Primul rege al francilor, Clovis I, s-a convertit la catolicism devenind primul rege al Frantei

Autor: Redactia | 2833 vizualizări

496 - Primul rege al francilor, Clovis I, s-a convertit de la arianism (erezie creştină din secolul IV formulată de Arius, prezbiter în Alexandria, care susţinea că Isus Cristos nu are caracter divin, fiind o fiinţă creată) la catolicism. A fost botezat la Reims. Este considerat fondatorul atât al Franţei cât şi al Dinastiei Merovingiene care s-a aflat la conducerea francilor în următoarele două secole.

795 - A încetat din viaţă Papa Adrian I

1066 - William Cuceritorul a fost încoronat rege al Angliei.

1642 - S-a născut Isaac Newton, fizician, matematician (m. 1727)

1848 - S-a născut Hristo Botev, poet bulgar, luptător pentru eliberarea Bulgariei de sub dominaţia otomană (m. 1876)

1868 - A încetat din viaţă Linus Yale, inventatorul unui nou mecanism de încuietoare care îi poartă numele (n. 4 aprilie 1821)

1873 - S-a născut Vladimir Ghica, nepotul lui Grigore Ghica, domnitorul Moldovei. Moare în închisoarea Jilava în anul 1954.

1908 - Apare, la Vălenii de Munte, gazeta "Neamul Românesc literar", sub conducerea lui Nicolae Iorga

1916 - Regele Ferdinand a instituit ordinul militar de război "Mihai Viteazul", cu trei clase

1926 - Hirohito a devenit împăratul Japoniei

1932 - Un cutremur de magnitudinea de 7.6 în Gansu, China omoară 70 000 oameni

1932 - S-a născut Cristian Popişteanu, istoric, redactorul revistei "Magazin istoric" (m. 26 februarie 1999)

1938 - A murit Karel Capek, dramaturg şi romancier ceh (n. 9 ianuarie 1890)

1941 - S-a născut Ioan Alexandru (Ion Şandru), poet şi traducător, autor a 30 de volume de publicistică şi poezie (volume de poezie: "Imnele bucuriei", "Imnele Putnei", "Bat clopotele în Ardeal"); după 1989 s-a implicat în politică, înscriindu-se în Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat (m. 16 septembrie 2000)

1963 - A încetat din viaţă Tristan Tzara (pseudonim al lui Samuel Rosenstock), poet şi eseist de origine română. În 1916, la Zürich, a fondat, împreună cu Hans Arp şi R. Hünselbeck mişcarea dadaistă (sau Dada, semnificând aici-aici, da = hier = aici, în limba germană) (n. 16 aprilie 1896)

1972 - A încetat din viaţă Harry Truman, presedinte al SUA (1945-1953), autor moral (cel ce a ordonat, de fapt, executarea acestora) al bombardamentelor atomice de la Hiroshima si Nagasaki. Fondator, în 1947, al CIA (Central Intelligence Agency).

1977 - A încetat din viaţă Charles Chaplin, actor, regizor şi producător, creatorul nemuritorului personaj "Charlot"; este considerat cel dintâi creator total în cinematografie, fiind nu doar intrepret în filmele sale, dar şi autor al scenariului, regiei şi muzicii (filmele: "Luminile oraşului", "Dictatorul") (n. 16 apr. 1889)

1978 - Forţe vietnameze invadează Cambodgia cu scopul de a distruge regimul Khmerilor Roşii care, din 1976 supusese populaţia unui monstruos "proces de reeducare" în care şi-au găsit moartea aproape două milioane de cambodgieni, asasinaţi sau înfometaţi.

1981 - A încetat din viaţă Gheorghe Mihoc, matematician, considerat creatorul şcolii româneşti de teoria probabilităţilor şi statistică matematică, membru al Academiei Române (n. 7 iulie 1906).

1983 - A încetat din viaţă Joan Miró, grafician şi pictor, unul dintre cei mai importanţi artişti ai suprarealismului. A realizat decorul în ceramică - "Soarele şi luna" pentru clădirea UNESCO din Paris (n. 20 apr. 1893).

1989 - A avut loc procesul soţilor Ceauşescu în faţa Tribunalului Militar Extraordinar. Tribunalul i-a condamnat pe cei doi, cu unanimitate de voturi, la moarte şi confiscarea averii sub acuzaţiile de genocid, subminarea puterii de stat şi subminarea economiei naţionale. Sentinţa a rămas definitivă (inculpaţii au refuzat să facă recurs) şi a fost executată (prin împuşcare cu mitraliera) în incinta garnizoanei din Târgovişte, unde cei doi fuseseră aduşi pe 22 decembrie

1989 - Televiziunea Română transmite în direct, pentru prima dată, slujba de Crăciun de la Patriarhia Română

1990 - A avut loc vizita în România a Regelui Mihai, împreună cu membri ai familiei regale. Între timp, la emisiunea Actualităţi a Televiziunii, s-a anunţat că Regele Mihai a sosit clandestin în ţară, iar prezenţa lui este indezirabilă. Pe autostrada Bucureşti - Piteşti s-a improvizat un baraj cu vehicule militare, suita regală fiind oprită şi condusă la Aeroportul Otopeni unde a fost îmbarcată într-un avion românesc cu destinaţia Elveţia. În comunicatul Guvernului s-a afirmat că vizita a fost neautorizată şi că s-a procedat corect, în spiritul legilor ţării

1991 - Mihail Gorbaciov a anunţat într-o declaraţie televizată că demisionează din funcţia de preşedinte al URSS, având în vedere situaţia creată odată cu formarea Comunitatea Statelor Independente (CSI)

1991 - Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice hotărăşte schimbarea denumirii statului din U.R.S.S. în Federaţia Rusă

2006 - A încetat din viaţă cântăreţul James Brown, care s-a autoproclamat "Naşul muzicii soul" şi cel mai muncitor om din lumea divertismentului. Cântăreţul, cunoscut de asemenea ca "Mr. Dynamite," a adus cuvântul "funk" în mainstream-ul muzical şi a influenţat mai multe generaţii de muzicieni de culoareComentarii

catolicism?

poate ne explicati si noua cum era "catolicismul" acelei epoci. scrieti aiureli atat de multe in revista asta...

Postat de: Anonymous, 25 Decembrie 2011 |

Catolicism in 496?

Eu stiu ca incercati s-o faceti pe inteligentii, insa catolicismul nu a existat decat dupa 1054. In 496, crestinismul era unu singur atat la Roma cat si la Constantinopol. Asa se intampla cand preluati articolele din engleza si le traduceti fara sa ganditi.

Postat de: Anonymous, 25 Decembrie 2011 |

Publică un comentariu nou

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Credeţi că achitarea lui Corneliu Zelea Codreanu în 1925 a fost justă?
Te abonezi la Historia şi câştigi
Aboneaza-te la NEWSLETTER
 

 HISTORIA, Nr. 156, Ianuarie 2015

HISTORIA, Nr. 156, Ianuarie 2015 -
14 Ianuarie 2015

La cumpăna dintre anii 1944-1945, Germania se lupta pentru supravieţuire. Rămas fidel concepţiilor sale, Hitler a lansat o ofensivă de mari proporţii pe Frontul de Vest (bătălia din Ardeni) la 16 decembrie 1944. Aliaţii occidentali au fost complet luaţi prin surprindere de amploarea atacului; serviciile de informaţii erau convinse că armata germană nu mai e capabilă să pună laolaltă suficiente forţe. Vedeţi mai multe detalii
Realitatea.net

Popular content
Soluţie implementată de Tremend
SATI