10 Lucruri de ştiut despre ... Mesopotamia antică

Autor: Simona Deleanu | 23715 vizualizări

Cea mai mare parte a actualului teritoriu ocupat de statul irakian şi care este răvăşit de războiul din Golf , a reprezentat unul din principalele leagăne ale civilizaţiei noastre de azi. Cu mult înainte de Grecia sau Roma, Mesopotamia a fost nucleul unora dintre cele mai puternice puteri ale vremii: imperiul akadian, asirian, asiro-babilonian şi persan. În Mesopotamia totul musteşte de istorie, iar alegerea a 10 lucruri de ştiut despre nu este întotdeauna facilă.

  • Regiunea Mesopotamiei a fost considerată de mulţi istorici ca fiind locul de unde au pornit toate civilizaţiile lumii. Ba chiar mai mult, adepţii existenţei unei grădini a Edenului o plasau peA aceasta chiar aici între cele două râuri istorice.
  • Regiunea istorică Mesopotamia cuprindea câmpia aluvionară dintre râurile Tigru şi Eufrat, fiind limitată la sud de confluenţa lor şi la nord de podişul Armeniei.
  • Mesopotamia este locul unde s-au dezvoltat regatele antice şi civilizaţiile sumerienilor, akkadienilor, Asiria şi Babilonul.
  • Sub dominaţia Persiei ahemenide Mesopotamia a fost împărţită între satrapii din Siria şi Asiria.
  • După lunga dominaţie elenistică a Seleucizilor (312-64 î.H.) Mesopotamia a devenit obiectul rivalităţii secolare dintre Roma şi Regatul Parţilor
  • Traian a cucerit Mesopotamia şi a transformat-o în provinicie (114-117 d.H.), dar a fost abandonată imediat de către Hadrian şi nu a mai fost ocupată în mod stabil sau integral de Roma.
  • În Evul Mediu Mesopotamia a fost ţinta disputelor dintre bizantini şi Sasanizii persani.
  • Între 633 şi 640 toată zona mesopotamiană de lângă Siria a fost cucerită de arabi şi până în secolul al X-lea a fost centrul califatului abasid, căruia i se datorează întemeierea Bagadadului.
  • Începând cu secolul al XVI-lea zona mesopotamiană intră sub dominaţia otomană.
  • În 1920 Marea Britanie este cea care crează statul Irak, cel care ocupă cea mai mare parte fostei regiuni mesopotamiene


Comentarii

10 lucruri

Al zecelea unde e?

Postat de: Anonymous, 09 Noiembrie 2014 |

cititi" A douasprezecea

cititi" A douasprezecea planeta " de Zacharia Sitchin- dupa care, cu siguranta, veti vedea cu alti ochi superbele basoreliefuri ale artei asiro-babiloniene ( sumeriene)!

Postat de: Anonymous, 16 Iunie 2014 |

Cititi Zecharia Sitchin

Aveti dreptate. Cititi si celelate carti ale lui Zacharia Sitchin (8 sau 9). Si intradevar veti vedea cu alti ochi basoreliefurile si tot ce tine de arta Mesopotamiei. Si cum nu se poate merge in Irakpentru a fi vazute la muzeul de acolo, multre dintre ele pot fi vazute la British Museum in Londra. O multime de piese,, statuete, tablite cu scriere cuneiforma, sigilii cu aceeasi scriere, basoreliefuri, personae cu diverse dispositive la incheietura mainii ca si cum ar fi ceas de mana, originalele ale caror reproduceri sunt in cartile lui Sitchin sau Erik von Denieken. Totul este foarte foarte interesant.

Postat de: Anonymous, 07 Ianuarie 2015 |

iacob

e adevarata chestia eu cred in asta

Postat de: Anonymous, 26 Octombrie 2013 |

iraqul este istorie unde

iraqul este istorie unde calci te cutremuri de ce vezi dar bastinasi sint in mare parte straini de propriul lor trcut .nu cunosc prea multe.au fost si ei jegmaniti mai rau ca noi.dovada stau toate cele luate de la babilon ninive si din alte parti ale iraqului si sint expuse prin mari muzee din anglia franta etc

Postat de: Anonymous, 02 Martie 2012 |

Din New York Times

"Before the glory that was Greece and Rome, even before the first cities of Mesopotamia or temples along the Nile, there lived in the Lower Danube Valley and the Balkan foothills people who were ahead of their time in art, technology and long-distance trade."
Comentariu la o expozitie de la Univ NY sectia de arheologie.
http://www.nytimes.com/2009/12/01/science/01arch.html?_r=1

Postat de: Anonymous, 16 Ianuarie 2012 |

leaganul civilizatiei?-mesopotamia!

Si cu prima scriere din lume la nord de Dunare{Hiperboreala} cum ramine?

Postat de: Anonymous, 17 Septembrie 2010 |

Corect!

Sa nu uitam tancurile chineze la Dunare, farfuriile zburatoare de la Adamclisi si bazele serpilienilor de la Tisa!

Postat de: cristescu_Flrn, 18 Septembrie 2010 |

pe bune

articol copiat din wikipedia. plus ca l-ati ignorat pe unul.. alexandru nu stiu cum .. asta e probabil partea voastra originala

Postat de: Anonymous, 23 August 2010 |

nu neaparat

Alexandru e surprins foarte bine, intre ahemenizi si seleucizi. Adica fundalul pe care a aparut si mostenirea pe care a lasat-o. Alexandru e un moment, astea doua sunt niste epoci.

Postat de: Anonymous, 31 August 2010 |

maria cuc

mda,sunt doar highlights ale istoriei mesopotamiene,dar spune si in titlu ca sunt " 10 lucruri despre mesopotamia", nu 10 lucruri absolut noi despre mesopotamia.Si apoi, cu ce e mai important Alexandru Macedon decat celelalte lucruri mentionate. Doar Alexandru a facut parte din istoria Mesopotamiei numai cativa anisori.

Postat de: Anonymous, 24 August 2010 |

Publică un comentariu nou

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Credeţi că achitarea lui Corneliu Zelea Codreanu în 1925 a fost justă?
Te abonezi la Historia şi câştigi
Aboneaza-te la NEWSLETTER
 

 HISTORIA, Nr. 156, Ianuarie 2015

HISTORIA, Nr. 156, Ianuarie 2015 -
14 Ianuarie 2015

La cumpăna dintre anii 1944-1945, Germania se lupta pentru supravieţuire. Rămas fidel concepţiilor sale, Hitler a lansat o ofensivă de mari proporţii pe Frontul de Vest (bătălia din Ardeni) la 16 decembrie 1944. Aliaţii occidentali au fost complet luaţi prin surprindere de amploarea atacului; serviciile de informaţii erau convinse că armata germană nu mai e capabilă să pună laolaltă suficiente forţe. Vedeţi mai multe detalii
Realitatea.net

Popular content
Soluţie implementată de Tremend
SATI