Regele Mihai: Nu pot să-l iert pe Churchill, care ne-a aruncat în mâinile ruşilor

Autor: Redactia | 26990 vizualizări

Cotidianul spaniol El Pais l-a vizitat, la sfârşitul anului 2011,  în Elveţia pe regele Mihai al României, care le-a povestit jurnaliştilor madrileni cum şi-i aminteşte pe Hitler şi pe Mussolini.

"Miguel I, ultimul rege al României, este unicul supravieţuitor dintre şefii de Stat europeni din Al Doilea Război Mondial. Popularitatea sa actuală a dat din nou strălucire monarhiei la Bucureşti, unde s-a răspândit zvonul că ar putea fi restaurată, deşi în persoana prinţului Charles al Angliei. Ne primeşte în casa sa din Geneva, unde îşi aminteşte, la 90 de ani, scurta sa domnie şi lungul său exil", scrie El Pais în debutul reportajului realizat acasă la Regele Mihai, în Elveţia.

"Nu există steag, nici stemă naţională, care să distingă această discretă vilă de celelalte case care o înconjoară. Dar între pereţii săi albi trăieşte o relicvă a trecutului, ultimul rege al României. Singurul supravieţuitor dintre şefii de Stat europeni activi în Al Doilea Război Mondial. Unicul caz de monarh asociat cu puterile Axei, mai întâi, şi cu Aliaţii, mai apoi, care mai trăieşte pentru a putea s-o povestească. Martor, puţin cunoscut, dar excepţional, al uneia din perioadele cele mai tragice ale istoriei recente europene", continuă articolul din cotidianul spaniol.

Regele care a schimbat cursul celui de-al Doilea Război Mondial

"Fostul rege trăieşte în Aubonne, un sătuc de lângă lacul Leman, la jumătate de oră de Geneva. Dar abia trecuţi pragul casei sale, se simte aroma de România care se desprinde din prăjiturile pregătite de bucătăreasa majestăţii sale. Miguel Hohenzollern-Sigmaringen, regele Mihai I al românilor, se prezintă în holul casei, înalt şi fragil, îmbrăcat cu pantaloni închişi la culoare şi o jachetă în carouri, asortată cu cravata. Privirea-i albastră, încă alertă, în ciuda faptului că a împlinit 90 de ani pe 25 octombrie.

Regele Mihai I a abdicat pe 30 decembrie 1947. România s-a transformat în aceeaşi noapte într-o republică socialistă, guvernată de un partid comunist aflat la ordinele Moscovei. După doar câteva zile, tânărul monarh abandona ţara, însoţit de mama sa, regina Elena, un pumn de servitori, patru vagoane regale şi foarte puţin în plus.

Scurta sa domnie (la 5 ani, ca regent, între 1927 şi 1930, iar apoi la 18 ani, între 1940 şi 1947) este un caz singular în istorie. A fost regele-marionetă a dictatorului Ion Antonescu, asociat al Germaniei naziste şi, ca atare, al lui Hitler şi Mussolini. Dar a dat o lovitură de stat în august 1944 şi s-a situat de partea Aliaţilor, ceea ce i-a adus decoraţii şi elogii necontenite, dar nu a putut evita drama ca România să rămână sub sfera de influenţă a lui Stalin.

A luat masa cu Hitler şi Mussolini. "Fuhrerul era rece şi arogant"

În faţa indiferenţei aliate, regele care l-a abandonat pe Hitler pentru a se situa "de partea democraţiei şi a libertăţii" s-a trezit în ianuarie 1948 în exil. Pe tărâmul nimănui, abandonat, la mila intemperiilor istoriei. Fostul monarh a uitat multe lucruri, dar altele îi sunt gravate cu sânge şi foc în memoria-i. Nu îşi aminteşte multe detalii de la prima sa întâlnire cu Hitler, din 1938, când era încă principe moştenitor, nici întâlnire din 1940, când era proaspăt încoronat, de la care există mărturii grafice.

"Îmi amintesc o cină cu Hitler, dar era în 1941, la Berlin. Eu nu vorbeam germană, dar mama mea da, aşa că ea era cea care ducea greul conversaţiei", povesteşte Mihai de România într-o engleză perfectă, dar practic abia şoptită. Mama sa, prinţesa Elena a Greciei, mătuşa reginei Sofia a Spaniei, era un personaj impresionant. Tatăl său, Carol II, un Hohenzollern, a fost un exemplu puţin edificator de rege corupt. Mihai de România a renunţat deja la numele de familie german, romanizând dinastia.

Deşi avea abia 20 de ani când a luat masa cu Hitler, fostul rege îşi reaminteşte esenţialul. Spune că Fuhrerul nu i-a făcut cine ştie ce impresie. "Dacă impresiona prin ceva, era în rău", spune el. "Nici nu mi s-a părut că are cine ştie ce talent de orator. Era dificil de abordat pentru că obişnuia să privească persoanele fix în ochi. Deja, la acel moment, faima naziştilor lăsa mult de dorit, iar lucrurile aveau să se înrăutăţească. Nu îmi amintesc ce am mâncat. Dar Hitler nu purta uniformă. Avea pantalonii săi obişnuiţi, negri, şi o jachetă kaki. Erau patru persoane cu el. Era rece şi arogant".

Ţipa încontinuu şi era dificil să porţi o conversaţie în germană cu el, pentru că Fuhrerul monopoliza discuţia. În acea vizită, regele şi mama sa erau însoţiţi de un aghiotant, numit Jacques Vergotti, care a lăsat posterităţii nişte memorii mecanografiate, culese de Ivor Porter, biograful regelui, ale unor detalii interesante. Vergotti îşi amintea că a văzut-o pe mama monarhului, regina Elena, purtând o orhidee, obsesia lui Hitler, care i-a dăruit şi o sticluţă de Pervitin, nişte pastile antidepresive, fără de cale nu putea trăi.

Întrebat de jurnaliştii spanioli despre motivul acelei vizite, Mihai de România susţine că "întâlnirea s-a produs într-un mod ciudat. Mama mea trebuia să meargă la Florenţa, pentru a rezolva nişte chestiuni personale. Dar Antonescu i-a spus că, dacă tot merge în Italia, ar putea să meargă să-i vadă şi pe Hitler şi Mussolini. Adevărul este că nu înţeleg nici azi sensul acelei vizite. Ştiu doar că am ajuns la Berlin".

De acolo, au plecat în Italia. Amintirile despre Mussolini sunt ceva mai bune. "Diferenţele între el şi Hitler erau enorme. Evident, în primul rând eu vorbeam italiană, iar asta mereu te apropie. Mussolini era mai dschis, o persoană mai caldă, cum sunt italienii. Îmi amintesc că mama mea l-a întrebat cum reuşesc să trăiască italienii când ţara era supusă tuturor acelor restricţii. Răspunsul său a fost: Păi, strângând puţin cureaua!".

"Nu pot să-l iert vreodată pe Churchill, care ne-a aruncat în mâinile ruşilor"

Nici Hitler, nici Mussolini nu şi-au imaginat niciodată că acel tânăr şi neexperimentat monarh va fi capabil să schimbe cursul celui De-al Doilea Război Mondial cu o lovitură de Stat. Sau cel puţin să scurteze cu şase luni acel carnagiu. "Oficial, ceea ce am făcut a fost să scot România din război, cu speranţa de a evita o vărsare de sânge. Deşi ştiam că nemţii nu vor accepta niciodată asta. De altfel, nici nu au făcut-o, în aceeaşi zi ne-au bombardat", îşi reaminteşte fostul rege.

Dar în lungii ani de exil, pe Mihai l-a apăsat mereu ceea ce în fond consideră o trădare a Occidentului şi, în special, a liderului britanic Winston Churchill. "România şi toate ţările aflate la est de Germania au fost abandonate, la Yalta", spune el, reamintindu-şi de conferinţa din februarie 1945, la care Stalin, Roosevelt şi Churchill au stabilit reîmpărţirea Europei. "Bineînţeles că înţeleg de ce Churchill a crezut că era singura strategie posibilă, sau cel puţin din perspectiva britanică. Dar nu pot să-l iert, nici să i-o accept". Regele nu uită că oamenii de rând au fost cei care au plătit consecinţele. "Aceleaşi popoare pentru care au intrat Aliaţii în război", adaugă el. "Şi deşi nu a existat opoziţie din partea niciunui alt lider prezent la Yalta la împărţirea continentului, a fost Churchill cel care a considerat-o o soluţie naturală şi perfect acceptabilă".

"Mihai de România întrerupe povestea pentru a-l mângâia pe Bianco, unul din câinii săi, care s-a strecurat în salon. Constanţa Iorga, secretara generală a Casei Majestăţii Sale, prezentă la interviu, îl alungă cu delicateţe. Iorga îl tratează cu devotament de fiică pe "Majestatea Sa". "Este în continuare regele nostru. Dacă a abdicat, a abdicat pentru că l-au forţat", subliniează ea".

Acuzat de comunişti că a fugit cu averi uriaşe din România. "Am luat cu noi doar bunurile personale"

Încăperea principală a casei, cu tavan de lemn vopsit în alb, este decorată cu portrete ale strămoşilor, unele semnate de pictorul maghiar Philip de Laszlo, precum cel care îl reprezintă pe principele Mihai în 1936, un frumos adolescent, care sprijină o puşcă în mâna dreaptă. "Şi eu de fapt sunt stângaci. Erau nevoiţi să-mi facă puşti speciale. Dar în tablou este corectat acest detaliu", povesteşte fostul rege. Să fii stângaci era un lucru prost văzut. Pe peretele opus, o fereastră amplă dă spre o terasă înspre grădină. Un bărbat cu vestă reflectorizantă munceşte la straturile de flori. "Acolo este Mont Blanc, dar cu ceaţa asta nu se vede", spune Mihai, arătând spre un punct undeva în dreapta.

Exilul, faptul că a fost nevoit să devină un cetăţean oarecare, după ce a trăit în palate, înconjurat de atenţie şi onoruri, trebuie să fi fost o experienţă dificilă. "Am plecat doar cu bunurile noastre personale", precizează fostul rege, acuzat ulterior de Guvernul comunist că a plecat din ţară încărcat cu aur şi bijuterii. Potrivit biografiei autorizate scrise de Ivor Porter, regina Elena a scos din ţară, iniţial, două tablouri trimise într-un seif din Zurich. Iar un aghiotant al monarhului a scos 300.000 de franci elveţieni şi francezi şi 50 de lire înaintea unei călătorii la Londra, în noiembrie 1947, pentru a asista la nunta prinţesei Elisabeta a Angliei cu Phillip de Edinbourgh, ambii veri primari ai lui Mihai. Această rudenie şi pasiunea moştenitorului britanic, Charles de Wales, pentru România au dat apă la moară unor zvonuri incredibile despre o posibilă încoronare a lui Charles ca rege, Carol al III-lea, al românilor.

Dar în noiembrie 1947, panorama era alta. Toată Europa de Est se afla sub sfera de influenţă a lui Stalin, iar Mihai I de România avea zilele numărate. O lună după nunta din Anglia, unde a cunoscut-o pe Ana de Bourbon Parma, cu care s-a căsătorit în anul următor, regele român era un exilat, obligat să-şi câştige pâinea cu sudoarea frunţii.

Şi-a câştigat existenţa ca pilot, fermier sau broker

Mihai învăţase să piloteze avioane, iar această experienţă i-a folosit pentru a supravieţui în civilie. Mai întâi a petrecut un timp în Anglia, decis, împreună cu soţia sa, să trăiască dintr-o fermă avicolă. Ulterior, graţie unei oferte din partea companiei aeriene Lear, s-a stabilit definitiv în Elveţia. Între timp, au sosit pe lume, una după alta, cele cinci fiice ale cuplului. Când Lear şi-a închis birourile, fostul rege a acceptat pentru o vreme un job de broker pentru o firmă americană. "Dar nu mi-a plăcut. Urăsc să stau îngropat în hârţoage", spune el.

"Majestatea sa are un har special, o abilitate deosebită cu tehnologia şi mecanica", intervine secretara sa devotată. Fostul rege şi-a dedicat parte din timpul liber recondiţionării unui Jeep vechi, pe care armata americană l-a trimis în Rusia şi care a ajuns în mâinile sale într-un mod rocambolesc. Se spune că i-a aparţinut însuşi generalului Patton. Fostul monarh l-a recondiţionat şi îl păstrează în garaj.

Viaţa sa de om obişnuit a fost una modestă, din perspectiva unei alteţe regale. Deşi nu mai avea posibilităţile financiare de odinioară, fostul rege le-a asigurat fetelor o educaţie aleasă, în care nu au dus lipsă de nimic, nici de o "nanny", nici de internat. Cu toate acestea, Majestatea Sa, regina, mergea adesea să le ia de la şcoală.

Vila din Elveţia a primit-o "împrumut". Nu specifică, însă, de la cine

Casa de pe malul lacului Leman, unde are loc interviul, nu-i aparţine nici ea. "Este un împrumut", spune Mihai, fără să spună mai multe. Fostul rege nu şi-a recuperat decât în 1997 naţionalitatea pe care i-au "confiscat-o" comuniştii. Dar în 2000, o lege care acordă un nou statut foştilor şefi de stat i-a permis să-şi recupereze tot patrimoniul din România şi să dispună de palatul Elisabeta. Chiar şi aşa, continuă să trăiască în Elveţia, "pentru a evita problemele", spune Iorga, deşi o parte din an şi-o petrece în ţara sa. Din România sosesc delegaţii şi emisari încontinuu. Patriarhul român în persoană i-a ţinut slujba de Crăciun, înainte ca Mihai de România să se întoarcă, de Sărbători, în patria natală.

La apusul vieţii, Majestatea Sa, Regele Mihai al României pare să se bucure de o nouă notorietate. Pe 25 octombrie, la aniversarea a 90 de ani de viaţă, a fost sărbătorit cu onoruri în ţara sa. Cu vocea sa abia perceptibilă, a ţinut primul său discurs în Parlament, după 64 de ani de exil. A fost prezentă şi regina Sofia a Spaniei, verişoară primară a lui Mihai. "Relaţiile cu familia regală spaniolă sunt foarte bune. Deşi ne vedem rar", spune fostul rege. "Ne apropie nu doar relaţiile de rudenie, ci şi destinul istoric. Şi Regina Sofia ştie ce este exilul. Ea şi Regele Juan Carlos şi-au dedicat vieţile sprijinirii instituţiilor democratice din ţara lor, la fel cum am făcut noi în a noastră".

"Monarhia ar putea să nu mai revină niciodată în România. Nu întotdeauna istoria se repetă"

Mihai a fost prezent şi la nunta principelui Felipe cu Letizia Ortiz, în aprilie 2004. Ce părere are despre aceste nunţi regale cu femei din clasa medie? "Adevărul este că sunt fete foarte bine educate, cu studii, dar nu toate sunt pregătire pentru misiunea ce le aşteaptă. Unele reuşesc să se adapteze, ulterior. Altele, nu", răspunde Mihai.

"Mihai I este conştient că monarhia ar putea foarte bine să nu mai revină vreodată în România. În ciuda ajutorului indirect al preşedintelui român, Traian Băsescu, care a contribuit la creşterea popularităţii fostului rege, atunci când l-a acuzat că a tradat ţara, oferind-o comuniştilor. "Acuzaţia nu are niciun fundament", explică istoricul Horia Barna. "Regele a fost obligat să abdice. Nu avea altă soluţie decât să plece". Cu toate acestea, posibilităţile ca vechiul regim să revină sunt foarte mici. Nu întotdeauna istoria nu se repetă", se încheie reportajul din El Pais.

 

Sursa: http://www.adevarul.esComentarii

Judecata dreapta

Exista un adevăr care este acuzat si unul care este ascuns ce se gaseste in spatele celui afisat.Filele din istoria unui popor nu pot fi sterse nimeni de sorginte umana nu poate schimba destinul unui popor Este cert regele Mihai este o fila din istoria poporului roman
Cu lucrările bune si rele judecata finala din aceasta fila de istorie apartine lui DUMNEZEU
Datoria fiecărui roman este de a lua ce este bun din aceasta fila de istorie iar daca destinul tau te duce sa
sa ocupi o pozitie inalta in stat decizia ta,hotarile luate de tine sa fie corecte.ESTE USOR SA JUDECI PE ALTUL dar CUM ESTE CU PROPIA TA JUDECATA ?

Postat de: Anonymous, 01 Ianuarie 2015 |

regalitarea în romania

Regele,și-a trădat țara!Din cauza cedării în fața rușilor,mai târziu intelectualitatea românească,ofițerii armatei române în majoritate,țăranii harnici au ajuns în pușcării,lagăre de muncă forțată,etc.Un mare laș,regele Mihai este vinovat prin trădare!

Postat de: Anonymous, 13 Noiembrie 2014 |

Traiasca Monarhia si Regele!!!

Habar nu ai! In toata europa de est s-a instaurat comunismul conform intelegerii de la yalta. Regele a salvat tara si a recuperat ardealul la patria mama...
Traiasca Monarhia!!!

Postat de: Anonymous, 17 Decembrie 2014 |

traiasca regele si monarhia!

Habar nu ai. Toata europa de est a intrat in sfera de influenta a urss conform intelegerii de la yalta. Regele a salvat tara si a recuperat ardealul la patria mama. Traiasca regele!

Postat de: Anonymous, 16 Decembrie 2014 |

Balanta - republica versus monarhia

Puneti in balanta ce au adus, nu numai la noi,de-a lungul timpurilor, republica sau monarhia si veti putea vedea mai bine ce trebuie sa facem cu tara noastra.

Postat de: Anonymous, 20 Octombrie 2014 |

Mihai, regele

Imi bag piciorul in regele Mihai. El l-a dat pe Antonescu pe mana rusilor si le-a dat rusilor "verde". Ticalosul!

Postat de: Anonymous, 24 August 2014 |

Regele Mihai, un erou

Asa nene esti destept, mai citeste din operele partidului comunist...

Postat de: Anonymous, 17 Decembrie 2014 |

Casa regala si regalistii TRADATORI DE TARA SI NEAM

Si MIhai si sustinatorii monarhiei de ieri, de azi si de maine, este bine sa-si dea singur foc pentru tradare de tara si neam!
Cititi "istoria" adevarata!
Din comentarii deduc ca multi dintre cei care au cititi articolul ratalmacesc evenimentele si adevarul sau sunt incapabili sa le inteleaga

Virgil Ciuca
Bucuresti
24 august 2014

Postat de: Anonymous, 24 August 2014 |

monarhie

nu cred ca ai studiat istorie, cat de putin. ce erau tarile romane in 1866 cand a venit carol I? ceva mai sus de un pasalac, intre ghilimele. istoria moderna a romaniei incepe cu un rege strain, pt ca noi nu am putut sa ne conducem, ca si acum. de la carol I a inceput modernizarea romaniei, urmand cu ferdinand. asta adevarul, n suntem in stare sa ne conducem si sa @traim bine@. marilor istorici de carton de pe net, cand a fost romania una din tarile influente ale lumii?

Postat de: Anonymous, 07 Noiembrie 2014 |

Monarhie

Problema este ca Majestatea sa Regele Mihai , a jurat credinta patriei lui Romania si a fugit la prima amenintare.Maresalul Antonescu si-a asumat pozitia in fata dusmanului bolsevic si a murit demn.Asta este o mica mare diferenta, intre cele doua personaje cheie din al doilea razboi mondial.Monarhia in Romania a insemnat: Carol I, Ferdinand si Carol II cu anumite rezerve. Regele Mihai a mostenit doar numele. La 23 august trebuia sa mai astepte cateva zile si sa-l lase pe Maresalul Antonescu sa negocieze cu salbaticii de la rasarit. Asa a negociat el si am trait cosmarul ciumei rosii.

Postat de: Anonymous, 03 Aprilie 2014 |

Traiasca Monarhia!

Nu exista nici o negiociere cu rusii din moment ce romania a fost stat agresor si a atact urss, ce mila mai vroiai din partea lor? Stalin nu vroia decat capitularea tarii. Regele Mihai a salvat tara cat a putut si a castigat transilvania de la rusi.
Traiasca Regele!!!

Postat de: Anonymous, 17 Decembrie 2014 |

Cum se poate?

Cum puteți să-l criticați pe unicul om care ne mai poate scăpa din rahatul în care ne scăldăm?!Dacă nu îl respectați pentru contribuțiile sale atunci măcar pentru faptul că e în vârstă!Rușine să vă fie!

Postat de: Anonymous, 02 Aprilie 2014 |

Exact

Cum se poate ca acest gunoi sa traiasca o viata lunga si imbelsugata fara sa munceasca o zi. 4 vagoane regale...

Postat de: Anonymous, 08 Noiembrie 2014 |

vrem Monarhie!

Se vede ca ai citit istoria comunista cu cele 4 "vagoane"...Bine ca nu spui noi muncim nu gandim, tovarase...
Monarhia a fost singura institutie ce a facut ceva pentru tara asta

Postat de: Anonymous, 17 Decembrie 2014 |

MONARHIA POATE SALVA ROMANIA

MONARHIA POATE SALVA ROMANIA ! AVEM NEVOIE DE DIZOLVAREA PARTIDELOR POLITICE FARA SENS CARE NU FAC SI NU AU FACUT NIMIC PENTRU TARA ...PENTRU CE SA-I MAI ìNTRETINEM ?! ?!

Postat de: Anonymous, 23 Martie 2014 |

Andreea

Dar pe Carol l-a iertat pentru ca a cumparat pentru Romania, cu banii Romaniei, avioane de 2 lei? Ce se intampla in politica acum, se intampla si acum 90 de ani! Elena Udrea de azi, este Elena Lupescu de acum 70 de ani!

Postat de: Anonymous, 23 Martie 2014 |

romania

Hai jet.

Postat de: Anonymous, 23 Martie 2014 |

Telu

CUM EL NU IL POATE IERTA PE CHURCHIL ASA NICI EU NU IL POT IERTA PTR CA NU A NEGOCIAT CU RUSII SOARTA SOLDATILOR ROMANI CE SE AFLAU PE FRONTUL RUSESC IN ACEA FATIDICA ZI DE 23 AUGUST......ZECI DE MII DE SOLDATII ROMANII AU FOST IMPUSCATI CU SANGE RECE SI ALTE CATEVA ZECI DE MII AU FOST INCHISE IN LAGARELE RUSESTI !!!!!CE MONARHIE VRETI IN ROMANIA PE CINE SA PUNEM REGE O DUDA CA MIHAI E CU UN PICIOR IN GROAPA ????

Postat de: Anonymous, 21 Ianuarie 2014 |

elena

E foarte usor sa critici ;dar sa te pui in locul lui atunci in fapt si sa fi inaintea focului si a amenintarilor ,cruzimea ce era atunci ;luati exemplu ce pot face cei din Ucraina cind vine un hitlerist gen ;Putin si vom mai vedea ce ara de gind acest hitlerist ,si apoi nu ai sa imbatrinesti ?iar duda cum ii zici ....ai vrea tu sa fi duda ca el dar sigur ca in veci nu vei fi

Postat de: Anonymous, 23 Martie 2014 |

Un vierme

Fostul rege nu-i decit un vierme ! Cine daca nu el a tratat cu reprezentantii sovieticilor marea tradare de la Iasi ,cine daca nu el a ordonat armatei sa inceteze lupta mintind ca s-a semnat un armistitiu ??A validat cumva Churchill guvernul Groza ? A deportat cumva Churchill cei 70 de mii de cetateni romani de etnie germana ca scalvi in URSS ? Sau poate a semnat Churchill decretul prin care erau declarati ca dusmani ai poporului soldatii care luptasera in Est ...
E incredibil cu cita seninatate minte fostul rege !Realitatea e ca aliatii occidentali nu ne-au abandonat niciodata dar nici nu puteau trece peste rege (asa cum a fost cazul cu validarea alegerilor din '46 )

Postat de: Anonymous, 21 Ianuarie 2014 |

@ Un vierme

Chiar daca nu il vad ca pe un vierme, ai dreptate. iar Adevarul supara. Totul, e foarte limpede. In 23 august curent, RRA a transmis un interviu cu Majestatea Sa, din 1994. A mintit, cu seninatate.

Postat de: Anonymous, 24 August 2014 |

Iar tu

esti un bou!

Postat de: Anonymous, 07 August 2014 |

Ce usor judecati

Este usor sa judeci pe cineva dar nu va ganditi ce ati fi facut voi in acele momente si nici nu stiti adevarul istoric.
Sunteti chiar atat de naivi incat sa credeti ca a avut de ales sau ca oricare din voi ati fi facut altceva?
Cum credeti ca si-ar fi ajutat tara daca era mort ?
Credeti ca daca era martir acum ar fi fost mai bine?

Postat de: Anonymous, 21 Ianuarie 2014 |

E foarte simplu

Pai ,in vremurile acelea au fost oameni care au facut ceva : de la soldatii care au murit cu arma in mina pe front impotriva sovieticilor pina la Maniu sau Radescu care ,realizind ca s-a facut o greseala la 23 august dar ca mai exista speranta ,au ridicat glasul,n-au acceptat sa fie calcati in picioare !
Inteleg ca ,in opinia d-voastra ,cei pe care ii numim EROI au murit degeaba ,ca prostii luptind pt tara sau credinta lor ,in loc sa se dea precum fostul rege Mihai de partea celor puternici

Postat de: Anonymous, 22 Ianuarie 2014 |

Monarhia este singura sansa pentru Romania

Asta spun si eu peste tot pe unde am ocazia: pentru Romania, Churchill a fost un criminal de razboi, exact precum Hitler pentru evrei.

Postat de: Anonymous, 21 Ianuarie 2014 |

danyels

Numai monarhia salveaza Romania! Regele si patria! Jos republica!

Postat de: Anonymous, 20 Ianuarie 2014 |

Jos regele Mihai!

Tradator! L-a dat pe Antonescu pe mana ruslior! Basarabia n-o sa-l ierte niciodata!

Postat de: Anonymous, 24 August 2014 |

Innainte de a latra "monarhia

Innainte de a latra "monarhia salveaza Romania",citeste putina istorie,boule

Postat de: Anonymous, 23 Martie 2014 |

SPERANTA NU MOARE NICIODATA

SPERANTA NU MOARE NICIODATA !

TRAIASCA REGELE !

Postat de: Anonymous, 07 Februarie 2014 |

Monarhie

Regele Mihai o facut foarte bine ca o plecat din tara .orice persoana ar fi procedat la fel sa si salveze viata .pe el oricum il lichidau daca ar fi ramas in tara de catre comunisti.Regele Mihai ar trebui pus pe tronul Romaniei sa dea jos pe mafiotii lui Basescu si toti cateii lui.Rege=monarhie o viata mai serioasa fara coruptie si fara mafie.

Postat de: Anonymous, 22 Ianuarie 2014 |

tradare

S.U.A. a recunoscut anexarea Basarabiei si Bucovinei la U.R.S.S. pentru ca Romania a declarat razboi americanilor in 1941;Tarile Baltice nu au facut asemenea tampenie...;nici ungurii si nici bulgarii n-au declarat razboi americanilor, rezistand presiunilor germane;ca de fiecare data noi ,romanii,am fost mai cu mot in frunte!

Postat de: Anonymous, 20 Ianuarie 2014 |

EX-REGELE MIHAI A FOST UN SIMPLU PION

PION,PION DAR HITLER L-A TRATAT CA UN REGE.STALIN SI CHURCHIL L-AU DESCONSIDERAT 100%.SACRIFICIUL OSTASILOR EROI CARE AU MURIT SI ALTE PIERSERI SUFERITE , AU FOST HOTARATOARE IN REFACEREA TERITORIALA A TARII. STALIN A STABILIT CA TRANSILVANIA SA FIE A ROMANIEI.

Postat de: Anonymous, 20 Ianuarie 2014 |

regalitatea

Probabil regalitatea nu va mai reveni in Romania,cu toate ca in situatia actuala a acestei tari ar fi o solutie !

Postat de: Anonymous, 28 Decembrie 2011 |

creca esti bolnav...

creca esti bolnav...

Postat de: Anonymous, 28 Decembrie 2011 |

Cel mai Mare

... trădător de patrii, căci n-a trădat numai una ...

Postat de: Anonymous, 27 Decembrie 2011 |

Monarhie

Ests i tu agent al rusilor? Romania a impanzita de agenti ai rusilor care fac tot ce pot ca tara noastra sa ramana slaba. Monarhia ar aduce o sansa noua tarii prin aceea ca poZitia suprema in sta nu mai e ocupata de reprezentantii nici unui partid. ASTA AR FI GROZAV.

Postat de: Anonymous, 20 Ianuarie 2014 |

Frumos

Vorbește frumos Majestatea Sa, dar ar trebui să-i aibă pe conștiință pe românii din Bucovina și Basarabia care au fost deportați în gulaguri și executați în închisorile comuniste. Mihai I nu era un simplu cetățean era regele românilor pe care i-a dat pe mâna rușilor, acum trebuie să-și asume responsabilitatea.

Postat de: Anonymous, 27 Decembrie 2011 |

Lazarescu

Trebuie sa mai moara cateva generatii...vad ca tot pe mentalitati comuniste functionam!!!Pune mana pe o carte si documenteaza-te mai bine inainte sa iti permiti sa ai o opinie!!!

Postat de: Anonymous, 20 Ianuarie 2014 |

Mihai I a platit din greu !

Sa vedem Basescu daca va plati pentru umilinta la care ne supune si pentru saracia crunta in care ne-a adus si imprumuturile catastrofale din care romanul de rand nu a apucat nimic. Vom muri in saracie....nu va mai fi gulagu rusesc ci infernul romanesc !

Postat de: Anonymous, 04 Ianuarie 2012 |

Cam multi ne-au dat pe mana rusilor

Cam multi politicieni ne-au dat tara pe mana rusilor:
- Churchil, care a scris pe un petec de hartie procentul de 90% referitor la Romania
- aliatii, care in Tratatul de Pace de la Paris din 1947 au recunoscut anexarea Basarabiei si Bucovinei de Nord la URSS
- SUA, care inca din 1942 a recunoscut anexarea Basarabiei la URSS (in schimb nu a recunoscut niciodata anexarile Tarilor Baltice)

Daca privim sincer in urma ne putem da seama ca nu era nevoie de cineva care sa ne vanda rusilor, pentru ca rusii aveau puterea militara ca sa ne ocupe si se ne comunizeze tara, precum au si facut.

Postat de: Anonymous, 27 Decembrie 2011 |

Publică un comentariu nou

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Credeţi că achitarea lui Corneliu Zelea Codreanu în 1925 a fost justă?
Te abonezi la Historia şi câştigi
Aboneaza-te la NEWSLETTER
 

 HISTORIA, Nr. 156, Ianuarie 2015

HISTORIA, Nr. 156, Ianuarie 2015 -
14 Ianuarie 2015

La cumpăna dintre anii 1944-1945, Germania se lupta pentru supravieţuire. Rămas fidel concepţiilor sale, Hitler a lansat o ofensivă de mari proporţii pe Frontul de Vest (bătălia din Ardeni) la 16 decembrie 1944. Aliaţii occidentali au fost complet luaţi prin surprindere de amploarea atacului; serviciile de informaţii erau convinse că armata germană nu mai e capabilă să pună laolaltă suficiente forţe. Vedeţi mai multe detalii
Realitatea.net

Popular content
Soluţie implementată de Tremend
SATI