Cele mai importante bătălii din istorie

Autor: Dragoș Becheru | 30004 vizualizări

Cele mai importante bătălii din istoria omenirii sunt acele bătălii singulare (nu campanii sau războaie în sine) care modifică polii de putere din lume, schimbând irevocabil destinul omenirii. Unele bătălii sunt relevante prin faptul că scurtează sau amână verdictul unui război, însă acest bilanț tratează bătăliile care, luate separat, fac diferența istorică pentru omenire. Lista nu este în ordinea importanței, ci în ordine cronologică.

1.      Bătălia de la Djahy (1178/1175 î. Hr.)

Egiptul lui Ramses al III-lea reușește să respingă invazia „popoarelor mării” care deja distruseseră statul Hitit, civilizația miceniană, regatele Ciprului și Ugarit. Prin această bătălie au fost opriți năvălitorii indo-europeni să distrugă civilizația egipteană, menținându-se moștenirea culturală egipteană.

2.      Bătălia de la Salamina (septembrie 480 î. Hr.)

Bătălie navală între coaliția orașelor-state grecești și Imperiul Persan condus de Xerxes. Victoria grecilor a pus capăt încercărilor persane de a cuceri lumea greacă, asigurînd, astfel, moștenirea culturală grecească.

3.      Bătălia de la Syracusa (415 î. Hr.)

Bătălie navală și terestră între Atena și aliații săi pe de o parte, și Sparta și aliații săi pe de alta. Victoria spartană pune capăt războiului peloponesiac pentru supremație în lumea greacă, marcând sfârșitul Atenei ca mare putere.

4.      Bătălia de la Gaugamela (331 î. Hr.)

Bătălie între forțele lui Alexandru cel Mare și Imperiul Persan condus de Darius al III-lea. Victoria lui Alexandru a asigurat începutul perioadei elenistice și a dominației culturale grecești, cu impact deosebit asupra culturii europene și nu numai.

5.      Bătălia de la Zama (19 octombrie 202 î. Hr.)

Bătălie între armatele romane conduse de Scipio Africanul și cele cartagineze conduse de Hannibal Barcas. Victoria romanilor marchează sfârșitul celui de-al Doilea Război Punic, sfârșitul Cartaginei ca mare putere și începutul expansiunii mediteraneene a Romei.

6.      Bătălia de la Actium (2 septembrie 31 î. Hr.)

Bătălie navală între Octavian și forțele conduse de Cleopatra și Marc Antoniu. Victoria lui Octavian marchează sfârșitul Egiptului Ptolemaic, sfârșitul războaielor civile din statul roman și începutul Imperiului Roman.

7.      Bătălia de la Podul Milvius (312)

Bătălie între Constantin I (cel Mare) și Maxențiu pentru controlul asupra Imperiului Roman. Victoria lui Constantin a marcat sfârșitul tetrarhiei și primul pas spre instituționalizarea Creștinismului drept religie oficială în Imperiu.

8.      Bătălia de la Câmpiile Catalunice/Châlons (451)

Bătălie între armatele lui Attila Hunul și o coaliție condusă de generalul roman Flavius Aetius și regele vizigot Theodoric. Victoria coaliției marchează sfârșitul imperiului hun și păstrarea civilizației romane în Galia.

9.      Bătălia de la al-Qādisiyyah (636)

Bătălie între califatul Rashidun și Imperiul Sassanid. Prin victoria califatului se reușește cucerirea Persiei de către arabi, sfârșitul statului persan zoroastrian, implantarea definitivă a Islamului în Iran.

10.  Bătălia de la Guadalete (711)

Bătălie între califatul Omeiad și regatul Vizigot. Victoria musulmanilor marchează începutul stăpânirii maure asupra Peninsulei Iberice, pătrunderea culturii islamice și a celei grecești clasice în Europa Occidentală.

11.  Al doilea asediu arab al Constantinopolului (717-718)

O încercare a arabilor de a cuceri capitala Imperiului Bizantin. Eșecul arab a marcat una dintre limitele expansiunii arabo-islamice în Europa și menținerea civilizației est-europene.

12.  Bătălia de la Tours/Poitiers (octombrie 732)

Bătălie între califatul Omediad și regatul Merovingian condus de Carol Martel. Victoria francilor a marcat o limită a expansiunii arabo-islamice în Europa, menținerea civilizației vest-europene, începutul feudalismului european și debutul timid al dinastiei Carolingiene.

13.  Bătălia de la Lechfeld (10 august 955)

Bătălie între regele german Otto și invadatorii maghiari. Victoria lui Otto marchează începutul sedentarizării maghiarilor și debutul dinastiei Ottoniene.

14.  Bătălia de la Hastings (14 octombrie 1066)

Bătălie între William al II-lea, duce de Normandia și Harold Saxonul, rege al Angliei. Victoria lui William marchează începutul statului englez medieval propriu-zis, începutul civilizației britanice.

15.  Bătălia de la Manzikert (26 august 1071)

Bătălie între turcii selgiukizi conduși de Alp Arslan și provinciile bizantine împreună cu mercenari din Asia Mică. Victoria selgiukidă marchează decăderea Imperiului Bizantin și implantarea definitivă a elementului etnic turc în Anatolia.

16.  A IV-a Cruciadă (1204)

Cucerirea Constantinopolului de către expediția cruciaților condusă de Bonifaciu de Montferat. Evenimentul marchează începutul sfârșitului pentru Imperiul Bizantin.

17.  Bătălia de la Kalka (1223)

Bătălie între coaliția ruso-cumană și Imperiul Mongol. Victoria mongolilor marchează începutul expansiunii mongole în Europa, căderea Rusiei Kievene, sfârșitul Imperiului Cuman.

18.  Bătălia de la Nicopole (25 septembrie 1396)

Bătălie între coaliția creștinilor condusă de Sigismund de Luxemburg și Carol Temerarul al Burgundiei împotriva sultanului otoman Baiazid I. Victoria turcilor a marcat începutul implantării otomane în Balcani, eșecul creștinilor de a respinge pe turci din Europa.

19.  Asediul Belgradului (iulie 1456)

Încercarea turcilor otomani conduși de sultanul Mehmet al II-lea de a cuceri Belgradul și de a avansa către centrul Europei. Succesul lui Iancu de Hunedoara a marcat stăvilirea ofensivei turcești și consolidarea Ungariei.

20.  Bătălia de la Lepanto (7 octombrie 1571)

Bătălie navală între coaliția condusă de Spania Habsburgică și Imperiul Otoman. Victoria spaniolă a marcat începutul decăderii statului otoman, pierderea controlului turc asupra Mediteranei.

21.  Asediul/Bătălia Vienei (septembrie 1683)

Încercarea turcilor otomani de a cuceri Viena și de a avansa către centrul Europei. Victoria coaliției conduse de Sfântul Imperiu Romano-German și regele polonez Ian III Sobieski îi respinge pe turci pentru ultima oară, inițiind contraofensiva creștină în Balcani.

22.  Bătălia de la Valmy (20 septembrie 1792)

Bătălie între forțele Revoluției Franceze și coaliția condusă de Prusia și Imperiul Habsburgic. Victoria franceză a marcat consolidarea ideii revoluționare și începutul implicit al modernității europene.

23.  Bătălia de la Leipzig (octombrie 1813)

Bătălie între Napoleon I și aliații săi împotriva celei de-a Șasea Coaliții. Victoria coaliției a marcat începutul sfârșitului pentru Imperiul Francez.

24.  Bătălia de la Sedan (1 septembrie 1870)

Bătălie între francezi și prusaci. Victoria prusacilor a însemnat crearea Germaniei ca stat, viitoare mare putere mondială, precum și sfârșitul celui de-al Doilea Imperiu Francez.Comentarii

asta de care se injura aici.

Bai"nea Varga,de unde neamu mati" esti ma,ca sigur romanas nu esti.Dupa cat esti de pornit impotriva noastra,a romanilor presupun ca esti de pe la est din haznaua aia numita Rusia.Pentru mine este un mare mister cum grijania mati" poti sa mananci cacat cand deja ai gura plina.Mu ti-a zis mamica ta diadia Stalin ca nu-i frumos sa injuri cu gura plina?Cum pizda mati" poti ma sa spui ca noi suntem hoti cand voi ne datorati un tezaur si o gramada de pamant furat Romaniei ziu si in vazul lumii?Noi nu va datoram nimic,poate vre-o suta de milioane de dupaci dupa ceafa si cateva tone de pumni in cap.Si daca ati fi furat numai de la noi poate nu ne-ar fi crezut nimeni,dar ati fura de la toata lumea:de la polonezi(tezaurul,bineinteles) plus pamant,de la tatari Crimeea si nu-mi vine acum in minte tot ca lista este lunga.asa ca dragul meu avorton inceteaza sa scoti pe gura ceea ce o fiinta umana normala elimina prin anus.Vrei sa-ti dau definitia anusului,scumpul meu zgubilitic?Am sa-ti fac o favoare(pentru ca imi esti simpatic)si o sa ti-o spun:este parte corpului omenesc pe unde sunt eliminate dejectiile care raman dupa digestie,cum ar fi cacatul si cacatii ca tine,tembelu"dracului.Si mai labagiule,daca ma insel si esti ungur atunci esti mancat pentru ca cu ungurii este si mai rau.Astia au venit din stepa sau de pe unde nemu mami lor si-a intercat dracu"copii si au avut noroc cu nemtii,altfel ar fi fost obligati sa-si ia lumea in cap pentru ca fara sustinerea germanilor n-ar fi putut ocupa pamant nici cat sa-si faca o privata.Asa ca,baiatu"fii barbat si declarati deschis gaura care te-a cacat,poate asa vom putea renunta la invective si vom porni un dialog civilizat.M opresc acum ca mi s-a terminat cerneala dar,daca-ti place cum te injur pot sa-mi incarc iar stiloul si pot s-o tin asa pana maine.Te bag in pizda mati cu toata stima,animalu"meu .

Postat de: Anonymous, 20 Iulie 2014 |

Contemporaneitatea romaneasca ?

Aici lipseste bineinteles si lupta ptr mentinerea la putere a lui Basescu, o victorie desavarsita asupra...poporului roman

Postat de: Anonymous, 24 Ianuarie 2014 |

pt VARGA

Nu stiu cine esti ma Varga si nici nu ma intereseaza (ungur, evreu, tigan sau ce mama dracului esti tu ...) sa stii ca toti cei care mananca cacat fara a fi citit istorie nu sunteti decat niste frustrati care nu va gasiti locul nici macar in tara in care va-ti nascut... cat despre radacinile poporului roman / dac sau trac ai vrea tu sa ai in sange asta ....

Postat de: Anonymous, 19 Decembrie 2013 |

waterloo

dar de bătălia de la Waterloo din 1815 dintre Napoleon pe de o parte şi cei 2 aliaţi Wellington şi Blucher, bătălie care avea să marcheze o nouă etapă în istoria Europei ce ziceţi?

Postat de: Anonymous, 18 Decembrie 2013 |

vezi titlul

nu a fost de buna seama una dintre cele mai mari batalii din istoria omenirii. E un lucru interpretabil ... ar fi fost o minune sa castige Napoleon aceea batalie.

Postat de: Anonymous, 22 Ianuarie 2014 |

Pt Varga!

Nu crezi ca te cauta cineva prin stepa?

Postat de: Anonymous, 18 Decembrie 2013 |

Mai aproape de sec.XX

Batalia de tancuri de la Kursk, ce a intors soarta celui de-al doilea razboi mondial ; marea victorie a lui Napoleon de la Austerlitz , batalia de la Verdun, primul razboi mondial, batalia de la Gettisbury, ce a hotarat soarta razboiului civil american samd

Postat de: Anonymous, 26 Iulie 2013 |

Austerlitz

Victoria de la Austerlitz nu a fost hotaratoare pentru nimic.

Kursk Da.

Postat de: Anonymous, 18 Decembrie 2013 |

mateias si calugareni

Unde e lupta de la mateias si calugareni ca in istorie se enumera ca o mare batalie !!!

Postat de: Anonymous, 05 Iunie 2013 |

Ceva mai contemporan?

De pilda Stalingrad care, spun unii "este o poveste de dimensiuni monumentale"din absolut toate punctele de vedere.

Postat de: Anonymous, 18 Februarie 2013 |

Lipsa?

Lipsesc razboaiele dacice, mai ales cel intre Traian si Decebal.

Postat de: Anonymous, 04 Septembrie 2012 |

razboiul dintre Traian si Decebal

Ala n-a fost razboi ci mai degraba iubire. Din impreunarea lor, Decebal (mai ales), dar si din Traian, a rodit poporul romanesc.

Postat de: Anonymous, 18 Decembrie 2012 |

interesant dar...

Ciudata prima alegere avand in vedere putinele informatii dar foarte interesanta.
Lipsesc Maraton, Constantinopol 1453 si poate Yarmouk. Iar prezenta permanenta a Hastingsului in aceste clasamente a devenit obositoare.

Postat de: Anonymous, 03 Septembrie 2012 |

#10

Cultura Greciei antice a patruns in occident din Bizant nu prin Spania...
Ca si Renasterea aparuta dupa caderea bizantinilor si emigrarea masiva a excelentilor artisti greci
din perioada tarzie in Italia...
De fapt si moscheile mai importante din ori dinainte de secol 15 tot de greci au fost facute, decorate sau copiate dupa
biserici grecesti...

Postat de: Anonymous, 11 Iulie 2012 |

@#10

corect

Postat de: Anonymous, 18 Iulie 2014 |

Grecii si Arabii

Ai dreptatea de partea ta. Acesta este adevarul! Arabii nu au fost in stare sa preia nimic de la greci mai ales datorita faptului ca erau mult mai inapoiati si pe deasupra grecii isi aparau cu strasnicie secretele.Imperiul Bizantin poate fi numit pe drept tezaurizatorul civilizatiei mondiale deoarece a atins culmi tehnologice impresionante,civilizatia bizantina fiind un sumum de civilizatii egiptene,grecesti,mediteraneo pontice,accadiene ,sumeriene, indo-gangetice si indo-chineze.In timpul Imperriului Bizantin ,bezantul (moneda ) a fost corespondentului dolarului si euro de azi. Au fost descoperite tezaure cu bezanti pana si in Thailanda si Indonezia.In urma caderii Constantinopolelui (datorita ocupatiei anterioare si tradarii Europei vestice) si ocuparii otomane inginerii si artistii bizantini s-au imprastiat in cele patru colturi ale globului unde au fost primiti cu bratele deschise si au primit dregatorii foarte importante fiindu- .le recunoscute abilitatile exceptionale..( masina cu aburi, primele clculatoare, primele silozuri, focul bizantin, sistemele culturi industriale , exploatari miniere monumentele de arhitectura etc )Si ei nu au sosit cu mainile goale ci cu valoroasele lor manuscrise si tomuri ce incoronau munca si cercetarile lor. Ei sunt cei ce au pus bazele Renasterii Europene si inspiratorii civilixatiilor sino siameze de mai tarziu.

Postat de: Anonymous, 03 Septembrie 2012 |

VARGA

un sfat valoros pt. rumanasi ....cand este vorba despre istorie voi rumansii mai degraba dispareti
ca sinteti nimic si ati aparut din neant pur si simplu sinteti o sleahta de hotzi deja faima de hotzi
face loc peste tot inclusiv tracii din care ziceti ca va trageti erau criminali de rang inalt isi vindeau copiii
cred ca pt. a face rost de hrana ..........amu cateva zile am citit un articol despre soldovenii din republica
moldova fratii vostrii de peste prut pe timpul razboiului zice ca isi vânau copii si ii ucideau si ii mancau
deci sictir natie de jigodii si nu uitati de tzuica de pufoaica ca asta este civilizatia voastra baligarii dracului,

Postat de: Anonymous, 26 Iulie 2013 |

sfefg

nam vazut om mai prost ca tine

Postat de: Anonymous, 21 Ianuarie 2014 |

Dispari !

Să le tragi câte o frunte ăn buric la toți românii dacă ai necaz pe ei !

Postat de: Anonymous, 21 Ianuarie 2014 |

Umor de prsot gust...

In primul rand invata sa scrii apoi ar trebui sa inveti ce inseamna respectul fata de tara.Specimene ca tine polueaza atmosfera si ne fac o imagine foarte proasta in fata lumii.Ca orice popor am avut greutati de infruntat,indraznesc sa spun ca am avut mai multe greutati fata de alte natiuni dar totusi ne-am afirmat de multe ori in nenumarate situatii.Nu meriti jignirile mele sau sa ma cobor la nivelul intelectual arhaic la care te afli in acest moment.Si totusi ma bucur ca macar stii sa scrii.

Postat de: Anonymous, 18 Decembrie 2013 |

stergete la gura cu hartie

stergete la gura cu hartie igienica ,asta daca te
pretinzi a fi un om civilizat .Ai grija sa nu te musti de limba pentru ca ai sa mori otravit.

Postat de: Anonymous, 28 Octombrie 2013 |

Publică un comentariu nou

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Credeţi că achitarea lui Corneliu Zelea Codreanu în 1925 a fost justă?
Te abonezi la Historia şi câştigi
Aboneaza-te la NEWSLETTER
 

 HISTORIA, Nr. 156, Ianuarie 2015

HISTORIA, Nr. 156, Ianuarie 2015 -
14 Ianuarie 2015

La cumpăna dintre anii 1944-1945, Germania se lupta pentru supravieţuire. Rămas fidel concepţiilor sale, Hitler a lansat o ofensivă de mari proporţii pe Frontul de Vest (bătălia din Ardeni) la 16 decembrie 1944. Aliaţii occidentali au fost complet luaţi prin surprindere de amploarea atacului; serviciile de informaţii erau convinse că armata germană nu mai e capabilă să pună laolaltă suficiente forţe. Vedeţi mai multe detalii
Realitatea.net

Popular content
Soluţie implementată de Tremend
SATI