Dezbatere HISTORIA: 70 de ani de la bătălia de la Stalingrad

Autor: Redactia | 9494 vizualizări

Într-o vreme în care patriotismul a ajuns vorbă de ocară şi interesul naţional se vinde la tarabă, în direct, la oră de audienţă maximă, revista „Historia“ continuă misiunea pe care şi-a asumat-o: de a aduce în dezbaterea zilei de astăzi cele mai dramatice momente ale istoriei românilor. La 70 de ani de la cea mai mare înfrângere a Armatei Române, revista „Historia“ organizează, azi, la Târgul de Carte "Gaudeamus", standul "Adevărul", dezbaterea: "70 de ani de la bătălia de la Stalingrad".

19 noiembrie 1942. Stalingrad. Brusc, liniștea dimineții e aruncată în aer de un puternic baraj de artilerie. Un milion de soldați ruși sunt pregătiți să lanseze un contraatac asupra flancurilor Armatei a 6-a germane, apărate de doar 250.000 de soldați români. Armata 3 română, aflată la Cotul Donului, e supusă unei presiuni enorme. Când bombardamentul încetează, din ceață apar siluetele grosolane ale tancurilor T-34. Diviziile române, „înșirate ca mărgelele pe ață” pe distanțe de sute de kilometri, cedează în fața miilor de tancuri sovietice. Aproape toate sunt distruse și capturate.

Câteva ore mai târziu, iadul se dezlănțuie și pentru Armata 4 română, aflată în Stepa Calmucă. O parte din trupe reuşeşte să se replieze. Dezastrul e complet pentru armata germană, dar mai ales pentru Armata Română: 158.854 de morți, răniți și dispăruți. Cei încercuiți organizează puncte de rezistență. Unii vor lupta eroic și vor muri. Mulţi sunt capturați, alții se predau. „Norocoșii” se vor alătura Armatei a 6-a, condusă de Friedrich Paulus, și vor rezista în încercuire până la începutul lui februarie 1943. Pentru prizonieri începe infernul lagărelor sovietice. În drum spre temnițe, mintea soldaților supravieţuitori e măcinată de mii de întrebări. Cum a fost posibil un asemenea dezastru? De ce au luptat soldații români la mii de kilometri depărtare de țară? A fost instruită Armata Română pentru o asemenea bătălie? Care vor fi consecințele înfrângerii pentru cei de-acasă? Vor mai apuca să revină în patrie?

 

La toate aceste întrebări, și la multe altele, vor răspunde, joi, începând cu ora 17.30, la Târgul de Carte „Gaudeamus“, standul „Adevărul“, istoricii: Călin Hentea, Dan Falcan, Adrian Cioroianu și jurnalistul Ion Cristoiu. Dezbaterea va fi moderată de Ion M. Ioniţă şi este prilejuită de lansarea numărului special din luna noiembrie al revistei „Historia“: „Stalingrad. Armata Română în infern“.


 

 Comentarii

Raspuns lui "De ce"

Intrebare la intrebare: ce-am cautat la Viena si Muntii Tatra?

Postat de: Anonymous, 22 Noiembrie 2012 |

Antisovietism

Suntem un popor barbar care nu stie sa respecte eroii.La cotul Donului si Stalingrad au murit peste 150.000 de romani,pe care noi i-am dat uitarii.
Sa le fie rusine celor din Top 300 milionari in dolari sau euro,ca in Romania mai sunt veterani care au luptat pe frontul sovietic si sunt muritorii de foame,acesti eroi au luptat impotriva comunismului.Daca ei nu incepeau lupta anticomunista ei nu ereau milionari,sa se uite putin in spate si sa se intrebe singuri;;merita sau nu acesti banii.

Postat de: Anonymous, 19 Noiembrie 2012 |

Nu zici bine

Cei 300 de milionari platesc la stat vagoane de bani, si ar fi bine sa-i lasam sa faca asta si mai departe.

Poate ar fi fost mai bine sa te intrebi ce se intampla cu banii aceia, si de ce nimeni din statul roman nu se preocupa de eroii nostri.

Postat de: Anonymous, 22 Noiembrie 2012 |

FOTOGRAFII

Daca tot vorbim de armata romana,revista historia ar trebui sa publice fotografii cu soldati romani nu germani

Postat de: Anonymous, 18 Noiembrie 2012 |

numai asa...

se putea sa lipseasca cristoiu????? ca tot se vinde patriotismul la taraba

Postat de: Anonymous, 18 Noiembrie 2012 |

De ce?

Am văzut că și-au pus o mulțime de întrebări, în afară de una singură și cea mai importantă: ce căuta Armata a III-a Română acolo?

Postat de: Anonymous, 18 Noiembrie 2012 |

Stalingrad

Corecta intrebare.

Postat de: Anonymous, 20 Noiembrie 2012 |

La asa intrebare asa raspuns

O cauta pe una din rudele tale de gradul 1

Postat de: Anonymous, 19 Noiembrie 2012 |

stalingrad

la cotul Donului s-a pierdut si armata a2.-a maghiara, prost echipata si imbracata,pt care Horthy trebuia sa fie spanzurat la Nuremberg...

Postat de: Anonymous, 17 Noiembrie 2012 |

Dezastrul

De ce nu s-a oprit armata romana la Nistru?

Postat de: Anonymous, 17 Noiembrie 2012 |

a fost pregatita armata ?

Principala problema a armatei a fos lipsa tunurilor antitanc. Am avut ministri pentru inzestrarea armatei. Au fost incapabili si incompetenti. Unul dintre acestia a fost economist si a profitat de functie ca sa ajunga ACADEMICIAN ! Ocupat cu trasul sforilor pentru academie a uitat sa inzestreze armata cu tunuri antitanc. Nici nu stia cum arata un tanc. Si ceilalti ministri ai inzestrarii au dat dovada de incompetenta. Asa s-a ajuns ca sa se lupte cu pusca impotriva tancurilor. Si rezultatul a fost pe masura.

Postat de: Anonymous, 16 Noiembrie 2012 |

Publică un comentariu nou

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Credeţi că achitarea lui Corneliu Zelea Codreanu în 1925 a fost justă?
Te abonezi la Historia şi câştigi
Aboneaza-te la NEWSLETTER
 

 HISTORIA, Nr. 156, Ianuarie 2015

HISTORIA, Nr. 156, Ianuarie 2015 -
14 Ianuarie 2015

La cumpăna dintre anii 1944-1945, Germania se lupta pentru supravieţuire. Rămas fidel concepţiilor sale, Hitler a lansat o ofensivă de mari proporţii pe Frontul de Vest (bătălia din Ardeni) la 16 decembrie 1944. Aliaţii occidentali au fost complet luaţi prin surprindere de amploarea atacului; serviciile de informaţii erau convinse că armata germană nu mai e capabilă să pună laolaltă suficiente forţe. Vedeţi mai multe detalii
Realitatea.net

Popular content
Soluţie implementată de Tremend
SATI