Cum s-a stricat prietenia dintre România si Iugoslavia

Autor: Sorin Oane | 52351 vizualizări
În folclor circula si acum vorba ca România are doar doi vecini buni: Serbia (fosta Iugoslavie) si... Marea Neagra. Cele doua tari nu au purtat niciodata razboaie una împotriva celeilalte, ceea ce a constituit un bun exemplu pentru restul Europei. Prietenia aceasta a fost sprijinita de simtamintele celor doua popoare, nefiind deci necesare eforturi diplomatice deosebite.

 

Cele trei dezamagiri ale României  fata de Iugoslavia

De aceea, este interesant de descoperit cum au rupt cele doua tari relatiile diplomatice în anul 1941, dupa ce în 1921 ele au fost membre fondatoare ale aliantei politico-militare numita Mica Antanta (împreuna cu Cehoslovacia), iar în 1934 ale unei alte aliante politico-militare numita Întelegerea Balcanica (alaturi de Grecia si Turcia), aceasta din urma fiind considerata mai curînd ca o prelungire în sud-estul Europei a Micii Întelegeri. Cele doua aliante aveau însa un lucru comun: prezenta ca membre fondatoare a celor doua state, România si Iugoslavia. Deci, totul parea sa indice o colaborare exemplara. Ce a produs, totusi, în 1941, ruperea relatiilor dintre cele doua tari vecine si prietene?

Demisia lui Titulescu, în august 1936, din postul de ministru de externe al României si venirea în fruntea Consiliului de Ministri al Iugoslaviei (si ca ministru al afacerilor externe), în iunie 1935, a Dr. Milan Stoiadinovici au marcat începutul slabirii relatiilor de prietenie între România si Iugoslavia. Stoiadinovici, prin politica lui de apropiere de Bulgaria, Italia, Ungaria si Germania, a dus la deteriorarea relatiilor dintre cele doua tari. Cu orientarea progermana a lui Stoiadinovici a început practic si dezagregarea Micii Întelegeri si a Întelegerii Balcanice. De ce aceasta orientare profascista a primului ministru iugoslav? Iugoslavia avea foarte bune relatii economice cu Germania, aceasta reprezentînd cel mai important debuseu pentru produsele agricole iugoslave.

Prima dezamagire a României fata de Iugoslavia a fost în 24 ianuarie 1937, cînd Iugoslavia a semnat, la Belgrad, un pact de vesnica prietenie cu Bulgaria, în afara si fara consultarea tarilor Antantei Balcanice, ceea ce a produs o profunda si amara dezamagire în România, care-l considera un gest meschin din partea Iugoslaviei. Scopul principal al Întelegerii Balcanice fusese tocmai reducerea megalomaniei Bulgariei. Întelegerea fusese deci serios lovita de pactul de prietenie bulgaro-iugoslav. Ba mai mult, în 25 martie 1937, Iugoslavia a semnat si un acord cu Italia si încerca sa se apropie si de Germania.
A doua dezamagire a fost suferita de România o data cu destramarea Cehoslovaciei (martie 1939), si o data cu ea a Micii Antante, din care mai faceau parte Iugoslavia si România.

Scopul fundamental al acestei aliante fusese lupta contra revizionismului ungar. Destramarea Cehoslovaciei a avut consecinte extrem de negative pentru România: a disparut un stat aliat, a încetat în mod real existenta Micii Întelegeri, a pierdut principala sursa de aprovizionare cu armament, iar Ungaria si-a manifestat tot mai violent, dupa aceasta data, dorinta de a ocupa Transilvania. Pentru a fi corecti trebuie sa mai spunem un lucru. Încercarea guvernului de la Praga de a determina cercurile guvernamentale de la Bucuresti si Belgrad sa-si asume obligatii de asistenta în cazul unei agresiuni din partea Germaniei s-a lovit de refuzul ferm al guvernului iugoslav, în timp ce guvernul român a adoptat o pozitie ezitanta, ceea ce în ultima instanta echivala tot cu refuz. Vina trebuia, deci, împartita între România si Iugoslavia.

A treia dezamagire a României, vis-á-vis de Iugoslavia, a fost în 1940, cînd Iugoslavia a recunoscut Uniunea Sovietica, cu care a restabilit relatiile diplomatice, tocmai cînd aceasta îsi ridica glasul revendicînd Basarabia (29 martie 1940, discursul ministrului de externe V.M. Molotov în fata Sovietului Suprem). Pentru România era evident ca nu mai putea sa se bazeze pe Iugoslavia.

La începutul anului 1940, România era complet izolata în timp ce Iugoslavia reusise sa-si rezolve toate conflictele cu vecinii României, cu exceptia Ungariei, dar  începuse negocieri si cu aceasta (se vor finaliza în decembrie 1940, doar cu patru luni înainte ca Ungaria... sa atace Iugoslavia!). Aranjamentele erau facute fara stirea României. Paradoxal, Iugoslavia care a colaborat ani de zile cu România în Mica Antanta si Antanta Balcanica a ajuns la o întelegere cu toti dusmanii ei - si ai României - din cauza carora au fost create cele doua Antante.

România începe o politica externa duplicitara

Izolata si aproape disperata, România a început sa faca un joc politic dublu si periculos. Ea voia sa fie simultan cu ambele grupari ce se înfruntau. Desi a acceptat garantiile anglo-franceze (13 aprilie 1939), regele Carol al II-lea a început sa negocieze serios cu ministrul german Fabricius, negocieri care se vor finaliza la 25 martie 1939 printr-un Tratat economic româno-german. Acesta subordona economia României intereselor Reichului. În contradictie cu aceasta  politica periculoasa, Iugoslavia ducea o politica ferma si consecventa profascista, care începînd din iunie 1935 a dus-o si pe ea, aproape pe nesimtite, în mîinile germanilor. 

La dimineata zilei de 27 iunie 1940, a aparut brusc stirea referitoare la ultimatumul sovietic înmînat în ajun, la orele 10 seara de catre ministrul de externe sovietic V.M. Molotov lui Gheorghe Davidescu, ministrul României la Moscova. Dupa cîteva zile, Basarabia a fost predata Uniunii Sovietice. Rana cauzata de pierderea Basarabiei nu fusese lecuita cînd Ungaria a cerut Transilvania. Apoi a venit rîndul Bulgariei care a luat Cadrilaterul. Dezastrul României era total. Pierduse o treime din teritoriu si cam tot atît din populatie. Mai mult, în perioada 1940-1941, în urma intrarii trupelor de ocupatie germane (10 octombrie 1940), a puternicului cutremur de pamînt (9/10 noiembrie 1940) si a instaurarii dictaturii antonesciano-legionare (14 septembrie 1940) - urmata la scurt timp de rebeliunea legionara (21-23 ianuarie 1941) - România si-a pierdut practic încrederea în sine. Pe 29 septembrie 1940, România iesise din Întelegerea Balcanica, alianta lipsita de orice consistenta politica. La aceste catastrofe s-a adaugat expulzarea regelui Carol al II-lea (6 septembrie 1940). Succesorul lui, regele Mihai, era  tînar si lipsit de experienta. Tot ce construise România în perioada interbelica se naruise. Practic, România pierduse totul.

Schimbari politice în Iugoslavia

La 4 martie 1941, regentul Paul al Iugoslaviei a fost convocat de Hitler. În cursul întrevederii avute, fuhrerul a pus ca o conditie a mentinerii Iugoslaviei aderarea acesteia la Pactul Tripartit, acest fapt trebuind sa permita tranzitarea prin Iugoslavia a armatei germane spre Grecia. La 25 martie 1941, împotriva vointei exprimate de popor, presedintele Consiliului de Ministri al Iugoslaviei, Dragisa Tvetkovici, a semnat la Viena Pactul Tripartit. Însa la 27 martie 1941, guvernul progerman din Iugoslavia a fost rasturnat în urma unei lovituri de stat conduse de comandantul fortelor armate aeriene, generalul Dusan Simovici, care l-a alungat din tara pe printul Paul, puterea fiind remisa regelui Petru al II-lea, un tînar de 17 ani proclamat însa, cu dispensa, major. Guvernul Simovici a refuzat sa ratifice aderarea Iugoslaviei la Pactul Tripartit.

Stirea a fost repede difuzata si în România. K.St. Pavlovici, fost prim secretar al ambasadei iugoslave la Bucuresti relata în 1964 într-un articol intitulat Iugoslavia si România în 1941, publicat de Universitatea din Colorado, SUA: "Presa romana mai avea înca putinta de a se exprima liber într-o oarecare masura. Ea s-a folosit de aceasta libertate limitata pentru a scrie în termeni foarte favorabili Iugoslaviei, subliniind faptul ca ea s-a hotarît sa-si apere independenta. Românii erau convinsi ca iugoslavii vor depune o puternica rezistenta, ca armata iugoslava va înfrunta cu tarie pe germani, ca sîrbii nu se vor lasa omorîti atît de usor. Prin aceste laude aduse Iugoslaviei, presa înfiera în mod indirect Germania... Cercurile oficiale considerau revolutia de la 27 martie drept o greseala nebuneasca. Poporul român era entuziasmat. Iuliu Maniu, conducatorul P.N.T, a organizat manifestatii studentesti în favoarea Iugoslaviei. Guvernul român a hotarît sa închida temporar Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si Scoala Superioara de Comert. În timpul noptii, persoane necunoscute au scris pe peretii caselor Traiasca Iugoslavia!. În timpul zilei aceste lozinci erau sterse de politie. Într-un restaurant în care am luat masa, cînd am cerut nota de plata, am vazut spre surprinderea mea ca pe ea era scris de casier Vivent les Serbes ! si chelnerii au refuzat sa primeasca bacsis".

Guvernul Simovici a cerut asistenta Sovietelor, care au raspuns prin încheierea, la 6 aprilie 1941, a unui Pact de amicitie si neagresiune. Hitler, considerînd acest fapt ca o ofensa grava, a dat ordin trupelor sale, care erau deja masate de-a lungul frontierei de nord a Iugoslaviei, sa înceapa imediat Blitzkriegul, contra tarii "tradatoare". Rusia Sovietica nu a intervenit în ajutorul aliatei pe motivul ca nu se angajase sa ofere acesteia decît o neutralitate binevoitoare. La 6 aprilie 1941, Germania si Italia au atacat Iugoslavia. Cîteva zile mai tîrziu, Iugoslavia a fost atacata si de Ungaria (11 aprilie 1941) si de Bulgaria (19 aprilie 1941). Iugoslavia va capitula pe 17 aprilie si va fi ocupata deplin în cursul lunii mai.

Primele obuze germane cazute asupra Iugoslaviei au fost trase de pe malurile românesti ale Dunarii. Generalul Antonescu a permis germanilor sa foloseasca teritoriul României pentru a-si lansa atacul asupra Iugoslaviei. Aviatia germana care a bombardat capitala iugoslava a ucis 17.000 de persoane. Antonescu a îndeplinit însa ordinele ce i-au fost transmise de Hitler prin Killinger, dar niciodata nu a atacat-o direct si nici nu a ocupat partea sîrbeasca a Banatului, deoarece si-a dat seama ca poporul român nu l-ar fi sustinut în aceste doua actiuni.

Ispita cu Banatul sîrbesc

Germanii si italienii au încercat sa ispiteasca pe români cu perspectiva unei împartiri a Iugoslaviei, prin care României i s-ar fi atribuit partea vestica a Banatului, teritoriu pe care tratatele de la Paris l-au atribuit sîrbilor. Prin diferite comentarii de presa se cauta a se face atmosfera favorabila acestei idei, utilizîndu-se anumite atitudini neloiale ale sîrbilor fata de români atît mai vechi, cît si mai noi; printre acestea ar fi fost si incursiuni ale avioanelor sîrbesti asupra Banatului românesc în timpul în care România suferea dubla amputare: Transilvania de Nord si Dobrogea de Sud; chipurile ar fi existat si oarecare contacte maghiaro-sîrbesti tinzînd la împartirea Banatului românesc. Dinu Bratianu si Iuliu Maniu au sfatuit însa pe Antonescu sa nu permita marea greseala de a întreprinde o actiune militara împotriva Iugoslaviei.

Presa româneasca începuse si ea, ce este drept, sa ceara partea sîrbeasca a Banatului. Ea a lansat chiar o campanie în favoarea românilor din Timoc. Ministrul secretar de stat Mihail Antonescu a primit în audienta o delegatie de români din partea sîrbeasca a Banatului. Ea a cerut ministrului sa încorporeze la România aceasta parte a Iugoslaviei. Aceeasi delegatie a fost primita si de Victor Cadere, ambasadorul român la Belgrad. El a organizat întruniri speciale ale minoritatii române din Iugoslavia la care s-au facut aceleasi revendicari.

Ministrul german din România, baronul Manfred von Killinger, a insistat pe lînga guvernul român ca sa atace Iugoslavia. Generalul Antonescu însa a vrut cu orice pret sa evite un razboi cu tara vecina. El a respins oferta germana de a ocupa partea sîrbeasca din Banat, de unde se retrasese armata iugoslava. Spera, totusi, sa nu distruga în mod iremediabil legatura de prietenie dintre România si Iugoslavia. Formuleaza o singura conditie, acceptata de Berlin: Ungaria sa nu anexeze Banatul sîrbesc.

Solidaritatea poporului român cu popoarele din Iugoslavia

Din articolul aceluiasi Pavlovici (pe care îl vom folosi si în alte parti ale acestui studiu) aflam pe larg si despre unele dovezi ale solidaritatii românilor cu vecinii lor din sud-vest, agresati de germani, unguri si bulgari: "Retragerea armatei iugoslave era considerata ca temporara si românii se asteptau la o batalie hotarîtoare din  partea ei. Un bombardier iugoslav s-a prabusit lînga Cîmpulung, în muntii Carpati. Toti membrii echipajului au fost gasiti morti. Noua cadavre carbonizate au fost înmormîntate cu onoruri militare de catre sateni. În biserica satului, plina pîna la refuz, dupa oficierea serviciului religos funebru, preotul local, un român, a tinut urmatoarea predica: Jur ca noi, adica fiecare om din sat si eu, preotul lor, vom veghea cu devotament asupra ramasitelor acestor ilustri luptatori. Ei au cazut pentru apararea patriei lor. Ei au murit din cauza acestui dusman nefast al omenirii care se numeste Adolf Hitler. Mamele, sotiile, surorile si fiicele acestor eroi sa stie ca mamele, sotiile, surorile si fiicele noastre vor apara sfintele lor morminte. Vom pune flori pe aceste morminte pîna la victoria celora de partea carora sta dreptatea. Apoi, daca altfel le va fi dorinta, ramasitele acestor oameni care le-au fost scumpi, vor fi transportate în propria lor tara eliberata, marita si iubita.

Un alt bombardier iugoslav s-a prabusit lînga Constanta, Pilotul a murit, iar toti membrii echipajului au fost grav raniti. Desi Constanta era plina de trupe germane, pilotul mort a fost înmormîntat cu onoruri militare. La procesiunea militara, în fruntea careia se afla muzica militara, au participat toti ofiterii regimentului de cavalerie, al carui colonel suprem era regina Maria a Iugoslaviei. Au mai participat si reprezentanti oficiali ai unitatilor românesti stationate la Constanta, împreuna cu un mare numar de civili. Colonelul Adrian Dumitriu, comandant al regimentului de cavalerie a fost tras la raspundere pentru aceasta demonstratie pro-iugoslava si scos la pensie...

 Deseori se produceau ciocniri deschise între multi oameni simpli si germani. Felul în care acestia îi tratau pe prizonierii de razboi iugoslavi era adesea odios. Au fost momente cînd românii se certau cu paznicii ca acestia sa dea pîine prizonierilor iugoslavi înfometati. O data, pe cînd un grup de prizonieri trecea prin orasul Giurgiu de pe malul Dunarii, un soldat român vazîndu-i în ce stare erau, s-a napustit într-o brutarie, a scos din buzunar toti bani pe care-i avea si i-a spus brutarului: Ia toti banii acestia si da-mi pîine de ei. Ce vreti sa faceti cu atîta pîine, a întrebat brutarul. O iau pentru sîrbi. Brutarul privind pe fereastra a vazut o coloana lunga de ofiteri si soldati iugoslavi miscîndu-se încet pe drum. Fara nici o sovaire, a alergat în strada si a început sa le împarta tot stocul lui de pîine, proaspat scoasa. În curînd, i s-au alaturat si alti români si formînd un lant, au trecut pîinile din mîna în mîna pîna la cei din coloana."

Motivul ruperii relatiilor: recunoasterea de catre România a Croatiei
lui Ante Pavelici

La 27 aprilie 1941, membrii ambasadei iugoslave au primit instructiuni din partea guvernului iugoslav ca ruperea relatiilor diplomatice cu România sa se faca numai în cazul cînd aceasta din urma va recunoaste statul croat, proclamat independent pe 10 aprilie 1941, sau daca România va ocupa vreo parte din teritoriul iugoslav. Contextul era totusi putin bizar. Aceste instructiuni erau date în conditiile în care regele Petru al II-lea al Iugoslaviei si guvernul lui Dusan Simovici erau deja în exil la Ierusalim, înca din 17 aprilie 1941. La Belgrad se instalase deja un guvern marioneta care colabora cu autoritatea militara de ocupatie germana. Iugoslavia a fost apoi împartita între Germania, Italia si Ungaria, iar Croatia devenea un stat satelit al Germaniei sub dictatura lui Ante Pavelici, seful ustasilor.

În seara zilei de 6 mai 1941, postul de radio Bucuresti a difuzat o declaratie oficiala din care reiesea ca guvernul român luase hotarîrea de a recunoaste Croatia lui Ante Pavelici. Sa spunem totusi ca Antonescu a fost mult timp, aproape trei saptamîni, singurul conducator din alianta progermana, care se abtinuse sa o faca, asa cum de altfel facusera imediat Laszlo Bardossy prim-ministru al Ungariei, episcopul Josef Tiso, conducator al Slovaciei si regele Boris al III-lea al Bulgariei. Venise vremea rupturii dintre români si sîrbi. Era pentru prima data în istorie cînd urma sa se rupa relatiile diplomatice dintre aceste doua tari legate printr-o prietenie istorica si prin religie, prin lupta comuna si suferintele din trecut, precum si prin interesele lor similare. Ambasadorul iugoslav la Bucuresti, Avakumovici, a aranjat cu legatia Statelor Unite ca acesta sa se ocupe de interesele iugoslave în România. Acest aranjament a fost facut cu primul secretar al legatiei SUA, Webb Benton.

Avakumovici,  la Antonescu si regele Mihai

În ziua de 14 mai 1941, ambasadorul iugoslav a avut ultima întrevedere cu Antonescu. Acesta din urma i-a amintit de ultima convorbire pe care a avut-o imediat dupa evenimentele din 27 martie 1941, la care a adaugat în acel moment: "Vedeti ca am avut dreptate. V-am spus ca nu veti fi în stare sa rezistati puterii germane. Regret foarte mult ca ruptura dintre tarile noastre s-a produs în timpul functiei mele". "Nu noi am fost aceia care am provocat ruptura" a raspus ambasadorul. Si a continuat: " Am trecut cu vederea faptul ca germanii s-au folosit de aerodromurile românesti pentru a bombarda Belgradul. Am trecut cu vederea si faptul ca ei au atacat Iugoslavia de pe malul românesc al Dunarii. Un singur lucru nu-l puteam trece cu vederea si anume recunoasterea Croatiei ca stat independent". "Eu m-am alaturat Axei, a raspuns generalul, si în consecinta ader la politica ei. Ceva mai mult, sînt absolut sigur de victoria Germaniei". 

În aceeasi seara, diplomatul român Alexandru Cretzianu a venit la ambasada iugoslava pentru a-si lua ramas bun de la ambasador în numele guvernului român. Dupa ce au terminat convorbirea oficiala, Avakumovici, care era în relatii de prietenie cu Cretzianu, l-a întrebat: "Spune-mi te rog, si aceasta ca prieten, ce era nevoie de recunoasterea independentei Croatiei lui Pavelici?". Cretzianu a spus pe un ton linistit si sincer: "Daca sînteti prietenul nostru si sînt sigur de acest lucru, de ce puneti o astfel de întrebare cînd stiti foarte bine ca hotarîrea nu depinde de noi?"

Pe la orele 8 seara, Avakumovici a fost primit de rege. Ambasadorul s-a mirat de aceasta convocare, deoarece nu se obisnuia ca suveranul sa-si ia ramas bun de la un ambasador care a rupt relatiile diplomatice cu tara sa. Audienta a fost scurta si graitoare prin ea însasi. Curînd, s-a putut vedea ca generalul Antonescu a preferat sa nu o informeze pe Majestatea Sa ca s-au rupt relatiile diplomatice dintre cele doua tari. Regele credea ca ambasadorul va pleca, dar ca în locul lui va ramîne un însarcinat cu afaceri. A fost surprins cînd a aflat adevarul si a protestat ca generalul Antonescu nu-l tinea la curent cu evenimentele în curs. De asemenea, ca ziarele nu-i erau aduse regulat. De aceea, nu stia absolut nimic de ruptura dintre Iugoslavia si România. El a evitat sa discute chestiuni politice si l-a rugat pe ambasador sa transmita cele mai calduroase salutari varului sau primar, regele Petru al II-lea. Maria, mama regelui iugoslav, era sora lui Carol al II-lea, tatal regelui român Mihai I.

Membrii ambasadei iugoslave au parasit România plecînd în Palestina. Sa-l lasam însa pe Pavlovici sa descrie despartirea de România. "Cînd capitanul a ordonat de pe puntea de comanda: Cu toata viteza înainte!, Constanta s-a contopit cu vastul tarm cenusiu. Am trecut pe lînga far. În fata lui statea ca un simbol al propriilor noastre nenorociri, o silueta singuratica: o santinela germana. Purta uniforma gri de campanie si sinistrele cizme negre. Nu i se vedea fata din cauza tipicei caschete mari de otel. Am stat cu ambasadorul nostru multa vreme pe puntea superioara a vasului Regele Carol I uitîndu-ne în tacere la apa marii în timp ce vasul îsi croia drum prin valurile Marii Negre. În seara aceea, ultimul nostru gînd a fost la România, tara care a fost cîndva semeata si libera."Comentarii

Mentalitate Romana nu ne duce nicăieri !!!!!

Problema ieste ca aud o grămada de comentări.
Dar nu am auzit nici unul de Romani din Serbia pe care vreau sa le șteargă naționalitatea ,obiceiurile și identitatea.
Romani dacă nu înțelegem ca trebuie sa ne ajutam între noi nu sa ne fura sa luam șpaga si mai departe .
Pe romani nu ne vreau an nici o țara civilizata !!!! Pot sa chitești ziarele Spaniole,Franceze,Italiane,Germane ,Engleze Romani peste unde trecem lăsam si facem rușine !!!!!
Pe drumul asta nu ne duce nicăieri doar o sa se obosească de noi si de minciunile Romanilor si ne vor an închide ușa deja peste tot sân obosiți de noi Romani doar trebuie sa chitești știrile din strai nate.
Pui Romani an Spania si o sa vezi rușine peste rușine nu o sa găsești ceva bun despre noi !!!!!
Si dacă te pui sa citești comentariile ce opină stai ni despre Romani si ce imagine avem pot sa mori .

Postat de: Anonymous, 08 Aprilie 2014 |

aici vocia romaniei

Sirbi sint ortodoxi noi Romanii ortodoxis doar conducerea nu este ortodocxa.

Postat de: Anonymous, 31 Decembrie 2013 |

Ceausescu!

Grija sarbilor ar trebui noi romanii sa o avem acum??? Perversi si falsi suntem toti..sarbii sunt sarbi si romanii romani,doar ca sarbii se dau bine pe langa dusmanii nostri de veci"rusii" iar alora nici nu le pasa,iar noi incercam sa ne dam bine pe langa toti si nimeni nu ne vrea... Unde e Antonescu samai faca i purificare de rasa si sa readuca tara asta frunoasa la dimensiunile ei normale si unde e Ceausescu sa o industrializeze si sa o puna cat de cat la punct si fara ajutoare straine "adica hoti" ??? Pe amandoi i-ati omorat! Acuma..vai de rasa noastra,

Postat de: Anonymous, 24 Decembrie 2011 |

CEAUSESCU

sarbii sunt mai curati ca noi sufleteste !!! noi niste perversi ! antonescu a omorat tigani si evrei ! ceausescu cu toti comunistii din 44 pana azi au distrus creierii acestui popor ! au fost promovati oameni ca tine ce iubeste sa fie in fata fara sa faca nimic !

Postat de: Anonymous, 12 Februarie 2014 |

curvele sarbesti

da,de aia ii persecuta si distrug pe fratii nostri rumani din Timoc..sarbii sunt curve balcanice de cea mai joasa speta..au anexat Timocul,Banatul de vest..au incercat sa puna mana pe tot Banatul,desi erau 17% din populatie..curve..plus ca sunt ucigasi:nimeni nu i-a depasit in cruzine si bestialitate ,in timpul razboiului civil iugoslav..

Postat de: Anonymous, 13 Februarie 2014 |

anti-propaganda occidentala

Tu încă mai crezi la aceste propagande inventate de cei fraieri de occidentali ca să expandă imperialismul peste Balcani? gata cu propaganda asta a timocului.

Postat de: Anonymous, 13 Aprilie 2014 |

diversionistule !

NU este "propaganda occidentala", ci ADEVARUL la fata locului ! Inceteaza tu cu diversiunile pe forum !

Postat de: Anonymous, 07 Iunie 2014 |

asa este, perfect adevarat,

asa este, perfect adevarat, subscriu...

Postat de: Anonymous, 23 Decembrie 2012 |

salut

Sunt de parere ca nu suntem nici prieteni nici dusmani cu sarbii, suntem vecini care nu se deranjeaza unii pe altii, atata tot.Ei au prietenii mult mai stranse, cu Grecia si Rusia...

Postat de: Anonymous, 29 Noiembrie 2011 |

felicitari

cam asta e adevarul..doar ca au cam muscat din noi,sarbele(Tmocul si Banatul de vest).in plus,desi negri si cam nespalati,ne tin,culmea, pe noi de tigani,tiganii sarbi!! trebe tinutui la repect de o armata rumana puternica...sunt o javra de tara de 7 milioane.cu minoritati asuprite si asimilate..nu sunt liga nostra,desi latra si se agita..

Postat de: Anonymous, 13 Februarie 2014 |

prietenie cu rusia?

Din momentul cand Serbia si-a depus candidatura pentru UE relatile cu rusia s-au stricat....

Postat de: Anonymous, 06 Septembrie 2013 |

Anonim

Sa nu uitam de securistii iugoslavi care taiau gitul la granicerii romani in numele Serbiei mari.

Postat de: Anonymous, 07 Septembrie 2011 |

mica intelegere

eu cred ca romanii cand au facut mica intelegere s-au gandit doar la ce este bine pentru tara

Postat de: Anonymous, 14 Aprilie 2011 |

unul din primele lucruri

pe care un sirb ti le spune este urmatorul; noi cu Romania nu am avut niciodata probleme!
este perceptia la nivelul masei de oameni.

ce facem, raminem cramponati intr-o disputa istorica ce nu aduce beneficii nimanui sau incercam sa construim pe un fond popular favorabil unei vieti normale intre vecini???? si asa nu avem prea multi prieteni in jurul nostru....

granita cu Serbia, dupa parerea mea, ar trebui sa dispara! semanam atit de mult cum nu va inchipuiti...

Postat de: Anonymous, 28 Februarie 2011 |

Esti naiv...

Sirbii nu ne sunt si nu ne-au fost prieteni niciodata.
Sunt niste pui de rusi si o potentiala forta ostila la granita de vest a tarii, niste salbatici si criminali notorii, au ucis cu o brutalitate si cruzime nemasurate sute de mii de minoritari doar pe motivul ca nu sunt ca ei, si aceasta numai acum cativa ani. Au meritat din plin toate bombele, poate chiar ar trebui sa le mai dam cateva! Sirbii reprezinta ultimul popor barbar al Europei!

Postat de: Anonymous, 17 Mai 2011 |

adevarat graiesti

Asta e adevarul..sarbii sunt niste barbari..poate mai barbari decat criminalii unguri..dar nu avem o istorie atat de incarcata cu ei,cum avem cu bestiile hungariste...sa ramanem la unguri,in principiu..

Postat de: Anonymous, 13 Februarie 2014 |

anonim

esti praf!!!!daca nu erau sarbi noi nu aveam ce papa

Postat de: Anonymous, 25 Iunie 2013 |

sarbe kurve

atsa e chiar ultimul gunoi pe care il aud..sarbii sunt niste derbedei balcanici.Punctum.

Postat de: Anonymous, 13 Februarie 2014 |

sarbii nu reprezinta ultimul popor barbar

animale de oameni salbatici sunt ungurii sau maghiarii...care au omorat,batjocorit,violat si terorizat populatia romana...pe motiv ca nu sunt ca ei...!rusine in primul rand romanilor care ii accepta pe langa ei si care ba chiar mai mult le vorbeste dialectul scuze limba...dar eu nu o pot numii limba...

Postat de: Anonymous, 11 Octombrie 2011 |

Dan

sunteti putin naivi....marea revolta din Timisoara , ungurii si sarbii au pornit-o !!!

sarbii nu au fost nicidata marii nostii prieteni , doar din simplul motiv ca ne-au cunoscut si necunosc forta armata!

Postat de: Anonymous, 03 Februarie 2014 |

Cine ne sunt vecinii

Sirbii in istorie sunt numiti Rascieni si tara lor a fost infiintata unde este astazi abia in 1929. Ei vin din Regiunea Raska de la granita dintre Muntenegru si Bosnia. Teritoriul actual al serbiei nu sa numit asa pt. Ca nu a existat, teritoriul de nord vest a fost parte a Ungariei si apoi al Imperiului Roman de Natiune Germana.

In vremea imparatului Lepold al II lea din sec XVII lea in localitatea Carlovit din Banatul Timisoarei sa infiintat Mitropolia si apoi Patriarhia Ortodoxa a Banatului. Sirbii nu au acceptat ca Patriarh sa fie un Ortodox Roman desi imparatul fusese de accord cu aceasta solutie deoarece proportia romaniloe era covirsitoare. Preotimea Sirba fara nici un fel de scrupule au indemnat enoriasii ortodocsi sirbi la acte criminale si care sau si petrecut.

Imparatul de la Viena sa ingrozit cind a vazut de ce sunt in stare fratii crestini si a interzis scaunul Patriarhal din Banat, desi era numit de Constantinopol de comun accord si prin acceptul Imparatului. Patriarhia Banatului de la Carlivit a avut o viata de citiva ani si numai cu conflicte deschise de sirbi impotriva romanilor. Astfel Imparatul a decis sa ramina numai la nivel de Mitropolie una pentru Romani si o altapentru Sirbi.

Sirbii din localitatae Simpetru mare jud Timis in anul 1767 au fortat pe romani se accepte limba sirbeasca in biserica ortodoxa refuzul romanilor ia umplut de minie pe sirbi care au trecut la savirsuire de crime abominabile impotriva fratilor lor Ortodocsi de etnie romaneasca. Familiile de romani au fost izgonite de la casele lor si nici pe cei morti nu au avut dreptul sai ingroape in cimitir. Aceste Familii de Romani ortodocsi sau refugiat pe pamintul unui Baron Maghiar din imprejurimi si acesta le-a inlesnit dreptul de a forma o noua asezare pe paminturile sale astazi aceasta asezare se numeste comuna Pesac din jud Timis.

Sirbii in Banat in timpul celui de al II lea razboi au atacat casele Banatenilor avuti (Germani, Romani Maghiari si Bulgari) si au furat utilaje, animale, mobile si orice bun de valoare au gasit.
Toate aceate fapte atit Biserica Ortodoxa Romana cit si statul roman de astazi a interzis sa fie relatate din motive diplomatice de buna vecinatate.

Am putea adauga ca sirbii si autoritatile sirbesti siau demonstrate atit in vremurile trecute cit si in cele actuale dispretul fata de identitatea romaneasca. Sirbii se comporta dispretuitor fata de romani in Banat, numai in America de Nord sirbii a schimbat placa in relatia cu romanii de ce oare, probabil ca se simt mici si fara putere si au nevoie de aliati ceea ce este un lucru foarte bun. Dar ce se intimpla in Banat este o cu totul alta poveste. Sapati mai adinc si va veti ingrozii de ce fel de suflet exista in slavii din sud. Sirbii nu au fost vreodata si nu sunt nici in present crestini, sunt doar o turma de indivizi dispusi sasi devoreze semenii. Vedeti conflictele cu romanii frati lor ortodocsi cit si cele din Voievodina cu maghiarii si germanii. Dar si cele din interiorul fostei iugoslavii, croatii, bosniecii, muntenegrenii, timocenii, macedonienii si albanezii.

Sirbii si la ora actuala sunt un popor de salbatici care nu au ajuns inca sa cunoasca smerenia crestina, nu au suflet de crestini, sunt dispretuitori fata de oricine nu este ca ei sunt impulsivi, urasc fara limita si sunt predispusi la fapte monstruoase si inumane tipic popoarelor barbare.

Postat de: Anonymous, 27 Februarie 2011 |

Cine ne sunt vecinii

Sirbii in istorie sunt numiti Rascieni si tara lor a fost infiintata unde este astazi abia in 1929. Ei vin din Regiunea Raska de la granita dintre Muntenegru si Bosnia. Teritoriul actual al serbiei nu sa numit asa pt. Ca nu a existat, teritoriul de nord vest a fost parte a Ungariei si apoi al Imperiului Roman de Natiune Germana.

In vremea imparatului Lepold al II lea din sec XVII lea in localitatea Carlovit din Banatul Timisoarei sa infiintat Mitropolia si apoi Patriarhia Ortodoxa a Banatului. Sirbii nu au acceptat ca Patriarh sa fie un Ortodox Roman desi imparatul fusese de accord cu aceasta solutie deoarece proportia romaniloe era covirsitoare. Preotimea Sirba fara nici un fel de scrupule au indemnat enoriasii ortodocsi sirbi la acte criminale si care sau si petrecut.

Imparatul de la Viena sa ingrozit cind a vazut de ce sunt in stare fratii crestini si a interzis scaunul Patriarhal din Banat, desi era numit de Constantinopol de comun accord si prin acceptul Imparatului. Patriarhia Banatului de la Carlivit a avut o viata de citiva ani si numai cu conflicte deschise de sirbi impotriva romanilor. Astfel Imparatul a decis sa ramina numai la nivel de Mitropolie una pentru Romani si o altapentru Sirbi.

Sirbii din localitatae Simpetru mare jud Timis in anul 1767 au fortat pe romani se accepte limba sirbeasca in biserica ortodoxa refuzul romanilor ia umplut de minie pe sirbi care au trecut la savirsuire de crime abominabile impotriva fratilor lor Ortodocsi de etnie romaneasca. Familiile de romani au fost izgonite de la casele lor si nici pe cei morti nu au avut dreptul sai ingroape in cimitir. Aceste Familii de Romani ortodocsi sau refugiat pe pamintul unui Baron Maghiar din imprejurimi si acesta le-a inlesnit dreptul de a forma o noua asezare pe paminturile sale astazi aceasta asezare se numeste comuna Pesac din jud Timis.

Sirbii in Banat in timpul celui de al II lea razboi au atacat casele Banatenilor avuti (Germani, Romani Maghiari si Bulgari) si au furat utilaje, animale, mobile si orice bun de valoare au gasit.
Toate aceate fapte atit Biserica Ortodoxa Romana cit si statul roman de astazi a interzis sa fie relatate din motive diplomatice de buna vecinatate.

Am putea adauga ca sirbii si autoritatile sirbesti siau demonstrate atit in vremurile trecute cit si in cele actuale dispretul fata de identitatea romaneasca. Sirbii se comporta dispretuitor fata de romani in Banat, numai in America de Nord sirbii a schimbat placa in relatia cu romanii de ce oare, probabil ca se simt mici si fara putere si au nevoie de aliati ceea ce este un lucru foarte bun. Dar ce se intimpla in Banat este o cu totul alta poveste. Sapati mai adinc si va veti ingrozii de ce fel de suflet exista in slavii din sud. Sirbii nu au fost vreodata si nu sunt nici in present crestini, sunt doar o turma de indivizi dispusi sasi devoreze semenii. Vedeti conflictele cu romanii frati lor ortodocsi cit si cele din Voievodina cu maghiarii si germanii. Dar si cele din interiorul fostei iugoslavii, croatii, bosniecii, muntenegrenii, timocenii, macedonienii si albanezii.
Sirbii si la ora actuala sunt un popor de salbatici care nu au ajuns inca sa cunoasca smerenia crestina, nu au suflet de crestini, sunt dispretuitori fata de oricine nu este ca ei sunt impulsivi, urasc fara limita si sunt predispusi la fapte monstruoase si inumane tipic popoarelor barbare.

Postat de: Anonymous, 27 Februarie 2011 |

Cine ne sunt vecinii

Sirbii in istorie sunt numiti Rascieni si tara lor a fost infiintata unde este astazi abia in 1929. Ei vin din Regiunea Raska de la granita dintre Muntenegru si Bosnia. Teritoriul actual al serbiei nu sa numit asa pt. Ca nu a existat, teritoriul de nord vest a fost parte a Ungariei si apoi al Imperiului Roman de Natiune Germana.

In vremea imparatului Lepold al II lea din sec XVII lea in localitatea Carlovit din Banatul Timisoarei sa infiintat Mitropolia si apoi Patriarhia Ortodoxa a Banatului. Sirbii nu au acceptat ca Patriarh sa fie un Ortodox Roman desi imparatul fusese de accord cu aceasta solutie deoarece proportia romaniloe era covirsitoare. Preotimea Sirba fara nici un fel de scrupule au indemnat enoriasii ortodocsi sirbi la acte criminale si care sau si petrecut.

Imparatul de la Viena sa ingrozit cind a vazut de ce sunt in stare fratii crestini si a interzis scaunul Patriarhal din Banat, desi era numit de Constantinopol de comun accord si prin acceptul Imparatului. Patriarhia Banatului de la Carlivit a avut o viata de citiva ani si numai cu conflicte deschise de sirbi impotriva romanilor. Astfel Imparatul a decis sa ramina numai la nivel de Mitropolie una pentru Romani si o altapentru Sirbi.

Sirbii din localitatae Simpetru mare jud Timis in anul 1767 au fortat pe romani se accepte limba sirbeasca in biserica ortodoxa refuzul romanilor ia umplut de minie pe sirbi care au trecut la savirsuire de crime abominabile impotriva fratilor lor Ortodocsi de etnie romaneasca. Familiile de romani au fost izgonite de la casele lor si nici pe cei morti nu au avut dreptul sai ingroape in cimitir. Aceste Familii de Romani ortodocsi sau refugiat pe pamintul unui Baron Maghiar din imprejurimi si acesta le-a inlesnit dreptul de a forma o noua asezare pe paminturile sale astazi aceasta asezare se numeste comuna Pesac din jud Timis.

Sirbii in Banat in timpul celui de al II lea razboi au atacat casele Banatenilor avuti (Germani, Romani Maghiari si Bulgari) si au furat utilaje, animale, mobile si orice bun de valoare au gasit.
Toate aceate fapte atit Biserica Ortodoxa Romana cit si statul roman de astazi a interzis sa fie relatate din motive diplomatice de buna vecinatate.

Am putea adauga ca sirbii si autoritatile sirbesti siau demonstrate atit in vremurile trecute cit si in cele actuale dispretul fata de identitatea romaneasca. Sirbii se comporta dispretuitor fata de romani in Banat, numai in America de Nord sirbii a schimbat placa in relatia cu romanii de ce oare, probabil ca se simt mici si fara putere si au nevoie de aliati ceea ce este un lucru foarte bun. Dar ce se intimpla in Banat este o cu totul alta poveste. Sapati mai adinc si va veti ingrozii de ce fel de suflet exista in slavii din sud. Sirbii nu au fost vreodata si nu sunt nici in present crestini, sunt doar o turma de indivizi dispusi sasi devoreze semenii. Vedeti conflictele cu romanii frati lor ortodocsi cit si cele din Voievodina cu maghiarii si germanii. Dar si cele din interiorul fostei iugoslavii, croatii, bosniecii, muntenegrenii, timocenii, macedonienii si albanezii.
Sirbii si la ora actuala sunt un popor de salbatici care nu au ajuns inca sa cunoasca smerenia crestina, nu au suflet de crestini, sunt dispretuitori fata de oricine nu este ca ei sunt impulsivi, urasc fara limita si sunt predispusi la fapte monstruoase si inumane tipic popoarelor barbare.

Postat de: Anonymous, 27 Februarie 2011 |

Invata intai gramatica limbii

Invata intai gramatica limbii romane si apoi comenteaza ....

Postat de: Anonymous, 26 Mai 2013 |

traiasca Romania si Serbia

traiasca Romania si Serbia

Postat de: Anonymous, 27 Februarie 2011 |

Zivjela Hrvatska !Traiasca Croatia !

Yugoslavia nu a fost ceea ce se credea in Ro. Yugoslavia a fost o inchisoare. Nu mai batjocoriti ustasii. Ustasii au fost anticomunisti!!! Cine este projugoslav este antiroman sau idiot!!!!

Postat de: Anonymous, 27 Februarie 2011 |

Geo

Ustasii tai inainte de toate au fost niste criminali.

Postat de: Anonymous, 12 Martie 2011 |

Destinul

Buna, ma scusati daca nu scriu bine dar sunt un Frances care traieste si lucreaza in Romania de putin mai mult de doi ani. Am stat si in Serbia si sincer nu am avut probeme nici aici si nici acolo.
As dori sa spun si parerea mea dupa ca am citit toate comentariile de mai sus.
Fiecare popor isi alege destinul....
In Italia au avut o dictatura care ca si oricare dictatura nu este niciodata pozitiva, in Germania au avut si ei o dictatura mai nasoala decat a Italienilor, Spanioli l-au avut pe Franco si asa mai departe...
Aici, decat stiu eu si sincer nu pot sa spun ca stiu tot dar stiu destul de mult, ati avut dicataturi in sir!
Dar de ce nu v-ati rebelat mai de vreme? De ce ati lasat sa treaca atata timp? Dar pana la urma ati obtinut "democratie" aia visata de multi ani! Bine dar acuma ca o aveti, Voi numit asta Democratie? Unde este democratia? Toate telefoanele sunt ascultate, lumea moare de foame, oamini sa imbogatesc peste noapte si nimeni nu stie si daca stie nu spun cum, politicieni si oameni lor fac ce vreau si nimeni nu spun nimic.....
Atunci de ce va plingeti? Am observat un lucru groaznic! Romani sa fura intre ei oriunde sa duc! Sarbi in schimb sunt foarte solidali, sa ajuta intre ei si daca nu se cunosc, Sarbi sa fie!
Intro zi eram la Londra si eram la coada sa intru la un club, bodygarzi erau in proportie de 90% Sarbi si din Montenegro, eu pe vremea respectiva lucram la Belgrad si find ca vorbesc Sarbeste eram angajat intro convorbire telefonica cu un prieten de al meu di Novi Sad. Bine, cand bodygarzi au auzit ca vorbeam in limba lor au crezut ca eram de a lor si m-au "scos din coada" pe mine si pe inca 6 prieteni de ai mei si ne au insotit pana la intrare! Sincer m-am mirat dar pentru ei era un lucru normal.... Cand au aflat ca de fapt nu eram Sarb dar numai un simplu om ca vorbea limba lor, au fost si mai fericiti! Inca acuma mai vorbesc cu ei, si m-au si invitat la ei si m-au primit cu o ospitalitate foarte calduroasa!
Sarbi sunt un popor foarte mandu de a fi Sarb si primesc toti cu bratele deschise dar trebuie sa respecti regulile lor! daca cumva sari calul, s-a terminat........
Multumesc.
Voi credeti ca intre Romani s-ar fi intamplat acelas lucru? In cel mai bun caz daca bodygarzi erau Romani ar fi cerut bani pentru a lasa pe cineva sa intre mai repede si sa nu stea la coada

Postat de: Anonymous, 27 Februarie 2011 |

Esti Frances cum sunt eu Chines !

Dupa 2 ani in RO, scrii MULT prea bine ! Esti poate roman din Voivodina in Franta sau sarb din Voivodina.

Postat de: Anonymous, 07 Iunie 2014 |

Exact asa

Este exact cum ai observat si tu: sarbii sunt ultra nationalisti. Sunt prieteni cu oricine le vorbeste limba si le accepta regulile. In caz contrar, mai ales daca ii contrazici in materie de tara sau natiune devin f irascibili si chiar violenti.
Nici ei, nici alti vecini nu ne pot inghiti, pt simplu motiv ca sunt niste popoare migratoare asezate peste masa daco romana. Prezenta noastra le reaminteste mereu al cui a fost pamantul la nord si sud de Dunare, la vest si est de Carpati.
Si da, om fi noi mai hoti si mai guralivi ca altii, dar suntem si mai sufletisti, mai ales cu strainii. Spre deosebire de cei "civilizati", care in varii ocazii si-au dezvelit strafundurile barbare si mongoloide, ucigandu-si cu sadism feroce semenii.

Postat de: Anonymous, 12 Februarie 2014 |

me

Acum nea venit noua randu ca romani sa romanizam europa si nu numai

Postat de: Anonymous, 11 Martie 2014 |

francezul sarbo - roman

Da , asa-i , romanii au monopolul viciului si raului in ei . Cei ce ne inconjoara - ungurii , bulgarii , ucrainienii , sarbii , sunt adapati cu totii la fantana virtutilor .
Tii , da ce le stii , tu " frances " , in romana ... In plus , ca tot " francesul " te intelegi in sarba cu gardienii discotecilor din Anglia ...Da , pe langa agentii serviciului vecin care semneaza " un roman " , " banatan " sau " ardelean " cu aceleasi mesaje venite din anii 40 ai lui Horthy mesajul tau este ceva inedit .

Postat de: Anonymous, 01 Martie 2011 |

francezul sarbo-ruso-,,roman''

Semnatura e inedita ,textul e vechi ...de pe vremea lui tatucu' Stalin...Lucreaza baietii, nu se lasa...

Postat de: Anonymous, 23 Aprilie 2013 |

Cine ne sunt vecinii?

Sirbii in istorie sunt numiti Rascieni si tara lor a fost infiintata unde este astazi abia in 1929. Ei vin din Regiunea Raska de la granita dintre Muntenegru si Bosnia. Teritoriul actual al serbiei nu sa numit asa pt. Ca nu a existat, teritoriul de nord vest a fost parte a Ungariei si apoi al Imperiului Roman de Natiune Germana.

In vremea imparatului Lepold al II lea din sec XVII lea in localitatea Carlovit din Banatul Timisoarei sa infiintat Mitropolia si apoi Patriarhia Ortodoxa a Banatului. Sirbii nu au acceptat ca Patriarh sa fie un Ortodox Roman desi imparatul fusese de accord cu aceasta solutie deoarece proportia romaniloe era covirsitoare. Preotimea Sirba fara nici un fel de scrupule au indemnat enoriasii ortodocsi sirbi la acte criminale si care sau si petrecut.

Imparatul de la Viena sa ingrozit cind a vazut de ce sunt in stare fratii crestini si a interzis scaunul Patriarhal din Banat, desi era numit de Constantinopol de comun accord si prin acceptul Imparatului. Patriarhia Banatului de la Carlivit a avut o viata de citiva ani si numai cu conflicte deschise de sirbi impotriva romanilor. Astfel Imparatul a decis sa ramina numai la nivel de Mitropolie una pentru Romani si o altapentru Sirbi.

Sirbii din localitatae Simpetru mare jud Timis in anul 1767 au fortat pe romani se accepte limba sirbeasca in biserica ortodoxa refuzul romanilor ia umplut de minie pe sirbi care au trecut la savirsuire de crime abominabile impotriva fratilor lor Ortodocsi de etnie romaneasca.
Sirbii in Banat in timpul celui de al II lea razboi au atacat casele Banatenilor avuti (Germani, Romani Maghiari si Bulgari) si au furat utilaje, animale, mobile si orice bun de valoare au gasit.
Toate aceate fapte atit Biserica Ortodoxa Romana cit si statul roman de astazi a interzis sa fie relatate din motive diplomatice de buna vecinatate.

Am putea adauga ca sirbii si autoritatile sirbesti siau demonstrate atit in vremurile trecute cit si in cele actuale dispretul fata de identitatea romaneasca. Sirbii se comporta dispretuitor fata de romani in Banat, numai in America de Nord sirbii a schimbat placa in relatia cu romanii de ce oare, probabil ca se simt mici si fara putere si au nevoie de aliati ceea ce este un lucru foarte bun. Dar ce se intimpla in Banat este o cu totul alta poveste. Sapati mai adinc si va veti ingrozii de ce fel de suflet exista in slavii din sud. Sirbii nu au fost vreodata si nu sunt nici in present crestini, sunt doar o turma de indivizi dispusi sasi devoreze semenii. Vedeti conflictele cu romanii frati lor ortodocsi cit si cele din Voievodina cu maghiarii si germanii. Dar si cele din interiorul fostei iugoslavii, croatii, bosniecii, muntenegrenii, timocenii, macedonienii si albanezii.

Sirbii si la ora actuala sunt un popor de salbatici care nu au ajuns inca sa cunoasca smerenia crestina, nu au suflet de crestini, sunt dispretuitori fata de oricine nu este ca ei sunt impulsivi, urasc fara limita si sunt predispusi la fapte monstruoase si inumane tipic popoarelor barbare.

Postat de: Anonymous, 26 Februarie 2011 |

Nu este adevarat

"Sirbii si la ora actuala sunt un popor de salbatici care nu au ajuns inca sa cunoasca smerenia crestina, nu au suflet de crestini, sunt dispretuitori fata de oricine nu este ca ei sunt impulsivi, urasc fara limita si sunt predispusi la fapte monstruoase si inumane tipic popoarelor barbare"

Presupun ca tu nu ai fost niciodata in serbia si habar n-ai ce spui.
In vacanta asta am fost in Viena si la intoarcere m-am decis sa vad si Belgradu si tin sa te informez ca Sarbi sunt niste oamnei foaaarte calzi (spre deosebire de austrieci) se comporta frumos cu tine si nu se consindera superiori tie.

Iar chestia cu religia (chiar daca nu e adevarata) e o mare prostia, fiecare are dreptu sa creada in ce vrea

Postat de: Anonymous, 06 Septembrie 2013 |

Cine ne sunt vecinii slavi in Banat

Sirbii in istorie sunt numiti Rascieni si tara lor a fost infiintata unde este astazi abia in 1929. Ei vin din Regiunea Raska de la granite dintre Muntenegru si Bosnia. Tritoriul actual al serbiei nu sa numit asa pt. Ca nu a existat, teritoriul de nord vest a fost parte a Ungariei si apoi al Imperiului Roman de natiune Germana.

In vremea imparatului Lepold al II lea din sec XVII lea in localitatea Carlovit din Banatul Timisoarei sa infiintat Mitropolia si apoi Patriarhia Ortodoxa a Banatului. Sirbii nu au acceptat ca Patriarh sa fie un Ortodox Roman desi imparatul fusese de accord cu aceasta solutie deoarece proportia romaniloe era covirsitoare. Preotimea Sirba fara nici un fel de scrupule au indemnat enoriasii ortodocsi sirbi la acte criminale si care sau si petrecut.

Imparatul de la Viena sa ingrozit cind a vazut de ce sunt in stare fratii crestini si a interzis scaunul Patriarhal din Banat, desi era numit de Constantinopol de comun accord si prin acceptul Imparatului. Patriarhia Banatului de la Carlivit a avut o viata de citiva ani si numai cu conflicte deschise de sirbi impotriva romanilor. Astfel Imparatul a decis sa ramina numai la nivel de Mitropolie pentru Romani una si pentru Sirbi una.

Sirbii din localitatae Simpetru mare jud Timis in anul 1767 au fortat pe romani se accepte limba sirbeasca in biserica ortodoxa refuzul romanilor ia umplut de minie pe sirbi care au trecut la savirsuire de crime abominabile impotriva fratilor lor Ortodocsi de etnie romaneasca.
Sirbii in Banat in timpul celui de al II lea razboi au atacat casele Banatenilor avuti (Germani, Romani Maghiari si Bulgari) si au furat utilaje, animale, mobile si orice bun de valoare au gasit.
Toate aceate fapte atit Biserica Ortodoxa Romana cit si statul roman de astazi a interzis sa fie relatate din motive diplomatice de buna vecinatate.

Am putea adauga ca sirbii si autoritatile sirbesti siau demonstrate atit in vremurile trecute cit si in cele actuale dispretul fata de identitatea romaneasca. Sirbii se comporta dispretuitor fata de romani in Banat, numai in America de Nord sirbii a schimbat placa in relatia cu romanii de ce oare, probabil ca se simt mici si fara putere si au nevoie de aliati ceea ce este un lucru foarte bun. Dar ce se intimpla in Banat este o cu totul alta poveste. Sapati mai adinc si va veti ingrozii de ce fel de suflet exista in slavii din sud. Sirbii nu au fost vreodata si nu sunt nici in present crestini, sunt doar o turma de indivizi dispusi sasi devoreze semenii. Vedeti conflictele cu romanii frati lor ortodocsi cit si cele din Voievodina cu maghiarii si germanii. Dar si cele din interiorul fostei iugoslavii, croatii, bosniecii, muntenegrenii, timocenii, macedonienii si albanezii.

Sirbii si la ora actuala sunt un popor de salbatici care nu au ajuns inca sa cunoasca smerenia crestina, nu au suflet de crestini, sunt dispretuitori fata de oricine nu este ca ei sunt impulsivi, urasc fara limita si sunt predispusi la fapte monstruoase si inumane tipic popoarelor barbare. Sunt focosi si irationali aceste atribute de multe ori sunt interpretate de nestiutori ca fiind atribute de oameni calzi. Dar dupa ce traiesti cu iei constati ca sunt fara scrupule si fara respect.

Postat de: Anonymous, 26 Februarie 2011 |

Ministrul Germaniei

MInistrul german Wilhelm Fabiricius era de fapt MInistrul Germaniei la Bucuresti, ADICA AMBASADORUL GERMAN. Autorul face aici o mare confuzie.

Postat de: Anonymous, 26 Februarie 2011 |

Va pupa tata vostru

Vad ca toti miticii si moldovenii comenteaza aici. Cu riscul de a leza si romanii din banat, am sa adresez un indemn miticilor si moldovenilor veniti cu trenul in vestul romaniei sperand la o viata in care vor merge pe strada incaltati :
Haideti sa nu o luam dupa istorie (unde romania alaturi de franta sant 2 pete pe obrazul istoriei : intoarcerea armelor impotriva nemtilor iar la francezi fuga din fata nemtilor, Hitler in cateva saptamani isi facea poze la Paris).
Prezentul: orice minoritate din orice tara este libera sa se intoarca in tara de origine.
Nu cred ca voi romanii santeti in masura sa vorbiti din moment ce ungurii din Harghita si Covasna cam va fac legea in jumatate de romania... Haideti prima data sa va rezolvati voi problemele pe care le au romanii care traiesc in romania, iar apoi sa va indreptati privirile asupra saracilor romani din Srbija care au scoli in limba romana, au locuri de munca si au locunite, locuinte care nu le vor avea 70% din cei care le plang de mila in romania.
Sa nu o luam pe partea de infrastructura, unde mi-e si rusine sa fac o paralela, romania are in 90% din cazuri aceeasi infrastructura de pe vremea lui Ceausescu...
Adevarul desi doare sau supara, nu trebuie ocolit.
Repet: haideti sa faceti voi ceva in romania pt a nu mai muri de foame (vezi batranii, vezi somaj, vezi nivel de trai) iar apoi, dupa ce ati rezolvat toate problemele, sa dezbateti problema Srbiei.
Cainele moare de drum lung iar moldovenii si miticii de grija altora. Iar pana sa reinvie patriotismul in inima voastra si sa imi explicati cat de mult ma insel, faceti ceva si reinviati patriotismul in Harghita si Covasna... Pentru ca pe mine oricum nu ma intereseaza ce aveti de comentat.
Va pupa tata vostu !

Postat de: Anonymous, 26 Februarie 2011 |

Bai banatean prost, iubitor de sarbi comunisti...

...... bozgori si alti pradatori minoritari.
Mitica e tac'to bah boule!
Ia si citeste aici mai ciumete ce spune un roman adevarat din Timisoara:

Timocul sau Valea Timocului este o regiune situata in nordul Peninsulei Balcanice (in estul Serbiei si nord-vestul Bulgariei), de-a lungul vaii raului Timoc si in zonele montane adiacente acesteia. Este formata din judetele sarbesti Branicevo, Morava de Est, Bor si Zajecar, precum si din regiunea bulgara Vidin. In antichitate, regiunea era numita Tribalia (dupa tribali, o ramura a dacilor, care a trait in nord-vestul Bulgariei de azi). In aceasta regiune traieste astazi o importanta populatie romaneasca, numita de catre slavi vlasi, valahi, vlahi. Potrivit ziarului comunist "Borba", din anii '80, ca si unui periodic belgradean de acum un deceniu, "Nasa Reci", intr-un articol semnat de istoricul sarb Dapcevic, se spune ca romanii din Timoc numarau circa un milion de persoane. Este vorba de 200 de comune pur romanesti si 200 de comune mixte, plus cateva orase cu populatie majoritar romaneasca. Intrucat in secolul al IV-lea d.Hr., Valea Timocului facea parte din Dioceza Dacia, respectiv din provincia Dacia Ripensis, estul de astazi al Serbiei este, practic, o parte a vetrei straromane, ocupate prin forta de-a lungul istoriei. Mai multe informatii despre Timocul Sarbesc, fost, in vremea Imperiului Otoman, "Regiunea Autonoma Marginea", ne ofera venerabilul scriitor, jurnalist si diplomat Cristea Sandu Timoc, in varsta de 96 de ani, nascut in satul Zlocutea, de pe malul drept al raului Timoc. Mare patriot roman, refugiat astazi la Timisoara, domnul Cristea Sandu Timoc a lucrat, in timpul razboiului mondial, la ambasada Romaniei din Belgrad, trimis de Maresalul Antonescu, la recomandarea lui Iuliu Maniu.

"Timocul a fost parte a Daciei Aureliene, numit Valahia Mica, unde s-a vorbit si se vorbeste aceeasi limba ca la Calafat sau ca la Timisoara"

Textul integral aici:
http://www.formula-as.ro/2012/1003/spectator-38/cristea-sandu-timoc-sarb...

Postat de: Anonymous, 12 Februarie 2014 |

Banatanul

Hei, petru ratacitul gagauta "Va pupa tata vost" esti cumva un banatan parvenit???

Io mis Banatan si familia mea o servit Casa de Habsburg 300 de ani, familia mea a particiopat la construirea Banatului inca din vremea Contelui Claudius Florimund de Mercy si io am scris "Cine ne sunt Vecinii". Dumneata nici nu cunosti Istotria Banatului dar te exprimi doar asa ca sa te aflii in treaba!

Postat de: Anonymous, 28 Februarie 2011 |

Parere

Cred ca sarbii ne-au fost prieteni atunci cand au avut nevoie de noi. Fata de romanii nostri din Valea Timocului au un comportament foarte urat.Ei au mai multe motive sa ne respecte decat noi ca sa-i respectam pe ei.

Postat de: Anonymous, 26 Februarie 2011 |

Poate sunt prietenii d-lui Sorin OANE !

Stimate d-le Sorin OANE, ceva tot ati invatat din acest articol : ca romanii, chiar daca au fost mintiti 45 de ani cu o Istorie falsa, isi cunosc adevarata Istorie si stiu cine le sunt vecinii !si cat le sunt de ,,prieteni'' Prietenie n-am avut si nu vom avea cu sarbii ! Nu stiu cum vedeti d-voastra prietenia, mie imi pare ca numiti prietenie relatia dintre cal si calaret ! Ok, sunt de acord cu d-voastra, dar d-voastra va convine sa fie poporul roman calul ?! Ce ar trebui sa facem noi cu vecinii ? Sa impunem tarilor vecine un tratament de reciprocitate pt. minoritatile lor din Romania !
De exemplu asa cum trateaza sarbii populatia de origine romana de la ei, asa sa tratam si noi pe sarbii din Romania ! Ce biserici, ce episcopat, scoli, licee, deputat ?!
Nimeni in lumea asta nu te respecta daca tu nu te respecti !

Postat de: Anonymous, 26 Februarie 2011 |

chiar asa prieteni nu sunt sarbii

Sunteti siguri ca sarbii nu mai pot de simpatie fata de noi ?
E adevarat , e singurul vecin cu care nu am avut razboi . Atat . Dar bombardierele iugoslave prabusite in 1941 la noi nu erau ratacite , erau trimise sa bombardeze Orsova si Caransebesul , cu toate ca Romania nu atacase Iugoslavia .
Aceeasi Iugoslavie " prietena " era evaziva in 1940 in fata dramei ocuparii Barabiei si a Bucovinei de Nord de macelarii Stalin si Molotov .
Sarbii nu au lasat in 1918 delegatii banateni sa ajunga la Marea Adunare de la Alba Iulia .
Iar colegii mei cu mai putin noroc decat mine , cu studii putine , care s-au aventurat " la munca " si " afaceri " in Iugoslavia in anii 1990 - 1991 mi-au spus ca politia si populatia sarba avea o atitudine dispretuitoare la vederea pasaportului nostru verde de atunci .

Postat de: Anonymous, 26 Februarie 2011 |

asimilare

Sarbilor li s-a inoculat tot timpul mandria nationala dusa la extrem(ca de altfel si croatilor,ungurilor).Istoria popoarelor din Balcani are un numitor comun:falsul istoric!!Toate tarile din aceasta zona au o istorie bazata pe mituri si legende.Adevarul e ca,genetic vorbind,suntem de acelasi sange(romani,unguri,sarbi,croati,bulgari sau albanezi).Nu ne diferentiaza decat limba si "minciunile istorice"

Postat de: Anonymous, 26 Februarie 2011 |

prietenie

"Prietenia" romano sarbeasca e fictiune

Pe sarbi ii mananca piele de mult si pe langa Sofia si Budapesta vom "vizita" si Belgradul

Cat de curand

Postat de: Anonymous, 26 Februarie 2011 |

Doua tari care se merita pe deplin

Are ardeleanul Bendek Elek o poveste pentru copii: " A roka es a farkas komasaga" adica cumetria lupului si a vulpii...eu doar o singura dilema am in aceasta poveste :,,,,,,cine o fi lupul, Serbia oare:?:)))))

Postat de: Anonymous, 26 Februarie 2011 |

un popor indraznet...

...da,sun indrazneti si curajosi,asta sunt sarbii. in conditii anume dau insa dovada de o cruzime fara margini. daca am fi si noi ca ei,ungurul de la noi ar tacea mac. si aici nu se abtin ungurii de la comentarii idioate. dar istoria o sa confirme legitimitatea romanilor de la Nistru pana la Tisa si o sa vina vremea cand dreptatea v-a triunfa.Bucovina si Cadrilaterul si Moldova vor reintregii Romania si pe Romani.

Postat de: Anonymous, 26 Februarie 2011 |

Rusinica

Sarbii au atacat si terorizat banatenii romani de secole , preotii mergeau doar la scoli sarbesti , nici un preot nu putea creste ca pozitie doar sarbii puteau , au interzis in multe locuri limba romana, dupa primul razboi mondial au atacat si cucerit Timisoara fiind dati afara de trupele franceze. MAI STUDIATI SI MAI TERMINATI CU SUPER PRIETENIA asta.

Postat de: Anonymous, 26 Februarie 2011 |

Sarbii ne-au considerat intotdeauna tigani

Nu stiti cum se comporta sarbii cu romanii din Timoc. Nu stiti ca s-au opus construirii unei biserici ortodoxe romane in Timoc. Nu stiti ca ne considera tigani si nu accepta ca noi am reusit sa ajungem in UE inaintea lor. Inainte de a face aprecieri este bine sa analizati ce se intampla cu unii reprezentanti sarbi care nu apreciaza gesturile romanilor. Sunt uneopri agresivi si nu apreciaza gesturile prietenesti. Populatia albaneza din Kosovo a suferit datorita si datorita comportamentului lor agresiv fata de femeile albaneze pe care le violau. Este bine ca uneori sa fim mai circumspecti fata de vecini si sa nu-i catalogam drept prieteni pana nu vedem adevarata lor atitudine fata de noi.

Postat de: Anonymous, 26 Februarie 2011 |

alt prost scrie din povestiri

ca sarbii luau vagoane intregi de sare pt returnarea romanilor transfugi.Poate ungurii.Se stia clar ca drumul spre occident al transfugilor e prin Serbia si sarbii nu returnau pe nimeni.Erau tinuti in lagare, normal, pentru interogatorii si izolare.Nu se stia intentia fugarilor.Mai cititi faptele caci sunteti corijenti la perioada asta de istorie pe care nu ati trait-o.

Postat de: Anonymous, 25 Februarie 2011 |

Publică un comentariu nou

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Credeţi că achitarea lui Corneliu Zelea Codreanu în 1925 a fost justă?
Te abonezi la Historia şi câştigi
Aboneaza-te la NEWSLETTER
 

 HISTORIA, Nr. 156, Ianuarie 2015

HISTORIA, Nr. 156, Ianuarie 2015 -
14 Ianuarie 2015

La cumpăna dintre anii 1944-1945, Germania se lupta pentru supravieţuire. Rămas fidel concepţiilor sale, Hitler a lansat o ofensivă de mari proporţii pe Frontul de Vest (bătălia din Ardeni) la 16 decembrie 1944. Aliaţii occidentali au fost complet luaţi prin surprindere de amploarea atacului; serviciile de informaţii erau convinse că armata germană nu mai e capabilă să pună laolaltă suficiente forţe. Vedeţi mai multe detalii
Realitatea.net

Popular content
Soluţie implementată de Tremend
SATI