10 lucruri de ştiut despre Dalai Lama

Autor: Simona Deleanu | 9012 vizualizări
Actualul Dalai Lama

Dalai Lama reprezintă o figură importantă în istoria Asiei. El este pe de-o parte contestat de autorităţile chineze, dar privit cu respect de restul lumii. Autoritatea divină a lui Dalai Lama este învăluită în mister. Iată zece lucruri despre cine este şi ce înseamnă Dalai Lama.

  • Dalai Lama reprezintă autoritatea supremă a budiştilor tibetani.
  • Dalai Lama înseamnă „maestru a cărui înţelepciune este mare cât oceanul”.
  • Dalai Lama, şef al mânăstirii de la Lhasa, este considerat ca reîncarnarea lui bodhisattva – bărbat luminat care renunţă la Nirvana şi se reîncarnează pentru a contribui la progresul spiritual al omenirii, Avalokitesvara.
  • Nirvana este starea supremă în budism, ce reprezintă eternitatea, inexistenţa, antipodul lumii pământeşti. Nirvana este starea care încheie şirul reîncarnărilor.
  • Tradiţia spune că una dintre reîncarnările lui Avalokitesvara este Dalai Lama: când moare, călugării budişti hotărăsc în ce copil se va reîncarna, iar copilul devine automat noul Dalai Lama.
  • În 1577, mongolii i-au recunoscut pe Dalai Lama drept suverani ai Tibetului, care au devenit în acest fel o monarhie absolută teocrată.
  • Al 14-lea Dalai Lama, Tenzin Gyatso, a fost obligat să ia calea exilului, refugiindu-se de ocupaţia chineză, în 1959, în nordul Indiei.
  • În 1989, Dalai Lama a obţinut premiul Nobel pentru pace.
  • Tibetul se află în permanent conflict cu China, iar  în luna martie 2008 au avut loc mari proteste ale tibetanilor, inclusiv în regiuni din China care nu fac parte din Tibet, proteste care vizează independenţa regiunii, deşi Dalai Lama afirmă că acest lucru nu este vizat în mod necesar.
  • Protestele au cerut de-a lungul anilor ca lui Dalai Lama să i se permită să revină în Tibet. Autorităţile chineze au refuzat constant acest lucru, nefiind de-acord cu concesiile şi concentrând forţe militare la graniţa cu Tibetul, afirmând că toate tulburările i se datorează exclusiv lui Dalai Lama.


Comentarii

Publică un comentariu nou

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Credeţi că achitarea lui Corneliu Zelea Codreanu în 1925 a fost justă?
Te abonezi la Historia şi câştigi
Aboneaza-te la NEWSLETTER
 

HISTORIA, Nr. 155, Decembrie 2014

HISTORIA, Nr. 155, Decembrie 2014 -
14 Decembrie 2014

Discuția despre ceea ce s-a întâmplat în România acum 25 de ani nu se va încheia niciodată. Un sfert de secol se dovedește a fi o perioadă de timp prea scurtă pentru a permite o abordare rece, departe de patimile umane și mai ales de cele politice. Dar, ca în multe alte cazuri, lucrurile se pot vedea mai bine dacă încercăm o privire de la distanță în locul uneia prea apropiate. Ce s-a întâmplat în 1989 în lume, nu numai în România?

Vedeţi mai multe detalii
Realitatea.net

Popular content
Soluţie implementată de Tremend
SATI