Dinastia Shah: cum arăta Iranul înainte de Revoluția Islamică

Revoluția Islamică din 1979 a schimbat „fața” Iranului. Evenimentele care au dus la răsturnarea monarhiei iraniene, detronarea Shahului Mohammad Reza Pahlavi și, totodată, înlocuirea formei de guvernământ cu o republică islamică, au dus la o transformare radicală a societății. Puțini știu cum arăta Iranul înainte și cât de bine semăna Teheran cu... Los Angeles.Cuvintele scriitoarei Marjane Satrapi, autoarea „Persepolis”, descriu cel mai bine „prăpastia”, dar și asemănarea între cele două „civilizații”: „Lumea nu este împărțită între Est și Vest. Tu ești american, eu sunt iraniancă. Nu ne cunoaștem, dar vorbim și ne înțelegem perfect. Diferența dintre tine și guvernul țării tale este mai mare decât diferența dintre mine și tine. Iar diferența dintre mine și guvernul țării mele este mult mai mare decât diferența dintre mine și tine. Guvernele noastre sunt aproape la fel”.

Cu toate acestea, cel puțin la prima vedere, Iranul zilelor noastre este complet diferit de Statele Unite ale Americi. Dar, după cum sugerează imaginile de mai sus, a fost o vreme când străzile din Teheran semănau foarte bine cu cele din Los Angeles, iar liderii iranieni țineau discursuri care nu constau doar într-un oftat sau într-o serie de sancțiuni. De ce s-a schimbat atât de tare Iranul?

Ca să înțelegem de ce lumea arată în acest fel, trebuie să pornim de la Războiul Rece. Cazul Iranului nu face excepție. La începutul secolului XX, iranienii erau conduși de monarhia Shah, care își finanța stilul de viață decadent prin vânzarea de petrol, mai ales către Marea Britanie, care a depins masiv de Iran din acest punct de vedere, în ambele Războaie Mondiale. Cu toate acestea, cele mai multe familii iraniene trăiau în sărăcie. Cu timpul, oamenii s-au săturat să vadă că bogăția le este furată, la propriu, de sub picioare. A urmat ziua când, un bărbat pe nume Mohammad Mossadegh, a ajuns la putere. A fost ales prim-ministru în anul 1951 și, la fel ca mulți alți politicieni din Orientul Mijlociu, Mohammad susținea reformele democratice care îi avantajau pe cei săraci. Printre măsurile vizate era și naționalizarea petrolului iranian.

Click aici pentru restul articolului si mai multe imagini