. Astfel, problema succesiunii nu era aşa delicată, însă la momentul morţii tatălui său, Selim se afla în Anatolia, iar proclamarea noului sultan în faţa armatei era esenţială pentru a evita o revoltă.

În acest fel, Sokollu a trimis solie după Selim să vină degrabă spre Belgrad, timp în care el va ascunde moartea sultanului. De aceea, după ce a trecut de Sava şi se îndrepta spre Belgrad, vizirul a anunţat tragicul eveniment.

Selim II, un sultan nepotrivit

Cu toate acestea, problemele nu au dispărut odată cu venirea lui Selim la Belgrad. Noul sultan, nefiind interesat de conducerea statului, a neglijat protocolul şi nu a trimis daruri înalţilor demnitari ai imperiului. Sokollu, simţind pericolul revoltei, a trimis din partea lui darurile şi practic a guvernat imperiul în locul sultanului, poreclit „cel beţiv”. Pentru a calma spiritele ienicerilor aflaţi la Constantinopol, trupul lui Suleyman a fost trimis acolo înaintea armatei. Marele sultan a fost îngropat lângă soţia sa Roxelana, lângă moscheea ce îi poartă numele, Suleymaniye.

Domnia lui Selim II a marcat începutul declinului instituţiei sultanale, fiind primul care a încredinţat întreaga conducere marelui vizir. Sokollu i-a supravieţuit lui Selim II (m. 1574), şi a deţinut funcţia de mare vizir şi în timpul domniei lui Murad III (1574-1595) , până când a fost asasinat în 1579.

 

 

Bibliografie:

Gilles Veinstein, La mort de Soliman le Magnifique, înLes Collections de L’Historie, oct-dec 2009, p. 28-33Comentarii

jfhyjh

nui un film ..se refera la viiata adevaratului sutam suleyman...

Postat de: Anonymous, 20 Octombrie 2014 |

suleyman

Noroc cu serialul acesta, ca altfel mulți dintre voi habar nu aveati că a existat sultanul Suleyman!

Postat de: Anonymous, 05 Septembrie 2014 |

care serial?

Serialul este o jignire la adresa unui mare sultan!
Este plin de intamplari inventate si nu respecta, adesea, adevarul istoric!
Este o telenovela penibila ca toate celelalte!

Postat de: Anonymous, 30 Noiembrie 2014 |

serialul

Serialul nu este o jignire la adresa lui Suleyman-Han.
Daca nu ar fi fost serialul majoritatea persoanelor nu ar fi stiut nici macar ca a existat Suleyman-Han.
Intradevar unele intamplari sunt inventate si nu respecta istoricul, dar acest film a fost facut pentru a reaminti existenza Roxelanei (Hurrem-Han ), a lui Suleyman, si a fiilor lor.

Postat de: Anonymous, 07 Decembrie 2014 |

o urasc pe nigar

o urasc pe nigar

Postat de: Anonymous, 24 Iulie 2014 |

Am ajuns la finalul acestui

Am ajuns la finalul acestui serial minunat. Titlul filmului ne spune ,cred eu, ca nu cuceririle teritoriale si nici adevarul istoric in totalitate nu au fost vizate ci povestea de dragoste a celor doi protagonisti , foarte bine interpretati de actori minunati.Felicitari realizatorilor si actorilor care au dat viata personajelor in mod stralucit! Chiar daca e doar o telenovela , a reusit sa-mi trezeasca interesul pentru personajele istorice din film si asa am cautat sa ma informez depre aceste personalitati din istoria Turciei.

Postat de: Anonymous, 08 Iulie 2014 |

Filmul SUleyman Magnificul

Filmul acesta este o capodopera. Cine considera ca este o telenovela, greseste.

Postat de: Anonymous, 20 August 2014 |

Telenovela ?

Poate ai dreptate, n-o fi telenovela. Insa daca sa presupunem, te uiti la acest serial considerand ca este un film istoric, este ca si cum ai privi de pe Arcul de Triumf si ai spune ca vezi Marea Neagra. Totusi...

Postat de: Anonymous, 29 Noiembrie 2014 |

vrăjeală

,,filmul ", n-are nicio legatura cu realitatea ( exceptând titlul).Ti-o spune unu' ,care si-a petrecut multi ani in Turcia si care are multi prieteni turci. Crede-ma...Nici eu n-am crezut ,pana nu mi-au demonstrat ,unii prieteni turci de-ai mei .Söz,benim kardesim.

Postat de: Anonymous, 29 Noiembrie 2014 |

HURREM..........................

DACA PRIVESTI ACEST SERIAL DINTR-UN ALT UNGHI VEI VEDEA CA ACEST FILM ARATA,EVIDENTIAZA SI PUTEREA LUI HURREM CARE SI-O PROCURA SINGURA.CATE ODATA CADE DAR MEREU ARE O ARMA CARE O SALVEAZA IN ORICE MOMENT.SUNT FASCINATA DE ACEASTA GANDIRE PE MOMENT DE CARE EA PROFITA.HUREEM ESTE UN PERSONAJ ,MAGNIFIIIIIIIIIIIC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Postat de: Anonymous, 20 Martie 2014 |

HURREM ...............................

Este un personaj puternic, ptr. epoca respectiva, dar si o parvenita, fara scrupule ! Artista din prima parte a serialului, ne-a castigat inimile si n-am m vazut adevarul istoric. Dintr-o amanta de origine rusa, ajunsa prin farmecele ei fizice si diplomatie, o favorita a sultanului,apoi sotia lui, se transforma intr-o criminala cu sange rece, f
olosindu-se de slabiciunile altor oameni ambitiosi, fara caracter si scrupule, ca si ea !!!!!! Din pacate,am ajuns sa admiram strategiile unei femei fara scrupile ptr. a PARVENII si ne este dor de perioada comunista. . . . De la rusi am invatat cum prostul si frumoasa satului si a mahalarelor, pot ajunge sefi, primari, presedinti etc calcand in picioare toate regulile de bun simt, alungandui pe intelectuali si in general intrand cu picioarele, cu bocancii, in cultura. Ma refer la literatura si teatru unde suntem lesinati si extaziati de placere, cand ii vedem pe fratii nostrii rusi cum se imbata, traiesc intr-un delir sexual si in general sunt experti in a cultiva DEPRESIA, FRUSTRAREA pe deoparte si BADARANIA , CHEFURILE , ORGIILE .... pe de alta parte. Tinerii de astazi nu stiu tot adevarul epocii de groaza prin care am trecut. Ei afla de la parvenitii din acea epoca, doar frustrarea lor ca nu mai pot sa ajunga la o locuinta decat prin munca, ori atunci se ajungea doar cu cateva chefuri, furturi si favoruri sexuale. Bineanteles, erau exceptii ca la orice regula. Femeile erau abuzate sexual si majoritatea lor au tacut si mai tac si astazi. Aproape toate femeile, mamele si bunicile voastre au plans si au suferit in tacere din cauza ac. lagar comunist.
Cele care au avut caracter si nu s-au umilit, au fost date afara, marginalizate si s-au refugiat in biserici si dif. trat. antidepresive, sau cele m norocoase au avut cate un hoby ... Cele fara probleme de ordin moral parveneau, folosindu-se de dif. strategii la moda atunci si din pacate erau i majoritete ! Prin urmare, ce-i pot invata pe copii lor , pe cei care si acum fac tot felil de strategi ....la moda expresia .....ptr. a parvenii cu orice pret, cei care fac o facultate doar ca sa aiba o diploma, chiar daca nu au nicio atractie deosebita ptr matriile resp.
Ce ar fi facut o Hurrem in comunism sau in actualul neocomunism ? Ar fi fost toata viata, o jumatate de sapt. la cosmetica, coafor, spa, operatii estetice de la 18 ani etc. ...... doar sa puna labuta pe un afacerist, fotbalist etc. iar daca acestia isi dau in petec, ca doar nu sunt mai de soi, ca ea, l-ar fi expediat fara remuscari, ba chiar mai mult...... daca au puterea in mana. Bineanteles ac lucru e valabil si ptr. sexul opus. ORICE STRATEGIE E BUNA DOAR SA PARVENIM .... FARA SCRUPULE, FARA DUMNEZEU , FARA CARACTER !!!!!
Ac. atitudine a lui Anonymous m-a pus pe ganduri .... fascinatia ei ptr o parvenita,fara scrupule, ca HURREM !!!!!

Postat de Misterioasa E, 10 Octombrie 2014

Postat de: Anonymous, 10 Octombrie 2014 |

Hurrem

Avea doua variante: sluga sau stapana. Ca sa fie stapana s-a adaptat la mediu. Nici ceilalti nu erau ingerasi.
Dar cand pornesti pe calea asta , puterea iti ia mintile si crezi ca poti face orice fara sa platesti.

Postat de: Anonymous, 28 Noiembrie 2014 |

scandalos

Atata tradare, minciuna rar am vazut sau citit sa existe la curtea unui mare conducator.Se deduce limpede din sursele istorice ca a fost un barbat tinut sub papuc.Cei care ati citit shogun faceti o comparatie intre Toranaga si Suleiman

Postat de: Anonymous, 18 Martie 2014 |

imi place filmul acesta te tine tot timpul curios nigar si boier

cu siguranta acest serial este cu totul si cu totul fascinant chiar daca filmul nu este cum este cartea te surprinde tot timiimpul si pur si simplu te face sa traiesti tot ce se intampla acolo muzica actori decorul filmului totul este magnific imi place eu nu ma uit la filme insa acest film facut din istoria turcilor mia atras atentia actori preferati suleiman Ibrahim nigar hatice si boierul bali si era sa uit boierul sumbul abia astept sa il vad maine 11 feb 2014

Postat de: Anonymous, 10 Februarie 2014 |

Despre turci si serial

Imi pare rau cam acum 136 de ani (in 1877) ne-am razvratit impotriva turcilor si am ajuns azi , pe mana asa-zisilor democrati occidentali. Acestia de azi '' ne-au ajutat'' de am distrus tot si am ajuns la mila lor, conducandu-ne spre un dezastru si mai mare . Acum nu ne mai iau turcii femeile si copii , ci ii trimitem noi fiindca in Romania asa-zis libera si democrata (un cuvant scarbos si fara continut in realitatea noastra cotidiana) nu au un trai demn si uman. Pe vremea Imperiului Otoman stramosii nostri se nasteau, traiau si mureau pe pamant romanesc iar acum, in brambureala asta se nasc pe pamant romanesc , sunt sclavi pe la altii si mor pe alte meleaguri. Datorita conducatorilor slugarnici si obedienti de la Ceausescu incoace, toti acestia care ne-au dat (democratie) din belsug ne-au furat si ne trateaza ca sclavi. Romania nu mai are nimic ( industrie, agricultura, armata, banci, demnitate etc.) decat forta de munca foarte ieftina.

Postat de: Anonymous, 25 Decembrie 2013 |

prost

Unde incape atata prostie in capul tau. Imi place ca esti Patriot. Din pacate esti un Patriot prost sau mai bine zis inca clocoteste comunismul in sangele tau. Normal ca Romania nu mai are nimic daca este condusa doar de Hoti. Si tu esti unul dintre cei care ii voteaza.

Postat de: Anonymous, 05 Decembrie 2014 |

Ce pot sa spun la comentariul

Ce pot sa spun la comentariul tau...Doamne! Cati prosti sunt in gradina lui Dumnezeu?! Ai citit vreodata in viata ta?Ai citit ce au facut turcii in tara noastra sute de ani?
In Romania este situatia care ai descris mai sus tot din cauza turcilor de la care am invatat coruptia si "bacsisul".
De la ei avem inca mentalitatea orientala care inca ne este daunatore pana in ziua de azi. Mai citeste si cultiva-te romanule ca de aia sunteti in situatia in care sunteti.

Postat de: Anonymous, 14 Iulie 2014 |

Marele Sultan Suleyman

Marele Sultan Suleyman a fost cel mai puternic conducator al Imperiului Otoman,deoarece bunul sau prieten Ibrahim Pasa ,statea mereu de vorba cu sultanul.Suleyman era denumit si Imparatul Lumi,deoarece Imperiul Otoman a fost forte intins.Pentru Cel Mai Puternic Imperiu acesta fiind Imperiu Otoman eu imi indrept mintea catre o alta gindire.

Postat de: Anonymous, 23 Ianuarie 2014 |

sigismund

sigismund de Szapolyai nu a existat nici-odata, Ioan de Szapolyai a fost regele Ungariei, iat baiatul lui,János Zsigmond a fost principele de Transilvania, care a admis ramura unitariana a religiei protestante ca religie de stat..putini stiu ca si Clujul a fost unitariani/anti-trinitratum/ timp de 160 de ani..

Postat de: Anonymous, 29 Noiembrie 2014 |

hahahha

Ce bizoni :-)

Postat de: Anonymous, 17 Decembrie 2013 |

Câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia.

Dragi culti!
va rigam incetati sa va dati cu parearea despre gusturile personale...nu neintereseaza parea voastra de culti ce sunteti...si sincera sa fiu cum ati dedus voi ca suntem semidocti sau ca nu cunoastem adevarul istoric despre Suleyman??!!v-ati gandit vreodata ca poate multi urmaresc acest serial din pura placere si nu pt ca ar fi dupa istorie??un serial ca oricare altul cu actori mult mai bine pregatiti decat ai nostrii (gen ADLE POPESCU si altele de varsta ei)care sunt jalnice??de ce va incapatanati sa scrieti jicnitor despre ceva ce pur si simplu nu ve este pe plac?asta este Roamania...dupa cumam mentionat mai sus Câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia...

Postat de: Anonymous, 11 Decembrie 2013 |

Hmmm

Daca nu te intereseaza istoria ci doar filmele ce cauti pe site-ul asta? Iti place sa comentezi aiurea fara nici o legatura cu subiectul? Sunt atatea site-uri si pagini despre filme, ce rost avea pt tine si altii ca tine sa comenteze un serial cand aici nu e vorba de asa ceva?

Postat de: Anonymous, 09 Ianuarie 2014 |

love forever

love forever filmele istorice in general............ love hurrem si suleyman..................... pacat ca se schimba hurrem ............deja nu o sa mai urmaresc filmul cu tot atata interes. va pup si vizionare placuta in continuare.

Postat de: Anonymous, 11 Decembrie 2013 |

Historia.ro inseamna altceva...

Catre toti pierzatorii de vreme care se uita la filmul asta...
In primul rand acesta este un film condimentat cu intrigi inventate care nu respecta realitatea istorica decat pe ici pe colo.Este o telenovela turceasca facuta special pentru diverse persoane care nu au timp sa citeasca o carte dar au in schimb timp berechet de pierdut in fata televizorului.
Precum era de asteptat si am constatat citind comentariile voastre in proportie covarsitoare urmaritorii avizi ai acestei telenovele turcesti sunt semidocti.
Dovada clara ca cele afirmate de mine sunt reale ,rezida chiar din comentariile voastre despre o telenovela care nu are nimic comun cu subiectul de fata "Moartea lui Suleyman Magnificul – un secret de stat"care in mod sigur nu v-ati obosit sa-l cititi.
Scrieti niste comentarii "de te doare mintea" si de aceea va propun sa va continuati discutiile atat de animate in alta parte de exemplu aici :https://www.facebook.com/Muhtesem28 deoarece
Historia.ro inseamna altceva...

Postat de: Anonymous, 11 Decembrie 2013 |

raspuns

de ce sa nu vedem doar filmul?este timp suficient sa citesti tinand cont ca doar joi si vineri este difuzat serialul nu in fiecare zi...asa ca nu fiti rau sau rea..chiar daca suntem semidocti ..sau poate tu esti asa...

Postat de: Anonymous, 30 Octombrie 2014 |

de ce sa nu vedem doar

de ce sa nu vedem doar filmul?este timp suficient sa citesti tinand cont ca doar joi si vineri este difuzat serialul nu in fiecare zi...asa ca nu fiti rau..chiar daca suntem semidocti.

Postat de: Anonymous, 30 Octombrie 2014 |

BRAVO

Bravo prietene, ai pus punctul pe i!

Postat de: Anonymous, 11 Martie 2014 |

Ileana-Maria

Privim serialul cu mult interes si ne bucuram ca avem cateva ore pe saptamana de sarbatoare, in care uitam de "telenovelele" politice, romanesti, care ne mananca viata de ani buni. Desigur, Historia.ro inseamna altceva...

Postat de: Anonymous, 17 Decembrie 2013 |

BUNA DIMINEATA

ARATA-MI UN SERIAL/FILM/CARTE CUNOSCUTE CARE SA RESPECTE ADEVARUL ISTORIC.DESTEPTULE, DIVERTISMENTUL E DIVERTISMENT, NU-TI PLACE, NU TE UITI, SI GATA. DACA S-AR SPUNE ADEVARUL ISTORIC, LUMEA AR SUFERI UN SOC SI TOTUL S-AR SCHIMBA RADICAL. CEL PUTIN TURCII SINT MINDRI DE ISTORIA LOR SI SI-O VALORIFICA ASA CUM POT, NU CA NOI CARE NE RUSINAM CU ORIGINILE NOASTRE, IN SCHIMB FACEM FILME SI SERIALE CU TIGANI, IMPINGEM TIGANII IN FATA SI DUPA AIA NE PLINGEM CA TOATA LUMEA NE CONSIDERA.... TIGANI. CIOCU' MIC SI JOC DE GLEZNE.....

Postat de: Anonymous, 11 Decembrie 2013 |

BUNA DIMINEATA.....

BINE ZIS.........

Postat de: Anonymous, 12 Aprilie 2014 |

bine zis......

bine zis.....

Postat de: Anonymous, 12 Aprilie 2014 |

serial

un raspuns pe cinste bravo

Postat de: Anonymous, 10 Martie 2014 |

Stefan Babanu'

Eu nu inteleg cum va place serialul asta turcesc care nici macar nu respecta adevarul istoric! Turcii n-eu jupuit de vii sute de ani, ne-au luat aurul, granele, caii, femeile, copiii pe care I-au facut ieniceri...si voi ca niste prosti va entuziasmati la o panarama de serial mediocru.
V-ati manelizat cu totii!!! Incultilor!

Postat de: Anonymous, 10 Decembrie 2013 |

nu e serial documentar

Filmul este artistic, nu documentar, de aceea nu respecta intocmai istoria; si e foarte, foarte frumos !!!

Postat de: Anonymous, 23 Decembrie 2013 |

CREIER LIPSA

POATE CA NE ERA MAI BINE DACA NE CUCEREAU TURCII. ACUM, CHIPURILE SINTEM CONDUSI DE-AI NOSTRI SI UNDE AM AJUNS? TINE-TI PORCARIILE FUNDAMENTALISTE PENTRU TINE. LA RAZBOI E CA LA RAZBOI SI CU ASTA BASTA.

Postat de: Anonymous, 11 Decembrie 2013 |

hurrem

hurrem e cea mai potrivita pt rolul iei i film ,o iubesc mult

Postat de: Anonymous, 10 Decembrie 2013 |

I like Ibrahim pasa 2

Idem , fratie, si mie imi place pasa Ibrahim. Pacat ca in seara asta a disparut din film :(...si de acum devine pt. mine mai putin interesant... Eu sustineam tabara lui ....Hurem, femeia, puterea viclenia si intriga :)), nu ar fi o noutate:)

Actorii sunt geniali, intrerpreteaza sublim, serialul excelent realizat. Cred ca este prima telenovela la care ma uit si apreciez ca prin felul in care este realizata, este si un izvor de cunoastere a istoriei ....in masura in care un film o poate permite.

In ordinea interpretarii :

Suleyman;
Hurrem;
Ibrahim ( poate sunt subiectiv, dar asta este...)

Postat de: Anonymous, 20 Noiembrie 2013 |

bzzzzzzzzzzz

I like Ibrahim-Pasa! pacat ca dispare din serial :(

Postat de: Anonymous, 19 Noiembrie 2013 |

Ibrahim

I like Ibrahim-Pasa(e cel mai tare)

Postat de: Anonymous, 05 Noiembrie 2013 |

hurem

Buna eu sunt roxana si sunt fan nr 1 va iubesc pe toti din serial toti sunteti magnifici mai ales tu joci atat de bine cateodata te imit cand faci mutrele alea sa nu pleci din serial no lasa pe firuze sa ramana cu suleiman ma uit la fiecare episod nu pierd nici unul va iubesc si va pup pe toti sper ca intro zi te voi intalni si firuze moare pana la urma

Postat de: Anonymous, 24 Octombrie 2013 |

cititi intai si apoi comentati!

cred ca ai gresit pagina de internet. cred ca, de fapt, tu esti o greseala a naturii. ai avut macar o clipa nastrusnica idee de a citi continutul articolului? Aici NU este o intalnire a devoratorilor de seriale de cacat ci este vorba de un site al iubitorilor de istorie!

Postat de: Anonymous, 11 Decembrie 2013 |

Actori mei

1 Hurrem
2 Suleyman
3Hatice
4 Mihrimah
5Cihangir ( dragutul a Acela )
6 Nigar
7 Mahidevran
8 B. Sumbul
9 Mustafa

Postat de: Anonymous, 08 Octombrie 2013 |

Sub Domnia Iubirii

Mai invatati cu totii sa scrieti romaneste, ca e de groaza in ce hal s-a ajuns cu analfabetismul. E o rusine.
Mai ales invatati sa puneti liniuta unde trebuie ca asta se preda cand inveti sa scrii !

Serialul e superb. Toate personajele sunt credibile si au farmecul lor. Boierul Sumbul e o figura !
Coloana sonora mai ales in scenele de dragoste, minunata.
Intre actorii care ii interpreteaza pe Hurrem si pe sultan trebuie sa se fi iscat ceva, doar ca privitor si simti atractie pentru impunatorul Suleyman / Halil..iar Hatice si Ibrahim chiar s-au indragostit..ce frumos.

Postat de: Anonymous, 16 Septembrie 2013 |

Pentru 'sub domnia iubirii'

mai intai,invata tu sa scrii romaneste si apoi critica-i pe ceilalti ;) spre exemplu,se scrie 'invata-ti' nu 'invatati' si multe alte greseli..esti praf :))

Postat de: Anonymous, 19 Noiembrie 2013 |

gramatica

Cazul 1 : Te rog sa-ti inveti lectia = invata-ti lectia = persoana a doua singular = tu invata-ti lectia

Cazul 2 :Mai intai voi sa invatati = persoana a doua plural

asa ca vedeti cum si ce scrieti ......

Postat de: Anonymous, 28 Decembrie 2013 |

gramatica

Prezent
eu învăţ
tu înveţi
el învaţă
noi învăţăm
voi învăţaţi
ei învaţă

Postat de: Anonymous, 28 Noiembrie 2014 |

limba română

semidoctule, ești pe lângă subiect!
conjugă pentru posteritate ”a învăța”, apoi dacă ai greșit, dă-ți peste ceafă, o palmă cu piciorul!
:)

Postat de: Anonymous, 11 Decembrie 2013 |

vai vai

invatati limba romana fara profesor

Postat de: Anonymous, 10 Decembrie 2013 |

Romana

Unde si cu cine ai facut limba romana ??? INVATA-TI ???? Mai treci pe la clasele primare !!!

Postat de: Anonymous, 26 Noiembrie 2013 |

mihaela

in nici un caz nu se scrie "invata-ti", imi pare rau..."invatati" e corect, intreaba orice profesor de romana si vei vedea...

Postat de: Anonymous, 20 Noiembrie 2013 |

Publică un comentariu nou

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Credeţi că achitarea lui Corneliu Zelea Codreanu în 1925 a fost justă?
Te abonezi la Historia şi câştigi
Aboneaza-te la NEWSLETTER
 

 HISTORIA, Nr. 156, Ianuarie 2015

HISTORIA, Nr. 156, Ianuarie 2015 -
14 Ianuarie 2015

La cumpăna dintre anii 1944-1945, Germania se lupta pentru supravieţuire. Rămas fidel concepţiilor sale, Hitler a lansat o ofensivă de mari proporţii pe Frontul de Vest (bătălia din Ardeni) la 16 decembrie 1944. Aliaţii occidentali au fost complet luaţi prin surprindere de amploarea atacului; serviciile de informaţii erau convinse că armata germană nu mai e capabilă să pună laolaltă suficiente forţe. Vedeţi mai multe detalii
Realitatea.net

Popular content
Soluţie implementată de Tremend
SATI