Top 5 cele mai celebre arme din Primul Război Mondial

Autor: Lavinia Irimia | 47197 vizualizări
Tunul Big Bertha

Primul Razboi Mondial început în anul 1914 a produs modificări atât în percepţia oamenilor despre războaie dar şi în anumite domenii,cum ar fi cel militar. Ţările participante au avut nevoie de strategii şi arme mult mai performante pentru a învinge. Iată o listă a 5 dintre cele mai celebre arme din Primul Război Mondial:

5. Mitraliera

 A apărut pe la mijlocul secolului al XIX lea, era de dimensiuni foarte mari şi erau greu de manevrat. În Primul Război Mondial  s-a folosit o variantă îmbunătăţită a mitralierei, numită mitraliera Maxim care era manevrată de mai puţini oameni şi era mult mai uşoară. Alături de mitraliera Maxim  britanicii au folosit şi mitraliera Vickers.

4. Tancul

Condiţiile de luptă de pe fronturile Primului Război Mondial i-au făcut pe britanicii să creeze un vehicul autopropulsat  care să nu fie afectat de mitralieră şi care să poată să traverseze tranşeele şi barajele de sârmă ghimpată. Primul exemplar a fost poreclit “Little Willie” şi a fost utilizat prima oară de armata britanică pe 6 septembrie 1915.  Primul tanc de luptă a fost folosit în Bătălia de pe Somme din 15 septembrie 1916, condus de Căpitanul H.W. Mortimore

3. Zeppelinul german

  Folosit întâi pentru survolarea Mării Nordului şi zonei Baltice , zeppelinul a ajuns  din 1915 o armă de război importantă pentru germani. Zeppelinul era destul de rapid şi avea multiple avantaje:putea transporta mai multe mitraliere, avea un încărcător de muniţie foarte mare  şi o rezistenţă  şi mai mare. În 1915, doua zeppeline  L.3 şi L.4 au lansat 24 de kg de explozibil  asupra unor oraşe din Anglia.

2.  Bombardierul Handley Page

  Handley Page a produs o serie de bombardiere pentru Marina Regală  pentru a bombarda  zeppelinele germane  şi  pentru a răzbuna atacarea Londrei. Bombardierele folosite au fost  0/100 din 1915, 0/400 din 1918.

1. Tunul Big Bertha (foto)

 Realizat de compania Krupp din Germania, a reuşit să distrugă forturile belgiene de la Liege, Narmur şi Antwerp. Avea cel mai mare  şi mai precis calibru, 420 mm şi o rază de acţiune de 15 km. Datorită faptului că era enorm, era adus pe piese  şi asamblat la locul faptei  de o echipă de aproximativ 1000 de oameni.Comentarii

Mitralera

nimic nu intrece mitraliera pentru ca ea prindea doar cu un glont ma rog un glont de al mitralierei prindea 100 de km pe s in aer

Postat de: Anonymous, 26 Ianuarie 2015 |

copy fucking paste

Hey mme Lavinia Irimia, daca nu esti pe subiect de ce nu incerci sa scrii articole despre slabit sau despre cati cm de toc se poarta anul acesta...lasa istoria pentru cunoscatori si nu mai chinui tastele "ctrl c" "ctrl v" pe subiecte google search.

Postat de: Anonymous, 17 Februarie 2014 |

petrica

mai tari ca tunu mieu nu tragi niiimmiiiii

Postat de: Anonymous, 16 Februarie 2014 |

Un cititor

În top 5 puteau figura la loc de cinste şi primele pistoale mitralieră apărute în 1918: MP 18, în Armata Imperială Germană, şi Beretta, în Armata italiană.
Cu ajutorul MP 18 şi cu o nouă tactică de infanterie în materie de ofensivă, armata germană a lansat ultimul mare atac în vara anului 1918, reuşind să se apropie la 60 km de Paris.
Tot în 1918 a fost lansat în producţie de serie şi pistolul mitralieră american Thompson, însă acesta n-a mai apucat să-şi arate veleităţile pe Frontul de Vest, fiind mai mult folosit în perioada prohibiţiei din anii 1920, de bandele de gangsteri, sub denumirea de "tomygun".

Postat de: Anonymous, 28 Ianuarie 2014 |

Un subiect foarte frumos...

Un subiect foarte frumos...

Postat de: Anonymous, 21 Ianuarie 2014 |

mesaj

Dom'le este a nu-stiu cata oara cand vad asociata pe acest site la diverse articole tunului Big Bertha o alta imagine , o fi rea intentie ? , ori cineva chiar isi bate joc de cititori ?

Postat de: Anonymous, 27 August 2013 |

Despre fotogafia asociata articolului

...da este adevarat ca este o mare gresala de ne iertat , lipsa de documentare si superficialitate! Bine ca nu au pus un tun din aldilea razboi mindial sau si mai modern. Tunul din fotografie a fost un tun cu care a fost bombardat Parisul. Bataie cam 128Km. O teava tragea cam 40 de proiectile cu calibru "progresiv", teava se largea dupa fiecre proiectil si trebuia aliniata, vezi si cablurile de sustinere si aliniere din poza! A fost un singur exemplar si a fost distrus cind razboiul a luat sfisit. Eu am aflat de el dintr-o revista gasita in podul casei bunicului meu, era mai mult un desen.

Postat de: Anonymous, 17 Februarie 2014 |

Lavinia Irimia = "ctrl c"

Lavinia Irimia = "ctrl c" "ctrl v" pe subiecte google search.

Postat de: Anonymous, 17 Februarie 2014 |

Slab articol !

O arma celebra folosita in primul razaboi mondial a fost arma chimica : gazele sufocante [clorul si fosgenul] si solutiile vezicante [iperita] . Mai celebra ca iperita , cu numele ei dat dupa localitatea respectiva , nu prea vad ce arma sa mai fi fost....[Markus]

Postat de: Anonymous, 30 Iunie 2013 |

Primul razboi mondial a adus

Primul razboi mondial a adus si o alta inventie ma rog, o arma care in razboaiele anterioare era prea putin dezvoltata..Ma refer la submarine (germane sau nu).
Daca il citeati pe WC aflati ce s-a intamplat si ce impact au avut aceste arme..
Asa ca dsoara/dna, nu veau sa fiu prea misogin, dar sincer, daca eram seful dvoastra va trimiteam la cratita. Faceti de rusine revista asta cu copy /paste luat pe nemestecate..
Vedeti ca pe aici sunt oameni care au mai si citit, asa ca ...
PS. WC nu inseamna buda ci Winston Churchill..Sper ca de asta ati auzit..

Postat de: Anonymous, 29 Iunie 2013 |

top arme ww1

tancul , stiam ca a fost inventat de reanult ,

Postat de: Anonymous, 29 Iunie 2013 |

Esti in eroare

Si Renault au costruit tancuri dar mult nmai tarziu. Intradevar primele tancuri au fost construite si folosite inlupta de englezi. Cat priveste iperita, ea isi trage numele de la localitatea Ipres din Franta , unde a fost folosita prima data de germani. IG Farben nu a stat deoparte in ce priveste productia de gaze toxice de lupta.

Postat de: Anonymous, 17 Februarie 2014 |

Big Bertha / Kaiser Wilhelm Geschutz

http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Bertha_(howitzer)

http://en.wikipedia.org/wiki/Paris_Gun

N-ar strica putina documentare inainte de a scrie articole...

Postat de: Anonymous, 28 Iunie 2013 |

Die Dicke Bertha

Intr-adevar, un articol prost documentat:

- Tunul din imagine supranumit si "Obuzierul Paris" ("Paris-Geschütz") sau "Kaiser Wilhelm Geschütz" produs tot de Krupp in 1918 si utilizat in timpul ofensivei de primavara a armatei germane la bombardarea Parisului de la o distanta de 120km, avea un calibru de 21cm (211mm mai exact) si putea lansa proiectile de 94 kg. Acest tun era intr-adevar deservit de 80 marinari din German Imperial Navy condusi de un vice-amiral.
- Tunul deservit de 1200 oameni era Dora si a fost cel mai mare tun utilizat in cel de-al doilea razboi mondial (80cm).
- Cel mai precis tir (nu calibru) cu un calibru de 42cm l-a avut obuzierul austro-ungar Skoda si nu Die Dicke Bertha.

- Privitor la utilizarea tancurilor in batalia de pe Somme din 1916, in atacul de pe 15 septembrie nu a fost utilizat doar un singur tanc condus de Căpitanul H.W. Mortimore ci 49 de tancuri model Mark I.

Postat de: Anonymous, 28 Iunie 2013 |

tun

Asa este , acesta este un tun cu teava lunga, raport lungime teava supra calibru extrem de mare, ceea ce ii asibura o bataie foarte mare, cei 15 km invocati putand fi invocati de cineva care nu se pricepe la arme si nici la pregatirea unui articol.

Postat de: Anonymous, 17 Februarie 2014 |

tun

Asa este , acesta este un tun cu teava lunga, raport lungime teava supra calibru extrem de mare, ceea ce ii asibura o bataie foarte mare, cei 15 km invocati putand fi invocati de cineva care nu se pricepe la arme si nici la pregatirea unui articol.

Postat de: Anonymous, 17 Februarie 2014 |

nu sau scris toate armele

nu sau scris toate armele

Postat de: Anonymous, 05 Iunie 2013 |

ceakanika . sa moara ceakanika

sa moara ceakanika lu grivei daca am vreo idee despre ce vorbesc astia
de niste tancuri de sinste mitraliere ce ceakanika al meu vor astia sa moara ceakanika ba dar totusi ce avem noi cu ceakanika sa-l lasam si pa el sa traiasca sa moara ceakanika

Postat de: Anonymous, 03 Martie 2013 |

none

Complet idiot!

Postat de: Anonymous, 27 August 2013 |

mitraliera

de ce nu a intrat in top mintraliera care trage 400 glonte pe minut

Postat de: Anonymous, 11 Februarie 2013 |

nic

Nu aveti nici un respect fata de cititori.
Sunteti catastrofal in domeniul istoriei.

Postat de: Anonymous, 11 Ianuarie 2013 |

big bertha

"asamblat la locul faptei de o echipă de aproximativ 1000 de oameni"

poate 100 de oameni!

Postat de: Anonymous, 07 Ianuarie 2013 |

big Bertha

Nu,este corect,o mie de militari.Numai ca tunul trebuia sa fie operational 24 din 24 ore, iar acesti militari operau n echipe.

Postat de: Anonymous, 11 Martie 2013 |

madalina

foarte tareee am luat nota 10..

Postat de: Anonymous, 23 Noiembrie 2012 |

avionul

trebeia sa scrie si despre avion si el a avut un rol important in 1 razboi mondial

Postat de: Anonymous, 05 Martie 2012 |

comentarii

rog comentatorii sa lase trimiteri documentate

Postat de: Anonymous, 18 Februarie 2012 |

loooooooollllllllllll

looooooooooooolllllllllll

Postat de: Anonymous, 30 Ianuarie 2012 |

gaze toxice

Cred ca si gazele toxice folosite in timpul razboiului pot intra in acest top.

Postat de: Anonymous, 02 Ianuarie 2012 |

Big Bertha

Tunul Big Bertha,nu este cel din foto!Acesta este "Kaiser Wilhelm Geschütz" ,un tun cu care s-a tras asupra Parisului de la 120KM!..Rog femeile sa nu mai scrie despre arme sau auto!:)))

Postat de: Anonymous, 26 Octombrie 2011 |

Da, in fotografie nu este Grosse Bertha...

...acela era oricum un obuzier.In fotografie este tunul construit pentru a bombarda Parisul.Bataia era intr-adevar de 120 KM insa calibrul era mai mic decat al "Bertha"-i...

Postat de: Anonymous, 28 Iunie 2013 |

Teo VI

Asa este, sexul slab este slab. Si in mediul academic si in cel jurnalistic / documentare ... poate la "Click pen' femei" sa "ruleze" bine.
Sunteti de acord cu mine ca femeile sunt potrivite doar la confectionat dragoste ?

Postat de: Anonymous, 15 Ianuarie 2013 |

Iar dumneata

Esti un cretin notoriu. Imi e rusine ca traim in acelasi secol. Rog cenzura site-ului ca, daca imi sterge comentariul pentru limbaj insultator sa il stearga si pe al dumitale si al celui de dinainte, ca tot acolo se incadreaza.

Postat de: Anonymous, 25 Aprilie 2014 |

Raze

"rază de acţiune de 15 km"?! Sunteti lenesi sau doar limitati. Asa cum ati limitat raza bietei Berta.

Postat de: Anonymous, 18 Octombrie 2011 |

arme......

Daca nu va pricepeti la tunuri , de ce mai postati......

Postat de: Anonymous, 29 Ianuarie 2014 |

Publică un comentariu nou

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Credeţi că achitarea lui Corneliu Zelea Codreanu în 1925 a fost justă?
Te abonezi la Historia şi câştigi
Aboneaza-te la NEWSLETTER
 

 HISTORIA, Nr. 156, Ianuarie 2015

HISTORIA, Nr. 156, Ianuarie 2015 -
14 Ianuarie 2015

La cumpăna dintre anii 1944-1945, Germania se lupta pentru supravieţuire. Rămas fidel concepţiilor sale, Hitler a lansat o ofensivă de mari proporţii pe Frontul de Vest (bătălia din Ardeni) la 16 decembrie 1944. Aliaţii occidentali au fost complet luaţi prin surprindere de amploarea atacului; serviciile de informaţii erau convinse că armata germană nu mai e capabilă să pună laolaltă suficiente forţe. Vedeţi mai multe detalii
Realitatea.net

Popular content
Soluţie implementată de Tremend
SATI