Istoric rus: "România a plătit cu Tezaurul pentru faptul că în 1918 a ocupat Basarabia rusească"

10471 vizualizări

Dacă se vor înainta pretenţii faţă de România, care „în anii 1941-1944 a fost de partea fasciştilor, suma despăgubirilor vor atinge cifre astronomice“, susţine Mihail Miagkov, şeful Centrului de Istorie a Războaielor şi Geopolitică din cadrul Institutului de Istorie Generală.

Rusia trebuie să returneze României 93 de tone de aur, au declarat câteva zile în urmă deputaţii din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, la şedinţa din plen de la Strasbourg. Istoricii ruşi consideră aceste pretenţii nejustificate şi hilare.

Consiliul Europei cere Rusiei să continue negocierile pentru returnarea Tezaurului

"Pretenţiile stârnesc nedumerire. În primul rând, nu este clar de ce deputaţii moldoveni de la APCE brusc au devenit avocaţii României", se întreabă Mihail Miagkov, şeful Centrului de Istorie a Războaielor şi Geopolitică din cadrul Institutului de Istorie Generală, citat de Vocea Rusiei.

„În general, orice fapt istoric trebuie examinat în context. Ce ar fi ca Rusia să ceară despăgubiri în bani de la Franţa pentru ceea ce a făcut Napoleon în Moscova în anul 1812? Ar fi cel puţin hilar. Însă această cerere ar fi mai întemeiată decât pretenţiile deputaţilor moldoveni faţă de Rusia", susţine istoricul rus.

Potrivit lui Miagkov, în anul 1916 în timpul Primului Război Mondial, „Imperiul Rus a salvat nu doar aurul regal, ci şi România“.

"România a ocupat Basarabia rusească"

„România a plătit astfel pentru faptul că în 1918 a ocupat Basarabia rusească. Cum altfel poate fi înţeles acest lucru? În anii celui de-al Doilea Război Mondial, în anii ocupaţiei germano-române de pe teritoriul Moldovei şi zonele învecinate din regiunea Odesa, au fost ucişi de către ocupanţii germano-români 800.000 de cetăţeni paşnici. Cum poate fi explicat acest fapt? Cine trebuie să plătească daune pentru ei? Parlamentarii moldoveni se joacă cu focul. Dacă se vor înainta pretenţii faţă de România, care în anii '41-'44 a fost de partea fasciştilor, sumele despăgubirilor vor atinge cifre astronomice", a afirmat istoricul rus.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, o parte din aurul dus la păstrare în Rusia în 1916 a fost returnat României. Totoadă, Uniunea Sovietică nu a cerut României despăgubiri pentru ocupaţia din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, chiar dacă, conform Tratatului de Pace de la Paris din 1947, România trebuia să plătească URSS 300 de milioane de dolari.

Acum, iniţiatorul cererii de returnare a aurului a fost Tudor Panţîru, fost cetăţean moldovean, în prezent deputat al opoziţiei în Parlamentul României, menţionează Vladimir Bruter, expert la Institutul Internaţional de Studii Politico-Umanitare, citat de Vocea Rusiei.

„Domnul Panţâru şi colegii săi moldoveni acţionează în calitate de provocatori, care nici măcar nu-şi închipuie ce fac, dar sunt foarte curioşi să vadă care va fi reacţia. Poate Rusia va avea o reacţie furtunoasă şi va ieşi un scandal. De aceea, toată această situaţie este amuzantă", susţine expertul rus.

Potrivit lui Bruter, actualul guvern al României, format de PNL şi PSD, are o atitudine destul de constructivă faţă de dialogul româno-rus. Expertul rus consideră că problemele din trecut trebuie să rămână de domeniul trecutului.

 

 

Sursa: www.adevarul.roComentarii

rusii si romanii

doua popoare cu traditie ,primul cu pumnul al doile cu fuga

Postat de: Anonymous, 04 Martie 2014 |

Ce sa o mai lungim rusii neau

Ce sa o mai lungim rusii neau luat de fraieri novem ce pierde murim dar odata cu noi si Rusia Ce sa mai ceri anapoi aurul nostru mai bine pe linga aur sa le trumitem cele mai frumoase rachete Ce presedinti Cu rusia nu trebuie semnat nici un tratat de colaborare pt noi e un dusman si nul dorim an curte Tradatori neau jumulit atitia ani si ani Nu inteleg de ce nu sau anarmat romanii nuclear pai noi depindem de altii Nu inteleg de ce nu au lovit romanii rusia cu rachete pana acum Ce cauta romani la usa lor iliescu tradatorul cel ce a recunoscut moldova ca stat poate dar ai mei buni siau dat viata pt eliberarea basarabiei el era la studii la tar tradatorul Consiliul europei pai astia decid punga tarii ba da prosti mai santem am ajuns brambuliciu altor state cu niste catei la conducerea Romaniei avem unu basescu care vad ca are sange de roman an rest papagali stouri figuranti Ceausescu a fost agatat dar cu siguranta ala punea capac cu rusia Medaliile de. La soci leo facut din aurul romanesc Antro buna zi o sa arda toata rusia mai vor si aliati Dati fratilor ordin sa trecem din nou prutul iar mancatorii de bureti sa nu latre an curtea romanului de la nistru pana la tisa de la dunare ancarpati iar ce roman antinde mana unui rus sa fie ampuscat si ungurii sa stea p perna lor altfelse schimba foaia Pai ce credeti caRomania e program de desene animate
Rusia va dispare de pe harta lumii siau facut multi dusmani

Postat de: Anonymous, 21 Februarie 2014 |

Jaf

Rudele mele ,contemporane cu acele timpuri,spuneau ca rusii,ca despagubire de razboi,au defrisat padurile,lasand dealurile golase .Apoi,se poate trage concluzia din ce a spus Visinski :"romanilor o sa le lasam numai ochii ,ca sa planga".Sa nu mai creada cineva ,ca rusii au fost prieteni cu noi,au fost cei mai distructivi dusmani.Bine ca am scapat de ei!

Postat de: Anonymous, 21 Noiembrie 2012 |

tezaurul romanesc

dar anii in care romanii au platit cote de alimente, de nu lasau nimic taranului, miile de trenuri care duceau in Rusia alimente, cherestea, minereuri, etc ca despagubire de razboi, basca bazale militare rusesti care capusau tot resursele romanesti, ce a fost jaful biruitorului, sau despagubire de razboi?

Postat de: Anonymous, 07 Octombrie 2012 |

Tezaurul Romaniei de la Moscova

Tezaurul Romaniei dus la Moscova in 1916 pentru a nu fi luat de Germania trebuie sa se intoarca in intregime in Romania, atfel este vorba de furt din partea Rusiei. Si alte tari europene isi cer tezaurele inapoi, de la Moscova. Faptul ca Romania a ocupat Basarabia in 1918 nu este o scuza pentru Rusia de a nu inapoia tezaurul Romaniei, pentru ca Rusia a fost cea care in 1812 a ocupat teritoriul Basarabiei care apartinea Romaniei.

Postat de: Anonymous, 06 Octombrie 2012 |

Nimic nu se uita si nimeni nu este uitat

Nu este nimic amuzant.Lucrurile sunt destul de seroase.Problema Tezaurului Romanesc nu poate ramane nicidecum de domeniul trecutului,oricat nu si-ar dori aceasta cei de la Moscova. Ceausismul socialist n-a cerut Tezaurul de la sovietici,caci ii era frica sa nu pice in dizgratie fata de "fratii mai mari",insa acum a venit vremea sa le cerem rusilor socoteala pentru increderea ce au avut-o predecesorii nostri fata de acest popor,care s-a dat candva a avea demnitate si onoare. Basarabia n-a fost nicicand ruseasca,dar sub ocupatia lor s-a aflat amarnic de mult timp.Basarabenii au rezistat in fata vremurilor vitrege si si-au pastrat identitatea romaneasca,impotrivindu-se cu inversunare ocupatiei tariste,apoi celei bolsevice. Romania ,in al doilea razboi mondial,n-a facut decat sa-si apere tara si poporul.Pactul Ribbentrop-Molotov nu romanii l-au inventat. Rusia are de ne platit daune materiale si morale pentru ocupatia teritoriului romanesc,pentru deportari,pentru foamete,pentru genocid,pentru pierderile de vieti omenesti,pentru deznationalizare si multe altele. Rusia contemporana trebuie sa raspunda pentru datoriile predecesorilor sai si sa se retraga onorabil na crughi svoia,adica in matca lor,si sa nu mai stea calare pe spatele altor popoare.

Postat de: Anonymous, 05 Octombrie 2012 |

Publică un comentariu nou

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Credeţi că achitarea lui Corneliu Zelea Codreanu în 1925 a fost justă?
Te abonezi la Historia şi câştigi
Aboneaza-te la NEWSLETTER
 

 HISTORIA, Nr. 156, Ianuarie 2015

HISTORIA, Nr. 156, Ianuarie 2015 -
14 Ianuarie 2015

La cumpăna dintre anii 1944-1945, Germania se lupta pentru supravieţuire. Rămas fidel concepţiilor sale, Hitler a lansat o ofensivă de mari proporţii pe Frontul de Vest (bătălia din Ardeni) la 16 decembrie 1944. Aliaţii occidentali au fost complet luaţi prin surprindere de amploarea atacului; serviciile de informaţii erau convinse că armata germană nu mai e capabilă să pună laolaltă suficiente forţe. Vedeţi mai multe detalii
Realitatea.net

Popular content
Soluţie implementată de Tremend
SATI