• Mezinul familiei Ceaușescu

  La 23 martie 1932 în comuna Scornicești, raionul Costești, regiunea Argeș s-a născut Ion Ceaușescu, al șaptelea băiat al cuplului Ceaușescu.[1] Tatăl se numea Andruță, iar mama Alexandrina. Aceasta era o familie obișnuită de țărani ce aveau în proprietate 7 hectare de teren arabil.[2]

 • Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru c-a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

  Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică, în accepţia unanimă a istoricilor, a fost talentatul şi ambiţiosul ambasador al României în Marea Britanie, ministrul Afacerilor Străine al României, ajuns preşedinte al Adunării Generale a Societăţii Naţiunilor şi membru al Curţii permanente de arbitraj de la Haga, Nicolae Titulescu (4 martie 1882, Craiova-17 martie 1941, Cannes), în timp ce contribuţia părţii sovietice la refacerea raporturilor bilaterale ruso(sovieto)-române este ilustrată de către primul ambasador sovietic în România, Mihail Ostrovski (19 septembrie 1892, Fastov, regiunea Kiev-30 iulie 1952, Norilsk).

 • Simon Häyhä, omul care a speriat Armata Roșie

  Simo Häyhä, cunoscut drept și “Moartea Albă” a fost un luptător Finlandez din timpul războiului Fino-Sovietic din 1939-1940, Simo este recunoscut drept unul dintre cei mai iscusiți trăgători din istorie, având confirmate 505 victime din rândul Armatei Sovietice, plus încă alte 300 de victime neconfirmate. Ca trăgător de elită, Häyhä a folosit celebra pușcă Mosin-Nagant, M-28. Un lucru interesant este faptul că acesta nu folosea lunetă pentru a trage.

 • Începuturile Haute couture. Rose Bertin, ministrul Modei

  Moda s-a reinventat dintotdeauna. S-a adaptat condiţiilor sociale şi a schimbat mentalităţi. Doar superlativul a rămas acelaşi: haute couture. Ceea ce dicţionarul defineşte drept croitorie de lux este, de fapt, moda cu reguli, exclusivistă. Originară din Paris (bineînţeles), haute couture s-a născut din mâinile şi talentul lui Rose Bertin, croitoreasa reginei Maria Antoaneta. Înainte de Revoluţia Franceză, totul la Versailles era supradimensionat – crinoline, peruci, bijuterii şi, în ultimă instanţă, extravaganţa.

 • Cine a fost Petre Borilă?

  Petre Borilă (pe numele lui real Iordan Dragan Rusev) s-a născut la data de 13 februarie 1906 în orașul Silistra, județul Durostor, Bulgaria, într-o familie de muncitori. A absolvit 5 clase de liceu în orașul Novi Pazar din Bulgaria, după care s-a calificat în meseria de electromecanic. La vârsta de 16 ani, în anul 1922, a aderat la mișcarea comunistă, activând în organizația U.T.C. din Dobrogea. La vârsta de 18 ani a fost încadrat ca membru al P.C.R. După intrarea în ilegalitate a partidului, Petre Borilă a lucrat ca activist al Comitetului Regional P.C.R. din Dobrogea, îndeplinind sarcini în organizația revoluționară din Dobrogea – D.R.O.

 • Wyatt Earp, o viaţă de westman, de o parte şi de cealaltă a legii

  Fascinanta lume a Vestului Sălbatic... Cu cowboys şi indienii ei. Cu bandiţii – desperados – care atacau din goana cailor diligenţe şi trenuri totodată, pentru a le jefui. Cu hoţii de vite, cu şerifii apărători ai liniştei şi ordinii, cu vânătorii de recompense şi cu celebrii ei pistolari – gunmeni. Cu căutătorii de aur, fie în California anilor 1849-1850, fie în Alaska la sfârşitul secolului al XIX-lea (1898-1899). O lume aparte, cu oameni aparte, în care, pentru a supravieţui, trebuia să scoţi pistolul din toc sau puşca de sub şaua calului o fracţiune de secundă mai repede decât adversarul tău. Şi să tragi apoi fără cea mai mică ezitare. O lume în care viaţa omului valora infim de puţin. O lume în care se trăgea – şi se omora – pe la spate în mod curent. Doar aşa a murit faimosul pistolar Wild Bill Hikock. O lume în care rareori depăşeai 40-50 de ani şi mureai liniştit „în patul tău”, de moarte naturală. În acest caz, erai o veritabilă excepţie de la regulă.

 • Alexandre Walewski, fiul nelegitim al lui Napoleon Bonaparte

  Despre viaţa amoroasă a lui Napoleon Bonaparte există numeroase poveşti şi intrigi. Cu toate acestea, întreaga lume ştie care au fost marile iubiri ale împăratului francez: Joséphine de Beauharnais, prima soţie a sa, şi contesa Maria Walewska. Mai puţin cunoscut este faptul că cea din urmă i-a dăruit un fiu. Alexandre Colonna-Walewski, care urma să devină unul dintre oamenii de încredere a lui Napoleon al III-lea, nu a fost niciodată recunoscut oficial de către Bonaparte.

 • Ultimul Crăciun pentru George Michael

  „Last Christmas”. A fost ultimul Crăciun pentru George Michael. Artistul britanic, de origine greacă, care a dispărut dintre noi ca un „Careless Whisper” a transmis toată viaţa „Everything (s)he wants”: să avem parte de „Freedom” şi de „Faith”. În urma unei insuficienţe respiratorii, George Michael a plecat dintre noi la doar 53 de ani, să cânte „Music from the edge of heaven” alături de alţi mari artişti care ne-au părăsit în 2016.

 • Toyotomi Hideyoshi. Portretul samuraiului în perioada medievală

  Viitorul unificator al Japoniei, Hiyoshi, vede lumina zilei in 1537, în coliba unui țăran. Rămas curând în grija unui tată vitreg, băiatul fuge de acasă și, după mai multe peripeții, reușește să intre în serviciul seniorului Oda Nobunaga, aflat într-o vijelioasă ascensiune. Deosebit de abil și curajos, Hiyoshi devine curând un important general al seniorului său, care-i acordă încredere deplină „maimuței”[1] sale favorite.

 • Jean Pangal: Incursiune în culisele politice ale României interbelice

  Înrudit prin căsătorie sau descendent direct din trei familii boiereşti valahe de rang terţiar – Brătăşanu (de secol XVII), Djuvara (de secol XVIII) şi Pangal (de secol XIX) –, care, împreună, au dat Românei moderne cel puţin doi miniştri, un subsecretar de stat şi şase deputaţi sau senatori, Jean Pangal este personajul central al unui volum de documente inedite şi analize istorico-sociologice, care a văzut recent lumina tiparului la Editura Rao. Om politic, diplomat şi conducător absolut al masoneriei române din perioada interbelică, Jean Pangal este subiectul principal al celor 474 de note informative, publicate, pentru prima dată, integral, în această carte, şi întocmite, între 1932-1942, de Serviciul Secret de Informaţii al Armatei Române şi de Poliţia de Siguranţă a Ministerului de Interne.

 • Fidel Castro: eliberatorul şi dictatorul cubanez

  Cine nu şi-ar fi dorit să ajungă dictator pe o insulă tropicală pe care s-o conducă după cum vrea cu o mâna de fier, să impună propriile legi, să-şi promoveze membrii familiei în funcţii cheie pentru a fonda o dinastie proprie, să reprime orice rebeliune, să aplice propria ideologie, să decidă destinul cetăţenilor săi şi să sfideze marile puteri? În vreme ce mulţi dintre mulţi dintre noi ne vom mulţumi să fim dictatori insulari "virtuali" în jocul “Tropico”, Fidel Castro (numele său real de “Fidel Alejandro Castro Ruz”) a fost poate printre puţinii oameni din istorie care şi-a văzut dorinţa împlinită, rămânând în istorie ca “El Presidente” sau "El Lidero Maximo".

 • Cine a fost „Nababul“, cel mai bogat român. Şi-a donat salariul de primar şi a vrut să-şi facă palat cu acoperiş de aur

  Cel mai bogat român de la sfârşitul secolului al XIX-lea era poreclit „Nababul”. Averea sa era atât de impresionată încât a ridicat palate, iar la unul dintre ele şi-a dorit chiar acoperiş de aur. Unul dintre cei mai bogaţi români ai tuturor timpurilor a trăit în secolul al XIX-lea, în acel „Belle Epoque” european care „a molipsit“ şi Principatele Române.

 • „Cel mai periculos om din Europa”- precursor al terorismului: Otto Skorzeny

  Există chiar între unii din cei mai importanţi spioni unii care pot fi consideraţi drept „necunoscuţi”, dat fiind că o serie din episoadele carierei lor au rămas în „umbră”, astfel încât aceasta se cere reevaluată, mai ales în momentul de faţă în care „fantoma terorismului” străbate lumea.

 • Cum s-a transformat Jorjâcă într-un compozitor de renume mondial: viaţa neştiută a marelui George Enescu

  Un grup de cercetători botoşăneni a reuşit să scoată la iveală şi să publice o serie de documente inedite despre copilăria lui George Enescu, din satele judeţului Botoşani, unde părinţii acestuia deţineau mai multe moşii. O copilărie umbrită de moartea celor şase fraţi ai săi, dar luminată de farmecul descoperirii muzicii. George Enescu, cel mai important compozitor român, s-a născut acum 135 de ani în ţinuturile Dorohoiului, la Liveni, şi a trăit până în 1955.

 • Eugen Cristescu, șeful spionilor români

  Eugen Cristescu (n. 3 aprilie 1895, comuna Grozești, județul Bacău – m. 12 iunie 1950, penitenciarul Văcărești), eminent funcționar al Siguranței Statului, a fost director general al SSI în perioada 1940-1944.

 • Vlad Tepeş - Legendă şi Istorie

  Vlad Tepes s-a nascut in orasul Sighisoara, in Transilvania in 1431, fiind mai tarziu domnitor al Valahiei. Tatal sau, Vlad Dracul, a fost cavaler in Ordinul Dragonului, ordin cavaleresc din Estul Europei care avea ca scop oprirea extinderii Imperiului Otoman. A fost căsătorit de trei ori: întâi cu o nobilă din Transilvania - Cneajna Bathory, apoi cu Jusztina Szilagyi și apoi cu Ilona Nelipic, verișoară a lui Matei Corvin.

 • Viata si obiceiurile lui Adolf Hitler

  Odata ajuns la putere, Hitler a instaurat o dictatura absoluta. Si-a asigurat acordul presedintelui pentru organizarea de noi alegeri. Incendierea Reichstagului in noaptea de 27 februarie 1933 (probabil actiunea unui comunist olandez, Marinus van der Lubbe) a furnizat pretextul pentru promulgarea unui decret ce suprima toate libertatile si pentru intensificarea violentelor.

 • Principele Mircea, dispărut prea devreme

  Mezinul familiei regale, Mircea a fost cel de-al şaselea copil. Născut poate într-o vreme de cumpănă pentru istoria României, micuţul a fost dorit cu ardoare de către Regină: „Întotdeauna mi-am dorit un copil cu ochii căprui...”. Principele Mircea nu a trăit decât patru ani, febra tifoidă care venea la braţ cu războiul cerându-l ca jertfă. Mama lui îl alinta „speranţă mică”, iar principesa Ileana avea să scrie mai târziu că Mircea „era marea dragoste a inimii mele.”

 • „Indiana Jones“ de Transilvania: aventurile incredibile ale exploratorului Franz Binder în triburile de canibali din Africa

  Franz Binder (1824-1875) a fost un spirit temerar ce poate fi oricând aşezat printre marii exploratori ai lumii. A fost un fel de „Indiana Jones“ al Transilvaniei, având în vedere aventurile incredibile pe care le-a avut în timpul călătoriilor sale prin lume. Binder a fost primul primul european care, în 1860, a intrat în contact cu triburi din regiunea Nilului superior, în inima Africii.

 • Generalul Ioan Emanoil Florescu, fondatorul și orânduitorul Armatei Române

  Copiii agăi Iordache Florescu, Dumitru, Costache și Luxița, au îmbrățișat cu entuziasm idealurile Revoluției de la 1848, care a fost plănuită chiar în locuința lor din București. Luxița a devenit iubita și confidenta lui Nicolae Bălcescu, în timp ce cei doi frați ai ei au participat activ la revoluție. Toți trei aveau să sufere în exil după ce revoluția a fost reprimată, iar Costache avea să îndure mulți ani de prizonierat greu în Rusia. Însă nu toți membrii familiei au împărtășit zelul revoluționar. Unul dintre ei a fost pus într-o situație dificilă, chiar dacă împărtășea aspirațiile naționale ale revoluționarilor, ca militar trebuia să-și respecte jurământul de supunere depus față de domnitorul Gheorghe Bibescu, aflat în funcție, a cărui ginere și era.

 • Marie Duplessis, adevărata doamnă cu camelii

  Marie Duplessis nu a fost încă o curtezană din Parisul secolului al XIX-lea. Povestea de dragoste dintre ea şi Alexandre Dumas fiul l-a inspirat pe acesta să scrie celebrul roman „Dama cu camelii”. Frumuseţea sa răvăşitoare a ajuns din roman pe scena teatrelor, apoi s-a transformat în Violetta din „Traviata”, ca mai apoi să ajungă pe marile ecrane. Şi nu numai atât. Ea devenise o personalitate a budoarului parizian; la moartea sa întreaga capitală a Franţei ţinând doliu. Charles Dickens scrie mai târziu „ Cineva ar fii putut crede că Marie era un fel de Ioana d’Arc sau vreo altă eroină naţională, aşa de profundă a fost tristeţea naţională.”

 • Episcopul Iuliu Hossu, erou al rezistenței antimaghiare

  Despre Iuliu Hossu (1885-1990), episcop greco-catolic de Gherla (din 1917) şi de Cluj-Gherla (din 1930), s-a scris mult; poate nu atât cât ar trebui. Cea mai cunoscută rămâne contribuţia sa la Unirea Tansilvaniei cu România, în 1918. O foarte mare conribuţie a avut, însă, şi la rezistenţa românilor transilvăneni în timpul ocupaţiei horthyste (1940-1944). Pentru acest din urmă plan, arhivele, deschise deplin după 1989, aduc fapte ale episcopului puţin sau deloc cunoscute până acum. Dar, dacă rezistenţa sa anticomunistă este destul de bine reflectată în istoriografia recentă, prezentarea acţiunii sale împotriva ocupantului maghiar este numai fugară, ceea ce lasă un gol în cunoaşterea persona - lităţii respective şi-i face o nedreptate.

 • Bob Dylan: artistul şi Premiul Nobel

  Robert Allen Zimmerman sau Bob Dylan, mai pe scurt Mr. Tambourine Man. Cariera sa de la rock-star la legendă tocmai a fost încunată cu un Premiu Nobel pentru Literatură. A influenţat generaţii întregi. A cântat despre dragoste şi dreptate, despre pace şi artă. Versurile sale sunt primele din istoria muzicii care sunt considerate literatură. Cu condeiul şi cu chitara, dar mai ales cu inima, pentru crearea unei noi forme de exprimare poetică în marea tradiție muzicală americană", jos pălăria domnule Dylan!

 • J. Robert Oppenheimer, părintele bombei atomice, acuzat de trădare. "Am devenit Moartea, distrugătorul lumilor."

  Geniu al fizicii, o fire meticuloasă, de încredere şi cu simţ de răspundere, care a ştiut să facă diferenţa între pasiuni trecătoare şi lucruri cu adevărat importante, J. Robert Oppenheimer a fost cel care a avut unul dintre cele mai mari merite la victoria Statelor Unite ale Americii în cel de-Al Doilea Război Mondial. „Părintele bombei atomice” nu s-a putut bucura de glorie, din cauza unor interese el fiind suspectat de trădare şi eliberat timpuriu din serviciul guvernamental.

 • Eugénie de Montijo, ultima împărăteasă a Franţei

  Respectând tradiţia monarhiei franceze, ultima împărăteasă şi-a impus la rându-i stilul. Eugénie de Montijo, soţia lui Napoleon al III-lea, a îmbinat la sangre caliente din Spania cu moştenirea lăsată de predecesoarele sale şi a rămas în istorie pentru mai mult decât faptul că după domnia ei, monarhia s-a încheiat pe meleagurile franceze.

 • Buster Keaton, nebunul comic fără zâmbet!

  Azi se împlinesc 121 de ani de la nașterea celui mai enigmatic comic hollywoodian: Buster, cel care nu lăsa să-i scape niciun zâmbet în comediile lui alb-negru mute – nemuritoare mixuri de umor cu melancolie filozofică şi cascadorii formidabile. Buster, genialul comic care a fost internat la Psihiatrie! Melancolia din ochii lui vorbea despre o reală înclinaţie spre depresie… Chipul lui imperturbabil a ascuns o viaţă tumultuoasă, cu două divorţuri dezastruoase, multe iubiri pasagere şi o aventură în stil vaudeville în cămaşa de forţă, aşa cum numai lui i-ar fi putut ieşi!

 • Viața unui falsificator de acte. Adolfo Kaminsky: „Dacă dorm o oră, 30 de oameni vor muri”

  Suntem în 1944, în Parisul ocupat. Patru prieteni își petrec zilele închiși într-o cameră dintr-un bloc aflat pe malul stâng al Senei. Un miros puternic de chimicale înconjoară spațiul, însă vecinii nu-și fac probleme: tinerii sunt pictori și lucrează cu vopsele. Adevărul este însă altul: cei patru fac parte dintr-o grupare evreiască de rezistență și își ocupă timpul nu cu pictură, ci cu realizarea de pașapoarte false destinate familiilor de evrei ce urmează să fie deportate în lagărele morții. Cel mai tânăr dintre ei – dar și cel mai talentat – este Adolfo Kaminsky, în vârstă de 18 ani.

Pagini