Adunarea Electivă a Ţării Româneşti se pronunţă pentru alegerea ca domn a lui Al.I.Cuza

2073 vizualizări

  41 - Împăratul roman Caligula, cunoscut pentru excentricităţile sale şi pentru despotism, este asasinat de Garda Pretoriană.

  1458 - Matei Corvin, fiul cel mai mic al lui Ioan Corvin, este ales rege al Ungariei.

  1679 - Regele Carol al II-lea al Angliei dizolvă Parlamentul.

  1742 - Carol Albert de Bavaria devine împărat al Sfântului Imperiu Roman.

  1859 - Adunarea Electivă a Ţării Româneşti se pronunţă pentru alegerea ca domn a lui Al.I.Cuza, realizându–se astfel Unirea Principatelor Române.

  1862 - Deschiderea primului Parlament unic al României la Bucureşti. Domnitorul Al.I.Cuza proclamă în mod solemn, în faţa Adunărilor Moldovei şi Ţării Româneşti, "Unirea definitivă a Principatelor", iar oraşul Bucureşti este proclamat capitala ţării.

  1864 - A apărut Legea privind înfiinţarea Curţii de Conturi.

  1882 - S-a înfiinţat, la Bucureşti, societatea "Iridenţa Română", care, din 1883, s-a numit "Carpaţi". Societatea a militat pentru ajutorarea românilor transilvăneni.

  1891 - Îşi începe activitatea, la Bucureşti, "Liga pentru unitatea culturală a tuturor românilor". Din iniţiativa ei, s-a publicat, în limba franceză, memoriul studenţilor universitari români, privitor la situaţia românilor din Transilvania şi Ungaria, adresat opiniei publice din Apusul Europei, prin care se evidenţia politica de oprimare a celor peste trei milioane de români din Austro-Ungaria. Memoriul a avut un puternic ecou în lume.

  1893 - Apare, la Bucureşti, revista umoristică Moftul român, condusă de I.L.Caragiale şi Anton Bacalbaşa.

  1915 - Apare, la Craiova, revista literară "Drum drept", sub conducerea lui Nicolae Iorga.

  1924 - Oraşul rusesc Petrograd este redenumit Leningrad.

  1932 - Desfiinţarea Ordinului Iezuitilor în Spania.

  1939 - În Chile are loc un cutremur cu magnitudine 8,3 pe scara Richter; 28.000 morţi.

  1946 - Adunarea Generală a ONU adoptă prima rezoluţie. Aceasta se referă la utilizarea în scopuri paşnice a energiei atomice şi eliminarea armelor atomice sau a altor arme de distrugere în masă..

  1948 - Începe construcţia Fabricii de confecţii, "APACA", din Bucureşti. La 1 mai1948, fabrica începe să producă.

  1958 - Doi cercetători, Sir John D. Cockcroft (Marea Britanie) şi Lewis L. Strauss (SUA), anunţă public reuşita primei fuziuni controlate a două nuclee atomice uşoare, transformate într-unul greu. Energiile degajate sunt foarte mari, similare cu efectele exploziei unei bombe cu hidrogen.

  1960 - Camerunul câştigă independenţa faţă de Franţa.

  1972 - În apropiere de Guam, a fost descoperit soldatul japonez Shoichi Yokoi, care a petrecut 28 de ani în junglă, crezând că al doilea război mondial e încă în desfăşurare.

  1984 - A fost lansat pe piaţă primul computer Apple Macintosh.

  1986 - Are loc prima survolare a planetei Uranus cu nava spaţială Voyager 2.

  1990 - Prin Decretul–Lege nr. 40 al CFSN, se adopta Imnul de Stat al României - "Deşteaptă–te, Române" (versuri de Andrei Mureşanu, muzica Anton Pann).

    2010 -Crina Coco Popescu în vârstă de 15 ani a escaladat cel mai înalt vârf al Oceaniei – Carstensz Pyramid (4884m) din Indonezia, devenind astfel cea mai tânără alpinistă din lume care urcă acest munte. Recordul anterior era deţinut de americanca Samantha Larson care a urcat pe acest vârf în 2007 la vârsta de 18 ani.


Comentarii

Publică un comentariu nou

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Credeţi că achitarea lui Corneliu Zelea Codreanu în 1925 a fost justă?
Te abonezi la Historia şi câştigi
Aboneaza-te la NEWSLETTER
 

HISTORIA, Nr. 155, Decembrie 2014

HISTORIA, Nr. 155, Decembrie 2014 -
14 Decembrie 2014

Discuția despre ceea ce s-a întâmplat în România acum 25 de ani nu se va încheia niciodată. Un sfert de secol se dovedește a fi o perioadă de timp prea scurtă pentru a permite o abordare rece, departe de patimile umane și mai ales de cele politice. Dar, ca în multe alte cazuri, lucrurile se pot vedea mai bine dacă încercăm o privire de la distanță în locul uneia prea apropiate. Ce s-a întâmplat în 1989 în lume, nu numai în România?

Vedeţi mai multe detalii
Realitatea.net

Popular content
Soluţie implementată de Tremend
SATI