Actualitate

Che Guevara, o viață de revoluționar

Autor: Andreea Lupşor | 25001 vizualizări

Una dintre cele mai cunoscute figuri în cultura de masă contemporană este cea a lui Che Guevara.  După moartea sa - și mai ales datorită acesteia - imaginea argentinianului s-a transformat într-un adevărat simbol cultural al revoluționarilor  de stânga din întreaga lume.

Guevara rămâne o figură istorică respectată de unii, denunțată de alții. Asupra vieții sale s-au scris o multitudine de biografii, eseuri, memorii, documentare, filme și cântece – dintre care Hasta siempre, Comandate, compus de Carlos Puebla în 1965, este cunoscut în întreaga lume. Prin moartea sa – executat de forțele boliviene în 1967 (cu implicația americanilor), prin talentul scriitoricesc cu care și-a promovat convingerile, el a devenit eroul-martir al grupărilor de stânga din întreaga lume, și imaginea lui a devenit un icon al radicalismului de stânga și al anti-imperialismului.

Cum devii un revoluționar

Guevara era cel mai în vârstă din cei cinci copii ai unei familii de clasă mijlocie, de origini irlandezo-spaniole și cu înclinații de stânga.  Încă de mic, Guevara a intrat în contact cu problemele politice. Tatăl lui, un ferm susținător al republicanilor în timpul războiului civil din Spania, primea adeseori vizite de la veteranii spanioli. Tănârul a dat dovadă din tinerețe de capacități intelectuale de excepție, devenind un foarte bun jucător de șah; trăind într-o casă cu o foarte bogată bibliotecă, el a fost un pasionat de literatură, apreciind în mod special lirica lui Pablo Neruda, John Keats, Antonio Machado, Federica Garcia Lorca, Walt Withman. De asemenea, a citit mult din operele lui Marx, Faulkner, Gide, Kafka, Camus, lenin, Anatole France și Sartre.

El obișnuia să ia notițe din cărțile pe care le citea, ținând caiete cu idei, concepte, definiții, sisteme filosofice; a compus scheme de analiză pe budism și filosofia aristotelică, analize ale conceptelor de dragoste și patriotism la Betrand Russell, a societății la Jack London sau a morții la Nietzsche. Unul din rapoartele CIA, declasificate după moartea lui Che Guevara, menționa interesele academice ale revoluționarului, descriindu-l ca fiind ”quite well read, fairly intellectual for a Latino”.

Călătoria inițiatică

În 1948, Guevara se înscrie la Universitatea din Buenos Aires pentru a studia medicina, dar până la terminarea studiilor, în 1953, va face două mari călătorii în America Latină ce-i vor influența definitiv destinul.  Prima călătorie – de 4.500 de kilometri – a început-o în 1950; a străbătut singur, pe o bicicletă dotată cu un mic motor, nordul Argentinei. Anul următor și-a întrerupt temporar studiile pentru a face o călătorie de 9 luni de zile și 8.000 de km pe motocicletă, împreună cu prietenul său, Alberto Granado. Setea de aventură l-a purtat prin Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Columbia, Venezuela, Panama și Florida. În Chile, a fost intrigat de condițiile jalnice în care trebuiau să muncească minerii din mina de cupru Chuquicamata, de sărăcia zonelor rurale, unde țăranii lucrau mici parcele de pământ deținute de latifundiari foarte bogați. În urma celor două călătorii, s-a născut cartea Diarios de motocicleta.

Călătoria prin America Latină l-a făcut să vadă acest continent ca pe o singură entitate culturală și economică, nu o colecție de națiuni separate, ce are nevoie de o strategie de eliberare la nivel continental. Ideea unei Americi Hispanice, fără granițe, ce împarte o moștenire comună ”latino” a fost o temă importantă în viitoarele activități revoluționare. Guevara spunea mai târziu că în drumul său prin America Latină a intrat în contact direct cu sărăcia, foamea și boala, cu exploatarea capitalistă – simbolizată cu precădere de United Fruit Company, o companie americană ce deținea numeroase plantații pe întregul continent. Experiențele trăite l-au convins că trebuie să-i ajute pe acest oameni, iar pentru asta era necesar să părăsească medicina pentru arena politică revoluționară. Într-una din scrisorile trimise familiei sale, Guevara scria: ”Pe drum, am avut oportunitatea de a trece prin domninioanele United Fruit, convingându-mă încă o dată cât de cumplite sunt aceste caracatițe capitaliste. Am jurat pe o poză a bătrânului și regretatului tovarăș Stalin că nu mă opri până când nu voi vedea aceste caracatițe capitaliste distruse.”

Foto: Che Guevara împreună cu Jean Paul Sartre și Simone de Beauvoir

O viață în slujba revoluției

În 1953, Guevara a plecat în Guatemala, unde Jacobo Arbenz conducea un regim de stânga. Înlăturarea acestui regim printr-o lovitură de stat susținută de CIA i-a întârit convingerile antiamericane, și l-a făcut să declare că ”ultima democrație revoluționară din America Latină – cea a lui Jacobo Arbenz – a eșuat ca rezultat al unei premeditate agresiuni coordonate de Statele Unite. Arhitectul ei a fost Secretarul de Stat John Foster Dulles, un om care, printr-o rară coincidență, este și deținător de acțiuni și avocat la United Fruit”. După lovitura de stat din Guatemala, Che Guevara a plecat în Mexic, unde a lucrat la un spital. Prin intermediul unor prieteni de origine cubaneză, l-a cunoscut pe Raul Castro, în iunie 1955, care i-a făcut cunoștiință cu fratele său, Fidel. Guevara se va alătura grupării revoluționare conduse de Castro ce avea ca scop înlăturarea guvernului Batista, astfel că la sfârșitul anului 1956 va pleca împreună cu el în Cuba. Simon Reid-Henry, autorul unei biografii despre Che Guevara, scria că în noaptea când s-au întâlnit prima oară, după o lungă conversație, argentinianul și-a dat seama că a găsit în cauza Cubei cauza revoluționară pe care o căuta. Imediat după aceea, el a aderat la gruparea revoluționară condusă de Castro, Mișcarea 26 iulie. În ciuda personalităților diferite, între Che și Fidel s-a născut ceea ce Reid-Henry numea ”o prietenie revoluționară care avea să schimbe lumea”.  Grupul s-a stabilit în zona munților Sierra Maestra, unde începe o intensă pregătire în lupta de gherilă, la care Guevara excelează.

În acei ani petrecuți în munți, Guevara a jucat un rol important în armata revoluționară, organizând fabrici de grenade, școli pentru a-i învăța pe localnici să scrie și să citească; clinici pentru îngrijirea bolnavilor și cursuri de tactici militare. Pentru acitivitatea sa, Castro l-a promovat la rangul de comandant, fiind singurul – în afară de Castro – în această poziție.

După preluarea puterii de către Castro, Guevara a devenit una din figurile centrale ale noului regim. A fost șeful departamentului industrial al Institutului Național al Reformei Agrare, președinte al Băncii Naționale a Cubei și ministru al industriei și finanțelor. A devenit faimos prin discursurile sale îndreptate împotriva imperialismului american și a politicii americane în țările din lumea a treia. În faimosul articol Note despre om și socialism, el argumenta că ”pentru a construi comunismul, trebuie să construiești și oameni noi, și o nouă bază economică”.

Guevarea visa să creeze o națiune condusă de îndemnuri morale, nu materiale. În opinia sa, capitalismul era ”un concurs între lupi”, în care nu poți câștiga decât în detrimentul altora. În scrierile sale, sublinia că o economie socialistă în sine nu merită efortul, sacrificiile, riscul războiului și distrugerile dacă ajunge să încurajeze lăcomia și ambițiile individuale pe seama spiritului colectiv. Astfel, el și-a definit ca prim țel reformarea conștiinței individuale și a valorilor, pentru crearea omului nou (eternul mit al regimurilor totalitare). ”Noul om” al Cubei trebuia să fie capabil să-și depășească egoismul – pe care el îl detesta, considerându-l o trăsătură specifică indivizilor din societățile capitaliste.

Distanțarea de URSS, de Castro

În perioada în care a ocupat o serie de funcții importante în stat, Che Guevara  a călătorit foarte mult, vizitând numeroase țări din Europa și Africa, cunoscându-i, printre alții, pe Jawaharel Nehru și Nikita Hrușciov. Che Guevara și-a făcut ultima apariție publică pe 24 februarie 1965, în Algeria, la un seminar economic la care a vorbit despre datoria morală a țărilor socialiste, acuzând inclusiv URSS-ul de o colaborare tacit cu țările exploatatoare. În acest ultim discurs public, el a declarat că a ajuns să vadă emisfera nordică – condusă de America în Vest și de Uniunea Sovietică în Est – ca exploatator al emisferei sudice. Până în acel moment, el se distanțase deja destul de mult de linia Moscovei, apropiindu-se mai mult de ideile maoiste. Aceste convingeri aveau să-i afecteze poziția în Cuba, țară care devenise foarte dependentă din punct de vedere economic de URSS. După ce reușise să-și întârească poziția în stat, Castro se distanțează treptat de Che Guevara, mizând pe relațiile cu Moscova. În timp ce Che se opunea condițiilor și recomandărilor sovietice – pe care le descrie ca fiind corupte și pre-monopoliste, Castro le vedea ca necesare.

Scrierile publicate mult mai târziu revelă o critică din ce în ce mai acidă la adresa politicii economice sovietice și la co-existența pașnică la care URSS și SUA aderaseră. La două săptămâni după discursul din Algeria, întors în Cuba, Guevara s-a retras din viața publică definitiv. Câteva luni mai târziu, Castro a dat publicității o scrisoare adresată lui de către Che prin care acesta își reafirma solidaritatea cu revoluția cubaneză, declarând însă că dorește să părăsească țara pentru a se alătura luptei revoluționare din alte țări. El a petrecut câteva luni în Congo pentru a-i ajuta pe revoluționarii de acolo. Ulterior, a locuit timp de șase luni în clandestinitate în Tanzania, la Dar es Salaam, și la Praga, unde își petrece timpul scriindu-și memoriile experienței din Congo. A vizitat apoi Cuba pentru ultima dată, în secret, înainte de a se îndrepta spre Bolivia, unde ajunge în noiembrie 1966. Aici a coordonat o forță de gherilă denumită Ejército de Liberación Nacional de Bolivia. El n-a fost însă sprijinit de Partidul Comunist național, acesta fiind orientat mai degrabă către Moscova, și nu a primit nici un sprijin consistent din partea populației locale.

Între momentul dispariției din Cuba și moartea sa în Bolivia, singura declarație publică făcută de Che a fost adresată Organizației de Solidaritate cu Popoarele Asiei, Africii și Americii Latine (cunoscută mai degrabă sub numele de Tricontinentala, această organizație a fost fondată în Cuba în 1966). Mesajul său a fost făcut public la Havana în aprilie 1967. Reproducem aici câteva fragmente (textul complet aici):

”Trebuie să avem în vedere faptul că imperialismul este un sistem mondial, ultimul stadiu al capitalismului - și el trebuie învins într-o confruntare mondială. Finalul strategic al acestei lupte ar trebui să fie distrugerea imperialismului. Contribuția noastră, responsabilitatea lumii exploatate și subdezvoltate este de a elimina fundațiile imperialismului: națiunile noastre oprimate, de unde ei își extrag capitalul, materiile prime, tehnicienii și forța de muncă ieftină, și către care exportă noi capitaluri – instrumente ale dominației, arme și alte obiecte, astfel cufundându-ne astfel într-o dependență absolută.

Contemplând distrugerea imperialismului, este necesar să-i identificăm vârful, care este nimeni altul decât statul american.

Trebuie să ducem la până la capăt o sarcină generală cu scopul tactic de a-l scoate pe inamic din mediul său natural, forțându-l să lupte în regiuni unde viața și obiceiurile lor se vor ciocni cu realitatea existentă. Nu trebuie să ne subestimăm adversarul; soldatul american are capacități tehnice și e sprijinit de arme și resurse de o asemenea magnitudine încât el devine înfricoșător. El nu are însă motivația ideologică esențială pe care cei mai înverșunați inamici ai săi de azi – soldații vietnamezi – o au în cel mai înalt grad. Vom putea învinge această armată doar prin subminarea moralului său, iar asta poate fi realizat învingând-o și cauzându-i suferințe repetate.

Trebuie să ducem acest război în toate colțurile în care inamicul pare să-l poarte: în casa lui, în centrele sale de distracție; un război total. Este necesară să-l împiedicăm să aibă un moment de pace, un moment liniștit în afara barăcilor sau chiar și înăuntru; trbebuie să-l atacăm oriunde s-ar afla; să-l facem să se simtă ca o bestie încolțită oriunde s-ar duce. Atunci, fibra sa morală va începe să se deterioreze. El va deveni chiar și mai bestial, dar noi vom observa cum încep să apară semnele decadenței.

Să mori sub steagul Vietnamului, Venezuelei, Guatemalei, Laosului, Guineei, Columbiei, Boliviei, Braziliei – pentru a numi doar câteva scene ale luptei armate actuale – va fi la fel de glorios și dezirabil pentru un american, un asiatic, un african, chiar și un european.

Astea înseamnă un război lung. Și, o repetăm încă o dată, un război nemilos. Să nu se păcălească nimeni pe sine la început și să nu ezite nimeni din cauza fricii de consecințele ce le-ar putea cauza asupra popoarelor. Este aproape singura noastră speranță de victorie. Nu putem eluda chemarea acestei ore. Vietnamul o arată prin nesfârșita lecție de eroism, tragica și zilnica lecție de luptă și moarte pentru obținerea victoriei finale.”

Sfârșitul

În cele din urmă, grupul condus de Guevara a fost înfrânt de forțele armate boliviene sprijinite de CIA. Rănit în timpul atacului, Che a fost capturat în octombrie 1967 și executat câteva zile mai târziu de un soldat bolivian. Într-una din multele variante ale modului în care s-a desfășurat execuția, un soldat l-ar fi întrebat pe Guevara, cu puțin timp înainte de momentul execuției, dacă se gândește la propria-i nemurire, la care acesta i-ar fi răspuns: ”Nu, mă gândesc la nemurirea revoluției.” 

După execuție, cadavrul său a fost dus în orașul Vallegrande, unde au fost chemați martori pentru a-i confirma identitatea. Fotografii cu Guevara mort au fost făcute publice, iar corpul său a fost expus pentru localnici într-o încercare de a demonstra victoria armatei boliviene și de a sublinia care este soarta opoziției revoluționare. Pe 15 octombrie, Fidel Castro a vorbit despre asasinarea fostului său camarad și a proclamat trei zile de doliu în Cuba.

În iulie 1997, o echipă de geologi cubanezi și antropologi argentinieni au descoperit, în Bolivia, rămășițele a șapte oameni în două morminte comune. Analizele ulterioare au demonstrat că unul dintre cadavre aparținea lui Ghe Guevara. În luna octombrie a aceluiași an, rămășițele lui au fost depuse, cu onoruri militare, într-un mausoleu special construit în orașul cubanez Santa-Clara, locul de unde Che comandase victoria militară decisivă din timpul revoluției cubaneze.

La Editura Polirom au apărut Jurnalul bolivian, Jurnalul revoluției cubaneze și Jurnal pe motocicletă. Aceeași editură a publicat și memoriile agentului CIA care a jucat un rol important în capturarea lui Che Guevara ( Luptătorul din umbră: un agent CIA și bătăliile sale secrete).

 

Surse:

http://www.rcgfrfi.easynet.co.uk/ww/guevara/

http://kirjasto.sci.fi/guevar.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Che_GuevaraComentarii

PACAT CA SI-A FOLOSIT ENERGIA

PACAT CA SI-A FOLOSIT ENERGIA IN SCOPURI NEREALISTE SI NEDEMOCRATICE..IMPUNEREA IDEILOR TALE FIXE PRIN FORTA INSEAMNA DICTATURA . . ESTE DE ADMIRAT DOAR DETERMINAREA CU CARE A ACTIONAT

Postat de: Anonymous, 05 Decembrie 2014 |

PACAT CA SI-A FOLOSIT ENERGIA

PACAT CA SI-A FOLOSIT ENERGIA IN SCOPURI NEREALISTE SI NEDEMOCRATICE..IMPUNEREA IDEILOR TALE FIXE PRIN FORTA INSEAMNA DICTATURA . . ESTE DE ADMIRAT DOAR DETERMINAREA CU CARE A ACTIONAT

Postat de: Anonymous, 05 Decembrie 2014 |

Să ne gîndim

El Che ar fi fost azi pentru Chevron și gaze de șist sau împotriva Chevron și a gazelor de șist?

Postat de: Anonymous, 05 Februarie 2014 |

anticapitalistul

Che a fost un erou!! Cinste lui!! Sper ca intr-o zi visul lui si a altora se va implini,oamenii se vor destepta si vom trai intr-o societate comunista,justa! Din pacate nu avem de a face doar cu impotrivirea clasei dominate care normal nu vrea sa-si piarda statutul privilegiat dar si cu prostia pe care cultura burgheza o raspandeste astazi cu o eficienta extraordinara in randul maselor prin mass media capitalista...e foarte greu insa pana la urma omul,presat de contradictiile capitalismului se va trezi si se vor naste noi si noi revolutionari care vor darama capitalismul si vor instaura comunismul!

Postat de: Anonymous, 05 Februarie 2014 |

revolutie

Nu conteaza pt. ce credinta omori, tot criminal te numesti.

Postat de: Anonymous, 25 Decembrie 2013 |

esti handicapat rau de tot !

esti handicapat rau de tot ! ce e mai grav e ca mai sint multi ca tine.................

Postat de: Anonymous, 05 Ianuarie 2014 |

pareri de la copii de bani gata.

O revolutie iar pune si pe ai nostri pe ginduri ..ce fac cu vietile noastre!!

Postat de: Anonymous, 06 Noiembrie 2013 |

O revolutie iar pune si pe ai

O revolutie iar pune si pe ai nostri pe ginduri ..ce fac cu vietile noastre!!

Postat de: Anonymous, 06 Noiembrie 2013 |

dumnezeu sa-l odihneasca in

dumnezeu sa-l odihneasca in pace

Postat de: Anonymous, 22 Ianuarie 2013 |

dumnezeu sa-l odihneasca in

dumnezeu sa-l odihneasca in pace ernesto che guevara

Postat de: Anonymous, 22 Ianuarie 2013 |

Probleeeemeeee!!!

Era ateu!

Postat de: Anonymous, 25 Ianuarie 2013 |

CHE GUEVARA

CHE GUEVARA=COMUNIST =CRIMINAL
TREBUIE BLAMAT PRECUM STALIN ,LENIN,HITLER !

Postat de: Anonymous, 10 Octombrie 2012 |

Raspunsul tau = prost

Raspunsul tau = prost

Postat de: Anonymous, 25 August 2013 |

elle

Pe toti propovaduitorii comunismului i-as deporta in Cuba si-n Coreea de Nord, sa aiba parte de comunism pana n-or mai putea. Sa-l propovaduiasca acolo, unde n-au acces la Internet si sa ne lase pe noi astia satui de "binefacerile" comunismului in plata capitalismului.

Postat de: Anonymous, 10 Octombrie 2012 |

AD

Porumbeilor, care-l faceti pe Guevara criminal, aflati ca de mii de ani oamenii lupta, mor si ucid pt cauza natiei, a religiei, a vreunei ideologii, a libertatii personale, iar, pe de alta parte, altii fac aceleasi lucruri ptr interesul lor financiar strict personal. Cine-s criminalii ai' mai mari care, ptr ghiftuiala lor proprie si sub masca falsa a democratiei, au ucis si ucid si-n continuare indivizi, populatii, natii si continente intregi - mai exact pe cei care nu se aliniaza la jocul de-a monopoly capitalist cu reguli impuse si spre eternul castig ai organizatorilor jocului, ganditi-va bine si dati-va raspunsul singuri.

Postat de: Anonymous, 09 Octombrie 2012 |

Gresit amice

Poate am si eu in ideal si pentru asta trebuiesa iti omor familia si copiii ,dar ce importanta au 4 sau 5 perosane eu am un ideal maret ,Ha ia sa te vaz atunci ce mai zici ,ia mai gandeste mataluta inaite sa te crezi zmeu

Postat de: Anonymous, 09 Octombrie 2013 |

ticalosul

pai daca a jurat credinta pe fotografia altul criminal ,Stalin , poti sa-ti dai seama ce ticalos era si el. Un tip ticnit ce visa un comunism de aur !!!

Postat de: Anonymous, 11 Decembrie 2011 |

superticalos!!

ai dreptate!! 2 nemernici care u omorat mii de oamei nevinovati!!

Postat de: Anonymous, 10 Octombrie 2013 |

ce"

Che Guevara este un simbol al comunismului pro-soietic ,si nu numai. Atunci cand cineva are alte idei, sau alte principii, este eliminat. Che a fost vandut de proprii "prietini". Exemple de acest tip sant multe, in special in spatiul sovietic. Comunistii au fost calaii ,comunistilor. Nimeni nu a ucis mai multi comunisti ca ,comunisti insisi.
Imperialismul ca este american ,sau sovietic ,este tot un imperialism . Ucidere in numele unei idei (ca este de stanga sau este de dreapta) tot crima se chiama. Stalin spunea ca :ucidere o persoana este o crima, ucidere un milion este statistica. Marx ,si cei ce i-au pus in practica ideile , au fost niste dobitoci. Revolutia care lasa cadavre in urma ,este o involutie a speciei umane. Adevarata revolutie este revolutia si evolutia ideilor ,care nu putea avea loc in comunism.

Postat de: Anonymous, 11 Decembrie 2011 |

MeritocratiaSalveazaRO

www.youtube.com/watch?v=w_YOzf81VKQ

Postat de: Anonymous, 11 Decembrie 2011 |

Viva la revolucion !

Anarhismul era singura solutie , cercetati cum a existat acest sistem in Ucraina si Catalonia in anii 20 si 30. Pacat ca a fost distrus de comunisti acest sistem. Fara dumnezei si fara conducatori asupritori !

Postat de: Anonymous, 11 Decembrie 2011 |

Criminal bolshevik

Poluarea mintii acestui individ exaltat de catre o idee demonica, o utopia, sa efectuat prin sistemul de indoctrinare ci nu de educare. Totul a inceput cu familia sa si terminind cu universitatea la care a fost indoctrinat.Medicina practicata de catre acest terorist, au fost asasinatele politice, revolutiile boshevice.

Postat de: Anonymous, 10 Decembrie 2011 |

viva la revolution!

JOS CAPITALISMUL! HASTA SIEMPRE COMANDANTE CHE GUEVARA!

Postat de: Anonymous, 10 Decembrie 2011 |

elle

Esti un bou. Daca acum mai erai in comunism nici n-ai fi putut sa-ti debitezi ineptiile pentru ca n-ai fi avut acces la Internet, ti-ar fi fost o frica de sobolan de securitate si oricum erai la munca voluntara sau la practica la cartofi.

Postat de: Anonymous, 10 Octombrie 2012 |

Alina

Cara-te dracu de aici.Mars la joaca.

Postat de: Anonymous, 02 Mai 2013 |

@Alina

mars cratita=imbeciiloo!

Postat de: Anonymous, 10 Octombrie 2013 |

Ai noştri scuipangii

E lamentabil că atât de multor tineri le lipsesc noţiunile elementare de umanitate, ba mai mult, se şi înghesuie ca să mai dea lecţii respectiv să bată obrazul celor care totuşi se mai...pricep. Nu se gândesc nici măcar la atâta lucru, că unul din doi e sigur oligofren: ori cel care scuipă pe una din cele mai cunoscute personalităţi ale contemporaneităţii, ori cei care îi acordă cuvenita importanţă, fie prin cercetări, fie prin articole sau filme documentare, fie prin cele mai diverse opere artistice. În sfârşit, vorbind pe fond, toţi aceşti oligofreni care se pricep cel mai bine la...scuipat, ar trebui să ştie măcar atâta lucru că consacrarea istorică nu rezultă pur şi simplu din a face fapte bune! Ci din consecvenţa acţiunii şi a credinţei. Şi dacă vor şi exemple, le voi da: de nu le vor putea duce.

Postat de: MelosNegros, 10 Decembrie 2011 |

Che

Toata lumea isi da cu parerea,dar comunismul s-a aplicat diferit...de la stat la stat;pt Cuba a fost un mare pas inainte.....pt ca inainte de revolutie nu era decat o mare plantatzie cu sclavi, iar Havana era cunoscuta ca fiind ,,bordelul Americii''.Pt oamenii de rand,sistemul politic actual este mult mai bun decat cel precedent....au gratuitate inclusiv pt invatzamantul superior,asistentza medicala gratuita,conditii umane de munca....cubanezii consuma atata cat produc,avand de suferit si de pe urma blocadei economice impuse de USA ,dar daca ne uitam la noi in ograda......vom observa doar milioane de rame care se chinuie sa traiasca in capitalismul original romanesc,muritori de foame...rupti in fund,indivizi spalati pe creier care ,,protesteaza'' dansand ,,Pinguinul'',cei mai saraci din Europa....,lipsitzi de demnitate ....si viitor.Noroc cu sclavii de la multinationale ,care muncesc 12 ore pe zi.....ca altfel nu avea cine sa comenteze despre Guevara,lingai care s-ar scapa pe ei numai la auzul unui foc de arma.....nu mai zic sa mearga noaptea prin padure.:-))))

Postat de: Anonymous, 10 Decembrie 2011 |

Che

Bravo!

Postat de: Anonymous, 31 Octombrie 2014 |

erata.!

Bre,dar asata nu-i Che Guevara,asta-i Mazare al ,,nostru,,..unul din ,,marii,,viteji ai neamului,el cu Setila,care soarbe treizeci de poloboace de vin,dupa care se infrunta cu balaurul cu saispe capete Base.!

Postat de: Anonymous, 10 Decembrie 2011 |

che guevara

mi-a placut omul asta,chiar copil fiind.acum nu mai sunt.....de mult.nu stiu de ce,mi s-a parut mai curat in convingeri decat multi altii de aceeasi culoare politica.avea studii care i-ar fi fost necesare si suficiente pentru o viata linistita si ,,calduta,,.a preferat sa moara pentru ceea ce credea cu tarie....l-am admirat pentru spiritul de sacrificiu ....nu pot spune acelasi lucru despre castro.....

Postat de: Anonymous, 10 Decembrie 2011 |

victime ale lui Che Guevara

180 de victime documentate ale lui Che in Cuba doar (numarul acestora poate fi mai mare):
http://cubaarchive.org/home/images/stories/truth%20and%20memory/victims_...

Postat de: Anonymous, 10 Decembrie 2011 |

mai cititi

acest criminal a fost instare sa moara pentru o idee ceea ce mapentru marea majoritate din ziua de azi e o utpie cum zicea unul de mai sus... o sa muriti sclavi, asa cum v-ati nascut dealtfel, poate ca dupa moarte o sa intelegeti si voi ceva... cred ca unii dintre voi au fost mai abili si ori tariesc prea bine, ori si-au insusit prostia postrevolutionara mai repde... cititi rahaturi mancati rahaturi pardon de expresie.
suntem datori vanduti din cauza unor tembeli ca voi care ati aruncat cu pietre in comunism si ati imbratisat capitalismul... lui dinu patriciu , acuma cred ca nu o sa mai apara comentariul asta ... da ei va povestesc ca in competitie se nasc idei noi si bune si ca la comun e o mare magareala-* primul om in spatiu a venit dintr-un sistem utopic cum ii ziceti voi iar acum o sa va inchinati tot unui sistem utopic China si apropo EL CHE a zis ca vede China ca pe o mare putere si viitorul socialismului ... s-ar parea ca nu s-a inselat dar bineinteles ca voi care nici nu ati tinut o arma in mana si de care nu a depins nicodata nici o viata sunteti mai destepti... bv voua, traiasca capitalismul.

Postat de: Anonymous, 10 Decembrie 2011 |

utopie

Pentru tarani comunismul puna problema asa:
- pamantul e in mana catorva proprietari si taranii sunt exploatati de acestia - chestia asta sunt sigur ca o intelegeau

Dupa care veneau 'solutiile':
- confiscarea fara despagubiri a pamanturilor celor bogati si redistribuirea lui
- colectivizarea agriculturii

Utopia comunismului provine de la urmatorul aspect fundamental:
- pentru ca ideile comuniste sa reuseasca oamenii trebuie sa fie altruisti si nu egoisti
Natura umana este egoista de cand exist omul pe pamant,
cu dorinta fiecaruia de a avea sau de a acumula cat mai multe valori materiale.
E frumos ce scria sau propunea Che Guevara ca sa invinga capitalismul:
renuntarea la lacomie si la consumism.
Dar chiar comunistii din practica s-au dovedit lacomi si corupti dupa ce au pus mana pe putere, in orice tara,

Postat de: Anonymous, 10 Decembrie 2011 |

petre

Viata de revolutionar,egal viata de neadaptat ,viata de ratat.Cineva zicea ca notiunea de revolutie incepe prost:are in de prisos primele doua litere.

Postat de: Anonymous, 09 Decembrie 2011 |

Un criminal periculos Che G.

Rusine ca mediatizati pe acest criminal nenorocit (la propriu) care si-a sacrificat viata pentru niste banditi ,profitori de comunisti care tot inseala oamenii si sperantele lor. Nu am vazut astfel de documentare care sa fie dedicate si unor anticomunisti, de preferinta romani.
Asa ca din nou rusine...

Postat de: Anonymous, 09 Decembrie 2011 |

em

Eu ma intreb cum de un om ca tine are permisunea de a se exprima in public, in cazul de fata in scris.. De asemenea ma intreb cum se simt oamenii din jurul tau cand te exprimi verbal! Ce stii tu despre Ernesto Che Guevara?? Ce stii tu despre idealuri si iubirea fata de oameni?? Mai baiatule sau fetito, pune mana si citeste, ca e jale.. Eu sunt nationalist, dar ar fi un pacat sa nu recunosc meritele acestui erou.. Ce crezi ca tot ce a facut a fost pentru bani? E clar ca nu.. daca vrei sa discutam despre asta cauta ma ,,em.heydrich,,

Postat de: Anonymous, 11 Decembrie 2011 |

Cind cineva, indiferent cine,

Cind cineva, indiferent cine, dispune uciderea unor oameni, acela se indeparteaza foarte mult de umanism. Che nu a fost pina, la urma, decit un criminal. Istoria mai stie si alti criminali mascati in patrioti. Dar tot criminali raman. Si mi se pare complet aiurea sa inalti un criminal pe postamentul unui erou, fie el Che, fie Iancu.

Postat de: Anonymous, 10 Octombrie 2012 |

Dobitocule!

Dobitocule!

Postat de: Anonymous, 11 Decembrie 2011 |

neinspiratie

Cum zice si bunica, unde e destaptaciune multa, e si prostie pe masura.. Nu indraznesc sa ii atribui acestui om un atribut rusinos, insa din ce stiam eu, revolutia comunista se aplica doar statelor care au suferit in prealabil o revolutie industriala. Marx prevedea succesul revolutiei comuniste in state de tipul UK, Franta nu in tari aflate intr-un stadiu de dezvoltare egal cu un ev mediu tarziu. Ma intreb ce intelegeau acei tarani analfabeti din Bolivia despre egalitatea muncitorilor si disparitia claselor exploatatoare!

Postat de: Anonymous, 09 Decembrie 2011 |

Deci trebuia sa mai astepte...

Ceea ce'nseamnă că dacă ai fi fost matale în locul lui Che, nu ai fi luptat împotriva trusturilor gen United Fruit, ci te'ai fi...angajat la ei! Aşa, ca să meargă treaba mai repede. Başca nici n'ai fi străbătut ca prostul tot continentul sud american pe două roţi, mai mult sau mai puţin motorizate, ca să vezi cu ochii tăi iadul capitalist: că tu, ca un om deştept, oricum ştii totul - din cărţi. Adică din anumite cărţi dat fiind că - se vede de la o poştă, că nu ai auzit încă de sumedenia de scrieri ale lui Lenin în chestiunea trecerii ţărilor înapoiate direct la comunism.

Postat de: MelosNegros, 10 Decembrie 2011 |

Publică un comentariu nou

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Credeţi că achitarea lui Corneliu Zelea Codreanu în 1925 a fost justă?
Te abonezi la Historia şi câştigi
Aboneaza-te la NEWSLETTER
 

HISTORIA, Nr. 155, Decembrie 2014

HISTORIA, Nr. 155, Decembrie 2014 -
14 Decembrie 2014

Discuția despre ceea ce s-a întâmplat în România acum 25 de ani nu se va încheia niciodată. Un sfert de secol se dovedește a fi o perioadă de timp prea scurtă pentru a permite o abordare rece, departe de patimile umane și mai ales de cele politice. Dar, ca în multe alte cazuri, lucrurile se pot vedea mai bine dacă încercăm o privire de la distanță în locul uneia prea apropiate. Ce s-a întâmplat în 1989 în lume, nu numai în România?

Vedeţi mai multe detalii
Realitatea.net

Popular content
Soluţie implementată de Tremend
SATI